Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Правочини. Правочин єнайбільш розповсюдженою підставою виникнення цивільних прав та обов’язків



Методичні вказівки

Правочин єнайбільш розповсюдженою підставою виникнення цивільних прав та обов’язків. В процесі вивчення вказаної теми слід звернути увагу, перш за все, на питання поняття і ознаків правочинну. Насамперед варто нагадати, що чинним ЦК України категорія, про яку йтиметься мова у даній темі, позначається різними термінами. Визначаючи поняття правочину, у першу чергу слід звернути увагу на те, що термін «правочин» є суто українським терміном, який використовується для позначення дій особи, спрямованих на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Тобто правочин за своєю природою є юридичним фактом.

Необхідно дати легальне визначення правочину, яке дано у ст. 202 ЦК України. Ця стаття передбачає, що правочинами визнаються дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Але треба звернути увагу на те, що це визначення досить вузьке, бо виключило інших учасників правовідносин крім осіб (державу, соціальні утворення та ін).

З цього визначення і суті правочину необхідно вивести його спе­цифічні ознаки. Вказати які це ознаки і розкрити їх значення.

Тут необхідно звернути увагу на ознаки дійсності правочин, тоб­то при наявності яких умов правочин є дійсним (відповідним зако­ну). У ЦК України закріплений принцип презумпції право­мірності правочину, який полягає в тому, що цей акт є правомірним, якщо його недійсність прямо не передбачена законом або якщо його не визнав недійсним суд.

Потрібно дати обґрунтовану класифікацію видів правочинів. Роз­крити кожний з цих видів. Вказати, що є підставою класифікації видів правочинів.

Крім того, потрібно звернути увагу на поняття форми правочину. Форма правочину — це спосіб вираження волі сторін, що беруть у ньому участь. Розкрити, які форми правочинів існують. У яких ви­падках застосовуються окремі форми правочинів. Які умови застосу­вання письмової форми та нотаріальної форми правочину.

Окремо слід звернути увагу на поняття недійсності правочинів. Що є підставами для призначення правочинів недійсними. Говорячи про конкретні підстави визнання правочину недійсним, слід зазначи­ти, що його недійсність обумовлюється наявністю дефектів ознак або елементів правочину. Необхідно вказати які існують види не­дійсних. Які наслідки призначення правочинів недійсними. Що таке реституція.

Питання до теми

Поняття й ознаки правочинів.

Умови дійсності правочинів.

Види правочинів.

Форма правочинів. Правові наслідки порушення форми правочинів.

Поняття та види недійсних правочинів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...