Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. При вивченні теми «Цивільні правовідносини» необхідно мати на увазі, що вчення про цивільні правовідносини базується на загально­му вченні про



При вивченні теми «Цивільні правовідносини» необхідно мати на увазі, що вчення про цивільні правовідносини базується на загально­му вченні про правовідносини.

При визначенні цивільних правовідносин слід виходити з визна­чення правовідносин взагалі. Будь-які правовідносини — це вольові суспільні відносини між двома або декількома суб'єктами, що реалі­зують суб'єктивні права і юридичні обов'язки на основі норм права. Цивільні правовідносини, оскільки вони є одним із видів правовідно­син, являють собою відповідно вольові суспільні відносини між дво­ма або декількома суб'єктами, що реалізують суб'єктивні права і юридичні обов'язки на основі норм цивільного права.

Характеризуючи ознаки цивільних правовідносин, крім спільних для всіх правовідносин ознак, таких як суспільний і вольовий харак­тер, ґрунтовність на законі, варто звернути особливу увагу на спе­цифічні ознаки, тобто ті ознаки, що дозволяють виділити цивільні правовідносини з числа інших галузевих правовідносин. До числа таких ознак відносяться: широке коло учасників цивільних правовідносин; юри­дична рівність їх по відношенню друг до друга, їх організаційно-пра­вова і майнова відокремленість; ініціатива і диспозитивність учас­ників у виникненні та реалізації цивільних правовідносин; різноман­іття об'єктів цивільних правовідносин; специфіка засобів і особли­вий позовний порядок захисту цивільних прав, характер цивільно-правової відповідальності; розмаїтість підстав виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин.

Як і будь-які правовідносини, цивільні правовідносини являють собою складне правове явище, що складається з трьох необхідних елементів: 1) суб'єктів правовідносин; 2) об'єкта правовідносин; 3) змісту правовідносин.

Говорячи про суб'єктів цивільних правовідносин, слідує, по-пер­ше, дати визначення цивільної правосуб'єктності (правоздатності і дієздатності). По-друге, варто дати визначення управомоченої і зобо­в'язаної сторони в правовідносинах, не забуваючи при цьому про те, що кожна зі сторін у цивільних правовідносинах, як правило, є од­ночасно й управомоченою і зобов'язаною стороною. По-третє, варто приділити увагу множинності осіб у цивільних правовідносинах, охарактеризувати її види.

Говорячи про об'єкти цивільних правовідносин, варто мати на увазі, що це питання є спірним і дискусійним у науці цивільного права. Так, іноді під об'єктом цивільних правовідносин розуміють поведінку його учасників. Проте частіше під об'єктом розуміють те благо, із приводу якого виникають цивільні правовідносини, і у відношенні якого існують суб'єктивне право і відповідний йому обо­в'язок. Виходячи з підтримуваної позиції, слід дати класифікацію об'єктів цивільних правовідносин.

Характеризуючи зміст цивільних правовідносин, слід дати визна­чення суб'єктивного цивільного права (звертаючи увагу на відмінність його від цивільного права в об'єктивному смислі) і суб'єктивного цивільного обов'язку. Бажано також на прикладі конкретних цивіль­них правовідносин охарактеризувати їхній зміст і показати взаємо­зв'язок суб'єктивного права й обов'язку.

При визначенні видів цивільних правовідносин варто виходити з множинності критеріїв класифікації. Тому при вивченні цієї теми окрему увагу слід звернути на критерії, за якими всі цивільно-правові відносини поділяються на види, надати характеристику кожному з видів цивільно-правових відносин. Деякі з таких критеріїв є спільни­ми для всіх правовідносин, інші відносяться винятково до цивільних правовідносин. Так, наприклад, тільки цивільні правовідносини поді­ляються на речові і зобов'язальні.

Підставою виникнення цивільних правовідносин, як і будь-яких інших правовідносин, є юридичні факти. Тому вивчення цього питан­ня представляється доцільним почати з аналізу загального вчення про юри­дичні факти. Необхідно встановити, що є юридичним фактом, класифікацію юридичних фактів, поняття фактичного (юридичного) складу. Потім слід охарактеризувати специфіку цивільно-правових юридичних фактів і детально розібрати підстави виникнення цивіль­них правовідносин, ілюструючи кожну з підстав конкретними при­кладами, а також навести приклади фактичних складів.

Питання до теми

Поняття та особливості цивільного правовідношення.

Види цивільних правовідносин.

Елементи цивільних правовідносин.

Зміст цивільного правовідношення.

Поняття юридичних фактів. Юридичний склад. Види юридичних фактів.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 156 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...