Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. ЦК України визначає право власності як пріоритетне ре­чове право людини



ЦК України визначає право власності як пріоритетне ре­чове право людини. Воно посідає чільне місце в системі речових прав. При вивчанні даної теми необхідно звернути увагу на співвідношення інституту власності в економічно­му значені та права власності.

У визначенні поняття права власності в ЦК України наголошу­ються три принципові риси права власності:

—право власності є найбільш повним правом, що особа має на майно;

—особа, яка є власником майна, безпосередньо впливає на це майно, спираючись на закон;

—усі інші особи зобов'язані утримуватися від вчинення будь-яких дій, що можуть порушити право власності.

Право власності має дві якості, що визначають його суспільну природу і місце в суспільстві. Абсолютний характер права власності виявляється в ст. 316 ЦК України, де вказується, що власник може на свій розсуд вчиняти щодо належного йому майна будь-які дії, що не су­перечать законові та не порушують прав та інтересів інших осіб.

Суттєвим є те, що в правовому регулюванні права власності розріз­няється його сутність, яку зосереджено в контексті цього інституту. Зміст права власності визначено окремо — ст. 317 ЦК України, де наводяться пра­вомочності, що виражає зміст цього поняття — право володіння, користування та розпорядження майном. Науково обґрунтоване і влас­не поняття вказаних правомочностей — правом володіння визнається юридичне забезпечена можливість фактичного панування власника над ­річчю, правом користування — юридичне забезпечена можливість влас­ника добувати з майна, що йому належить, його корисні властивості для задоволення своїх потреб, правом розпорядження — юридичне забезпечена можливість визначати правову долю речі.

Відповідно до Конституції України сформульовані положення, що визначають право власності як основу виникнення й існування май­нових та пов'язаних з ними особистих немайнових відносин, засно­ваних на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій са­мостійності їх учасників.

Згідно зі ст. 318 ЦК України суб'єктами права власності є україн­ський народ, фізичні особи, юридичні особи, держава, АР Крим, територіальні громади. Вказується, що всі суб'єкти права власності рівні перед законом.

Потрібно розкрити зміст і значення права власності кожного із вказаних суб'єктів права власності. Спираючись на Конституцію України, визначити право власності Українського народу. Необхідно відміти­ти, що воно пов'язано з тими особливими об'єктами права власності, які не можуть належати будь-кому іншому: земля, ЇЇ надра, атмос­ферне повітря, водні та інші природні ресурси, що перебувають у межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони. Таким чином визна­чити коло об'єктів права власності інших суб'єктів.

Необхідно детально розглянуто підстави виникнення права влас­ності. Створення нової речі, продукція, прирощення, плоди і доходи, отримані від використання майна, — все це є підставою для виник­нення права власності. Право власності виникає у разі прийняття спадщини. Визначено в ЦК України і складніші ситуації, коли набувається право власності. Це стосується набуття права влас­ності добросовісним набувачем, який набуває право власності на майно, якщо власникові на законних підставах відмовлено у праві витребування цього майна.

Багато сумнівів породжують питання виникнення права власності на новостворене нерухоме майно, особливо якщо створення його не завершене. Це необхідно визначити. Слід відмитими, що момен­том виникнення права власності у набувача за договором є момент передання речі; про ризик випадкового знищення та пошкодження майна, який несе власник, якщо інше не передбачене договором; про те, що власник несе тягар утримання майна, що йому належить.

Для захисту права власності створено главу 29 ЦК Украї­ни— «Захист права власності». Основним її лейтмотивом є карди­нальне положення, що міститься не тільки в кодексу, а й у Консти­туції України: ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Питання до теми

Поняття власності та права власності.

Зміст права власності.

Способи виникнення права власності. Первинні способи набуття права власності. Вторинні способи набуття права власності.

Припинення права власності.

Поняття захисту права власності. Загальна характеристика речових позовів для захисту права власності.

Окремі різновиди права власності





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...