Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетна система України



Під бюджетною системою слід розуміти сукупність окремих її ланок, юридично пов’язаних між собою, які базуються на загальноприйнятих принципах, що відповідають міжнародним стандартам.

Бюджетна система України - це сукупність Державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права. Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу України. У червні 2001 року Верховною Радою України був прийнятий Бюджетний кодекс, який визначив основні засади бюджетної системи України, її структуру, принципи та правові аспекти функціонування і який набрав чинності 1 січня 2002 року. Відповідно до статті 5 Бюджетного кодексу (Структура бюджетної системи України):

1. Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.

2. Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

3. Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування. Бюджетна класифікація України застосовується для здійс­нення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів міс­цевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних кош­тів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних, функціональних та економічних категорій видат­ків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянно­сті бюджетних показників.

Бюджетна класифікація має такі складові частини:

1) класифікація доходів бюджету;

2) класифікація видатків (в тому числі кредитування за ви­рахуванням погашення) бюджету;

3) класифікація фінансування бюджету;

4) класифікація боргу. За рахунок показників бюджетної класифікації здійснюється контроль за діяльністю розпорядників бюджетних коштів, забезпечується порівнянність міжнародних та загальнодержавних бюджетних показників. Бюджетна класифікація сприяє реалізації принципу єдності при регулюванні бюджетної ді­яльності, забезпечує єдину базу щодо систематизації показників до­ходів, видатків, фінансування, боргу для всіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України.






Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...