Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складання шкали бонітування грунтів



Бонітування ґрунтів — це порівняльна оцінка якості ґрунтів за їх основними природними властивостями, які мають сталий характер та суттєво впливають на врожайність сільськогосподарських культур, вирощуваних у конкретних природно-кліматичних умовах.

Бонітування ґрунтів проводиться за 100-бальною шкалою. Вищим балом оцінюються ґрунти з кращими властивостями, які мають найбільшу природну продуктивність.

Дані бонітування ґрунтів є складовою частиною державного земельного кадастру та є основою проведення економічної оцінки сільськогосподарських угідь і враховуються при визначенні екологічної придатності ґрунтів для вирощування сільськогосподарських культур, а також втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Об'єктом бонітування є одиниці ґрунтового покриву, виділені на ґрунтових картах й об'єднані в агровиробничі групи ґрунтів згідно номенклатурного списку агровиробничих груп ґрунтів УРСР (Київ, 1978 р.).

Збір й обробка даних проводиться по таких властивостях ґрунтів:

1. потужність гумусового горизонту, см;

2. вміст гумусу в орному шарі й по генетичних горизонтах, %;

3. вміст фізичної глини, %;

4. індекс фізичного стану;

5. засолення (ступінь);

6. скелетність (ступінь);

7. кислотність (градація по Рн сольової витяжки);

8. оглеєність (глибина й ступінь);

9. змитість (ступінь);

10. вміст рухомих поживних речовин (фосфору й калію).

Для визначення показників якості ґрунтів і розрахунку балів бонітету в Луганській області прийняті три перші показники. Інші показники властивостей ґрунтів використаються як поправочні коефіцієнти.

За еталон приймається оптимальне значення діагностичних показників:

· потужність гумусового горизонту = 75 см;

· вміст гумусу в орному шарі й по генетичних горизонтах = 5,6 %;

· вміст фізичної глини = 77,4 %.

Відносно еталонного ґрунту природно-сільськогосподарського району розраховуються бонітети всіх агрогруп даного району.

Розрахунок балів бонітету ґрунтів виконується спочатку по окремих властивостях, потім розраховується загальна його величина по всіх властивостях кожної агровиробничої групи ґрунтів.

Бали бонітету арорвиробничих груп ґрунтів за потужністю гумусових горизонтів, вмістом гумусу, фосфору, калію, за сумою поглинутих катіонів визначають за формулою:

, (1)

де, П – ознака ґрунту, для якої визначається бал;

П100 – ознака ґрунту, прийнятого за еталон (якому присвоєно 100 балів).

Загальний бал бонітету по господарствах області визначений як середньозважений відносно площ агровиробничих груп ґрунтів:

(2)

Розрахунки виконують в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 Визначення балів бонітету за природними властивостями ґрунтів





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2388 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...