Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умови гемаглютинації деяких вірусів



Вірус Джерелоеритроцитів та умови
Сімейство Тип (вид)
Parvoviridae Підрід А: несколько видів   Підрід У: адено-ассоційований вірус тип 4 Людина, морська свинка, миша, 4ос Людина, морська свинка, 4 морська свинка, 4ос
Papovaviridae Вірус поліоми Морськасвинка, 4ос
Adenoviridae Більшість типів Мавпа, пацюк, 37ос
Herpesviridae   Нет
Poxviridae Віруси віспи та вісповакцини Курка, 37ос
Picornaviridae Віруси Коксакі (деякі серотипи) Віруси ЕСНО (деякі серотипи) Людина
Togaviridae   Гусак, голуб, строгий контроль рН і температури
Orthomyxoviridae Віруси грипу типу А і В Домашнійптах, людина, морська свинка, 4ос
Paramyxoviridae Віруси парагрипу, паротиту Домашнійптах, людина, морська свинка, 4ос
Rhabdovirus Вірус розповіді Гусак, 4ос
Coronavirus Коронавіруси Пацюк, миша, домашня птах, 37ос
Arenavirus   Нет
Reovirus Типи 1 - 3 Людина

Гемаглютинуючийтитр вірусу – це його найбільше розведення, що дає картину повної гемаглютинації. Відову принадлежність аглютинованих еритроцитів нерідко використовують для індикації вірусів. Так, віруси грипу типів А і В аглютинують еритроцити курей, морських свинок, людини з 0 групою крові, а віруси грипу типу З – лише еритроцити курей та людини. Більшість параміксовірусів також аглютинують еритроцити курей, людини і морських свинок, алі вірус кору, що до них належить, - лише еритроцити мавп.

Підчас постановки РГА доцільніше використовувати еритроцити птахів, а не ссавців, оскільки пташині дають чіткіший результат, швидше осідають і рідко аглютинують спонтанно.

Про специфічність вірусної гемаглютинації роблять висновок за ефектом гальмування або пригнічення її відповідними противірусними антитілами. Це явище знаходиться в основі реакції гальмування гемаглютинації (РГГА). Механізм РГГА полягає в тому, що специфічні противіруснівірусні антигемаглютиніни перешкоджають вірусам аглютинувати еритроцити чутливих видів тварин.

РГГАзастосовується у вірусології для ідентифікції гемаглютинуючих вірусів, серологічної діагностики вірусних нфекцій (за приростом титру антитіл, або за роздільним визнасенням Ig та Ig), контролю рівня імунітету та масових екологічних досліджень.

РГГА– трикомпонентна серологічна реакція, що крім специфічно взаємодіючих антигену та антитіла має індикатор імунологічної реакції – еритроцити. Реакцію проводять у тихнув самих умовах (електролітне середовище, його рн, температура), у тому самий об'ємі і з еритроцитами того самого виду, що й РГА цього вірусного анигена.

Позитивниму РГГА є простота і доступність методики, економічність, можливість визначення за розумів деяких інфекцій (наприклад, при грипі) штамової специфічності гемаглютининів і антитіл до них.

Основноювадою РГГА є вплив на результат неспецифічних інгібіторів гемаглютинації, що що містяться в нормальних сироватках крові людини й тварин.

Реакціягемадсорбції (РГадс) та реакція гальмуваня гемадсорбції (РГГадс)

Основоюреакцій є феномен гемадсорбції, тобто прикріплення еритроцитів до поверхні модіфікованої вірусними гглікопротеїнами клітинної оболонки. Складнопобудовані віруси, що мають гемаглютинуючі властивості, як правило здатні до ефекту гемадсорбції. Гемадсорбція широко застосовується у вірусологічній практиці для індикації вірусів у культурі клітин, особливо в тих випадках, коли цитопатичні зміни недостатньо виражені і виявлення їх у світловому мікроскопі неможливе.

Реакціюспостерігають за допомогою світлового мікроскопа. У разі позитивної РГадс у полі зору виявляються клітини,”посипані зерном”, тобто з еритроцитами на клітинній оболонці.

РГГадс – серологічна реакція, що застосовується для ідентифікції вірусів, які не вдається типізувати іншими методами. При цьому спеціфічні сироватки, використовувані для гальмуваннягемадсорбції, обов'язково обробляють рецепторуйнівним ензимом, шляхом температурного впливу або іншими методами, що звільняють сироватки від неспецифічних інгібіторів гемаглютинації.

У багатьох випадках ефект гемадсорбції може бути застосований для обліку реакції нейтралізації (РН). Коли нейтралізуючу врус дію сироватки визначають за відсутністю гемадсорбції.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1009 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...