Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індекс комфортності ведення бізнесу



Світовий банк (World Bank) опублікував аналітичну доповідь «Ведення бізнесу у 2011 році» - восьме видання серії в рамках проекту «Ведення бізнесу» (Doing Business), що випускається Світовим банком і Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, входить у групу СБ). У новому звіті наводиться рейтинг 183 держав світу за показником створення сприятливих умов ведення бізнесу.

Поточне дослідження проводилося з червня 2009 по червень 2010 року.

В цілому найбільш сприятливі умови для ведення бізнесу як і раніше відзначаються в країнах з високим рівнем доходу, які є членами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а найменш сприятливі – в країнах Африки на південь від Сахари і в Південній Азії.

За результатами поточного дослідження перше місце за сумарною ступеня сприятливості умов для підприємницької діяльності п'ятий рік поспіль займає Сінгапур. Перша десятка країн-лідерів з минулого року не змінилася: за Сінгапуром йдуть Гонконг (Китай), Нова Зеландія, Великобританія, Сполучені Штати, Данія, Канада, Норвегія, Ірландія й Австралія.

Російська Федерація зайняла 123- е місце серед 183 країн у нинішньому рейтингу, опустившись за минулий рік на сім позицій.

Зниження відбулося з-за гальмування реформ, в той час як інші країни вели більш активну політику, спрямовану на поліпшення підприємницького клімату. У загальному списку Росія розмістилася між Уругваєм та Угандою. Зараз попереду Росії в рейтингу знаходяться майже всі хоч скільки-небудь економічно розвинені країни світу.

Основні показники Російської Федерації такі.

За показником легкості відкриття бізнесу країна займає 108-е місце в світі (витрати на реєстрацію підприємства відносно невеликі, проте процес розтягується на 30 днів і вимагає дев'яти процедур, що досить багато).

За показником простоти реєстрації прав власності – 51-е місце (завдяки низькій вартості реєстрації).

За рівнем кредитування – 89-е місце (у країні відсутній державний кредитний реєстр і в даний час кредитну історію громадян ведуть приватні бюро).

За рівнем захисту інвесторів – 93-е місце.

За рівнем оподаткування – 105-е місце (рівень податкового навантаження в Росії складає 46,5% від доходу компанії, а складання звітності займає 320 годин).

За показником легкості ведення міжнародної торгівлі – 162-е місце.

За показником легкості ліквідації підприємств - 103-е місце.

Вище за все Росія в рейтингу забезпечення виконання контрактів – на 18-му місці (розгляд комерційних спорів у суді, включаючи періоди очікування між засіданнями, в Росії вирішуються за 281 день, що помітно швидше, ніж у середньому в багатьох розвинених країнах, а вартість судових витрат становить 13,4% від вартості судового позову, що також істотно нижче середньосвітових показників).

Найбільш проблематичною для бізнесу в Росії залишається будівельна сфера. За складністю процедури отримання будівельних дозволів Росія - незмінний аутсайдер рейтингу (182-е місце), гірше за неї - тільки Еритрея, де на практиці отримати дозвіл неможливо. Зараз для отримання в Росії будівельних погоджень необхідно витратити 540 днів і пройти 53 процедури (роком раніше 704 дні і 54 процедури, але рівень витрат при цьому збільшився).

Найбільш несприятливими країнами для ведення бізнесу визнані Чад, Центральна Африканська Республіка і Бурунді.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...