Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індекс економічної свободи



Індекс економічної свободи Росії - 50,5, що робить її економіку 143 за рейтингом в 2011 р. Його значення становить на 0,2 краще, ніж у минулому році, що відображає незначні зміни в чотирьох з 10 економічних свобод. Росія займає 41 місце з 43 країн у регіоні Європи, і загальний бал значення її індексу нижче середніх світових і регіональних.

Індекс економічної свободи відчуває великі труднощі в Росії. Державницький підхід до економічного управління додає вартості до інвестицій і приглушує динамізм приватного сектора. Повсюдна корупція і обмежені права власності перешкоджають розвитку економічної діяльності, вільної від державного контролю або впливу. Макроекономічна нестабільність є гальмом економічного зростання.

Рис.35.Складові ІЕС станом на 2011 р.

Фінансово свобода – це одна з областей, в якій Росія знаходиться на передньому краї. Конкурентоспроможність Росії – це податкова ставка на прибуток і низькі корпоративні податкові ставки щодо підтримки інновацій, хоча приватні підприємства також повинні впоратися з "неофіційними податками"(тобто корупцією).

В 2011 р. відбулись зміни за такими показниками:

- збільшились:

фіскальна свобода - Росія має відносно низькі податки. Окремі ставки податку на прибуток є рівними 13 %, а верхня ставка корпоративного податку становить 20 %. Інші податки включають податок на додану вартість (ПДВ) та регіональний податок на майно. У самий останній рік, в цілому податкові надходження як відсоток від ВВП склали 34,1 %.

монетарна свобода - інфляція була високою, в середньому 12 % у період між 2007 і 2009 роках. Інфляційний тиск впав в 2010 році, але високі ціни на продукти харчування у зв'язку з проблемами в сільськогосподарському секторі залишаються фактором.,

свобода від корупції - корупція сприймається як зростаюча. Росія займає 146 з 180 країн сприйняття корупції на 2009 рік. Корупція процвітає. Ні Рада президента Медведєва про боротьбу з корупцією, яка була створена навесні 2008 року, ні антикорупційне законодавство грудня 2008 року не було ефективним у зниженні корупції. У 2009 році Глобальний PricewaterhouseCoopers' огляду економічних злочинів, Росія виявилася на останньому місці з 71 % респондентів, які повідомили про економічні злочини, з яких хабарництво та корупція були одним з основних компонентів.

свобода ринку праці - складний і застарілий Трудовий кодекс Росії продовжує обмежувати зайнятість і зростання продуктивності праці. Зміни, пов'язані з заробітною платою витрат по найму працівника високі, і звільнення співробітника є важким процесом. Положення про кількість робочих годин є жорсткими.

- зменшились:

свобода бізнесу - обтяжливі правила, як і раніше перешкоджають розвитку приватного сектора. Системи регулювання страждає від корупції і відсутність прозорості. Бюрократичні перепони і непослідовністю дотримання правил,

торгівельна свобода - середньозважений курс Росії в склав 5,9 відсотка в 2009 році. Заборонні тарифи, послуги ринкових бар'єрів, імпорт та експортні обмеження, непрозорі правила і стандарти, дискримінаційне ліцензування, складні і непрозорі митні оцінки та управління, субсидії, корупція і слабкий захист прав інтелектуальної власності додаються до вартісті торгівлі.

державні витрати - у самий останній рік, загальний обсяг витрат уряду, включаючи споживання і трансфертні платежі, дещо збільшилася до 34,1 відсотка ВВП. Держава зберігає сильні позиції в таких ключових секторах, як енергетика і гірничодобувна промисловість.

- не змінились: інвестиційна свобода, фінансова свобода та захист прав власності.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...