Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасні тенденції розвитку вітчизняного готельного господарства



На початку нового тисячоліття структура власності у готельному господарстві України змінилась порівняно з радянським періодом. Цьому посприяли процеси корпоратизації та приватизації державної власності. Також було створено Державну програму розвитку туризму на 2002 – 2010 роки, затверджену постановою Уряду від 29 квітня 2002 р., яка передбачала створення розвиненої інфраструктури туризму, у тому числі, будування 78 об’єктів туристичної індустрії (на 15,7 тис. місць) та реконструкцію 61 об’єкта (на 25,5 тис. місць). Розроблено державні стандарти „Послуги туристичні. Класифікація готелів” - ДСТУ 4269:2003 та „Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги” - ДСТУ 4268:2003, впроваджено обов’язкову сертифікацію готельних послуг (01.10.1999 р.).

На 2006 рік більше двох третин усієї кількості підприємств готельного господарства (69,2 %) - становили підприємства приватної форми власності, 15,6 % - комунальної, 15,2 % - державної. З'явилися готелі у формі малих та спільних підприємств з іноземним капіталом: українсько-італійське підприємство – готель "Домус", українсько-американське - "Імпреза", українсько-канадське "Спартак" у Києві, українсько-канадське "Гранд-готель" (у Львові) та ін. Поряд з готелями і гуртожитками готельного типу з’являються мотелі, готельно-офісні центри та інші додаткові засоби розміщення – кемпінги, молодіжні бази і клуби з проживанням.

У 2006 р. в експлуатацію введено готелів на 1959 місць більше, ніж у 2005 р. Обсяг прямих іноземних інвестицій у готельне господарство протягом 2006 р. збільшився на 38,5 млн дол. США і становив на 1 січня 2007 р. 183 млн дол. США 0,9% від загального обсягу прямих інвестицій в економіку України. Інвестиційні кошти надійшли з 28 країн світу.

Більшість великих готельних закладів мають організаційно-правову форму закритих чи відкритих акціонерних товариств. Створюються готельні об'єднання, асоціації, ланцюги. Першою спробою створення національного готельного ланцюга в Україні став "Ргеmіег Hotels International" (2003), до якого увійшли готелі "Прем'єр Палац" у Києві, "Ореанда" в Ялті, "Дністер" у Львові, "Лондонський" в Одесі, "Star" у Мукачеві та готель "Космополіт" у Харкові. У 2005 році відбулося відкриття першого готелю міжнародного готельного ланцюга Radisson SAS – чотиризіркового готелю „Radisson SAS” у Києві.

Низка готелів колишнього "Інтуриста" входить до складу державної акціонерної компанії "Україна туристична". Дочірніми підприємствами ЗAT "Укрпрофтур" також є низка туристичних готелів. Але ці готельні об'єднання не мають єдиних стандартів, маркетингової політики та інших ознак.

Найбільшим некомерційним готельним об'єднанням в Україні стає Асоціація готельних об'єднань і готелів міст України. Створена у 1991 р. як методичний, організаційний та координаційний центр підприємств готельного господарства України, вона забезпечує обмін досвідом працівників готельних підприємств, надання їм юридичної та методичної допомоги, займається удосконаленням нормативної бази та підготовки кадрів, допомагає у питаннях матеріально-технічного забезпечення та маркетингової діяльності готелів. Готелі України підключаються також до світових готельних асоціацій. Прикладом цього є приєднання двох українських готелів - "Донбас Палац" (Донецьк) та "Опера" (Київ) до асоціації Leading Hotels of the World, що є однією з найстаріших готельних організацій у світі, заснованою у 1928 р.

На кінець 2006 р. в Україні діяли 2 п’ятизіркові готелі("Прем'єр Палац" у Києві та "Донбас Палац" у Донецьку), 38 чотиризіркові, близько 280 - тризіркових, двозіркових та однозіркових. У 2007 р. до п'ятизіркових готелів долучилися ще два київські готелі - "Опера" та "Хайятт Рідженсі Київ". Активізується будівництво готелів у великих містах.

За період 2005 – 2010 роки кількість готелів в Україні зростала в середньому на 6,5 % в рік, одноразова місткість готелів - на 10,5 % в рік (таблиця 11).

Таблиця 11





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 821 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...