Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

За призначенням документи поділяються на розпорядні, ви­конавчі, бухгалтерського оформлення та комбіновані



Розпорядні - це документи, в яких міститься розпорядження на виконання певної господарської операції: наказ на відрядження, платіжне доручення банку на перерахування грошових коштів з ра­хунку підприємства іншому клієнту.

Виконавчі документи - підтверджують факт здійснення госпо­дарської операції: авансовий звіт, прибутковий ордер на матеріали тощо.

Документи бухгалтерського оформлення складаються праців­никами бухгалтерії на підставі розпорядних та виконавчих докуме­нтів: відомість нарахованої заробітної плати працівникам, різні бу­хгалтерські довідки, тощо. Вони не відображають безпосередньо господарську операцію, тому самостійного значення не мають, але вони дають можливість оформляти дані виконавчих та розпорядних документів в різного роду таблицях з метою спрощення подальшо­го відображення їх у бухгалтерському обліку. Якщо в одному до­кументі поєднюються ознаки перелічених вище документів, то вони називаються комбінованими. До таких документів належать прибу­ткові і видаткові касові ордери, наряди на виконані роботи та інше.

За характером документованих операцій документи поділя­ються на грошові, матеріальні та розрахункові.

Грошові - це документи, якими оформляються операції, пов'язані з грошовими коштами: грошові чеки, прибуткові та вида­ткові касові ордери та інше.

Матеріальними документами оформлюється рух матеріальних цінностей: лімітні картки, прибуткові (матеріальні) ордери, тощо.

Розрахункові документи використовуються при оформленні розрахунків між підприємством та різними контрагентами: платіж­не доручення.

За обсягом операційдокументи поділяються на одиничні і зведені.

Одиничні документи складаються з метою відображення однієї господарської операції: видатковий касовий ордер, грошовий чек.

Зведені - це ті, які складаються способом узагальнення даних за разовими документами: авансовий звіт.

За способом використаннядокументи поділяються на разові та накопичувальні.

Разові документи складаються на кожну господарську опера­цію: видатковий або прибутковий касові ордери.

У накопичувальних документах відображаються ряд однорід­них господарських операцій по мірі їх здійснення: лімітно-забірна картка.

За місцем складаннядокументи поділяються на внутрішні і

Зовнішні.

Внутрішні складаються на тому підприємстві, на якому здійс­нилась господарська операція: касові прибуткові та видаткові орде­ра.

Зовнішні документи надходять від інших підприємств: рахунок на оплату продукції від постачальника.

За кількістю відображених об'єктів господарські операції поділяються на однопозиційні та багатопозиційні.

В однопозиційних документах відображають один об'єкт облі­ку: видатковий касовий ордер.

В багатопозиційних. документах відображається декілька об'єктів обліку: відомість на видачу заробітної плати.

За технікою складання документи поділяються на такі, що складаються вручну, і на документи, що складаються за допомогою обчислювальної техніки: майже всі документи можуть бути скла­дені вручну або з допомогою обчислювальної техніки.

Розглянуту класифікацію бухгалтерських документів можна представити схематично (рис. 7.1).

Рисунок 7.1 - Класифікація бухгалтерських документів





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 1504 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...