Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура навчальної дисципліни. Навчально-методичний посібник



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ»

ЦИВІЛЬНЕ ТА СІМЕЙНЕ ПРАВО

Частина І

Навчально-методичний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

спеціальність 7 (8). 060101 «Правознавство»

ОДЕСА – 2015


Рекомендовано до друку рішенням Навчально-методичної ради Національного університету «Одеська юридична академія» (протокол № __ від «___»_______ 2015 року).

Колектив авторів:

Кізлова О.С., докт. юрид. наук, професор

Давидова І.В., канд. юрид. наук, доцент

Омельчук О.С., канд. юрид. наук, доцент

Рецензенти:

У навчально-методичному посібнику містяться матеріали, що відповідають вимогам навчальної дисципліни «Цивільне та сімейне право, частина І», які розроблені відповідно до навчальної програми для студентів 2 курсу факультів Національного університету «Одеська юридична академія» (дисципліна читається два роки). Посібник містить програму навчальної дисципліни з методичними вказівками по кожній темі, плани семінарських занять, питання для самостійної роботи студентів. У посібнику наведено перелік рекомендованої літератури, яка може бути використана при підготовці до семінарських занять, заліку, іспиту. Посібник містить тестові завдання, перелік питань для перевірки знань з курсу.

Навчально-методичний посібник розрахований на студентів та науково-педагогічних працівників вищих юридичних навчальних закладів.


ВСТУП

Учбова дисципліна “Цивільне та сімейне право” вивчається в НУ «ОЮА» два роки і, відповідно, складається з двох частин (Загальна та Особлива частина). Система курсу зумовлена системністю цивільного права, навчальним планом, робочою програмою і спеціалізацією.

Даний навчально-методичний посібник присвячений Загальній частині учбової дисципліни «Цивільне та сімейне право», вивчення якої дає можливість поглибити знання інститутів цивільного права України. Представлений навчально-методичний посібник з учбової дисципліни «Цивільне та сімейне право» підготовлений з врахуванням положень Цивільного та Сімейного кодексів України, присвячений І частині навчальної дисципліни, яка включає вивчення загальних положень цивільного права України.

Навчально-методичний посібник дисципліни є складовою частиною навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст та магістр. Даний посібник визначає нормативний зміст навчання з дисципліни, встановлює обсяг та рівень засвоєння знань за видами навчальних занять та самостійної роботи згідно вимогам освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів.

Учбова програма курсу «Цивільне та сімейне право» підготована з врахуванням положень Цивільного кодексу України, діючого законодавства, судової практиці, і призначається для підготовки фахівців за спеціальністю «правознавство».

Основним завданням курсу «Цивільне та сімейне право» є систематизоване засвоєння і закріплення у студентів теоретичних знань про принципи, категорії і положення науки цивільного права, навчання студентів самостійному орієнтуванню в цивільному законодавстві.

Метою програми представленого курсу є вивчення діючого законодавства України, що регламентує питання, пов’язані з окремими інститутами цивільного права, матеріалів судової практики, наукової літератури, а також їх теоретичний аналіз. Викладений у цьому порядку курс сприятиме більш поглибленому вивченню окремих положень оновлених на базі Цивільного кодексу України цивільного права та законодавства, які мають не тільки теоретичне, але й практичне значення. Крім того, викладання курсу цивільного права повинно бути тісно пов’язане з розвитком ринкової економіки, з новими науковими досягненнями.

Дисципліна передбачає опанування певним інструментарієм науки цивільного права, вивчення загальних положень науки цивільного права, основних, законодавчих напрямків правового регулювання інститутів цивільного права.

Формами вивчення навчальної дисципліни є лекції, семінарські (практичні) заняття, самостійна робота студентів.

На лекційних заняттях розкриваються ключові моменти теми, досліджуються головні питання учбової дисципліни, визначаються базові категорії. Окрема увага приділяється аналізу нормативно-правових актів, які застосовуються при вивченні кожної окремої теми, та наукової літератури. Окреслюються проблемні питання, на яких рекомендується зупинити увагу при підготовці до семінарських занять.

На семінарських заняттях обговорюються винесені на розгляд питання за кожною темою. Звертається увага на проблемні питання, стосовно яких існує неоднозначність наукових поглядів або правозастосовчої практики. Важливим завданням семінарського заняття є навчання студентів застосовувати закон до певних життєвих ситуацій. З цією метою на семінарських завданнях розв’язуються задачі, засновані на матеріалах судової практики, що дозволяє студентам максимально наблизитися до практичних реалій. При вирішенні задач студент повинен визначати юридичне значення кожного з викладених в фабулі задачі фактів, встановити особливість правовідносин, які існують між учасниками, оцінити правомірність їх вимог, надати оцінку судовим рішенням. Відповіді на питання до задач повинні бути обґрунтовані з посиланням на відповідні норми чинного законодавства.

В матеріалах до теоретичних семінарів включаються питання, що рекомендуються для обговорення. Теоретичні семінари можуть проводитися у вигляді “круглого столу”, наукових обговорень тощо.

З метою залучення студентів до самостійної роботи над науковими та законодавчими джерелами, судовою практикою в процесі підготовки до практичних занять їм може бути доручена підготовка доповідей, рефератів.

Головною метою практичного заняття є навчання студентів застосовувати норми закону до певних життєвих ситуацій. Задачі, які розв’язуються на практичних заняттях, будуються на матеріалах судової практики, що дозволить студентам максимально наблизитися до практичних реалій. При вирішенні задач студент повинен визначати юридичне значення кожного з викладених в фабулі задачі фактів, встановлювати особливість правовідносин, які існують між учасниками, оцінювати правомірність їх вимог, давати оцінку судовим рішенням. Відповіді на питання до задач повинні бути обґрунтовані з посиланням на відповідні норми чинного законодавства. Також передбачається самостійна робота студента з підготовки цивільно-правових документів, рішень суду, проведення порівняльного аналізу певних статей нормативно-правових актів..

При підготовці до занять студент повинен опрацювати рекомендовану спеціальну літературу та нормативні акти, інші матеріали до теми, яка вивчається.

Після вивчення дисципліни студент повинен знати: поняття цивільного права України, його предмет та методи правового регулювання; джерела цивільного права України; тенденції розвитку цивільного законодавства України; поняття, класифікацію, зміст, підстави виникнення та припинення цивільних правовідносин; суб’єкти та об’єкти цивільних правовідносин, їх види; особливості і порядок здійснення та захисту цивільних прав та обов’язків; особливості реалізації цивільних прав таобов’язків за допомогою представника; поняття та види правочинів, поняття та види строків у цивільному праві тощо.

Крім цього, студенти повинні вміти: аналізувати особливості правового регулювання окремих інститутів цивільного права; визначати поняття та особливості окремих видів суспільних відносин; характеризувати складові елементи окремих інститутів цивільного права; застосовувати норми цивільного права в процесі роботи за юридичною спеціальністю тощо.

Складовою частиною навчально-методичного забезпечення підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліст та магістр є програма дисципліни. Програма визначає нормативний зміст навчання з дисципліни, встановлює обсяг та рівень засвоєння знань за видами навчальних занять та самостійної роботи згідно вимогам освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів.

Підсумковою формою контролю знань, отриманих в ході вивчення курсу «Цивільне та сімейне право. Загальна частина», є залік (у першому семестрі) та іспит (у другому семестрі).

РОЗПОДІЛ ГОДИН

Форма навчання Розподіл за семестрами Кількість кредитів ECTS Кількість годин
  Екзамени Заліки Курсові роботи Загальний обсяг Аудиторних Самостійна робота
Всього Лекції Практичні
Денна     - 6,0          

Структура навчальної дисципліни





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...