Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індустрія туризму – основа розвитку послуг гостинності



Індустрія туризму є досить молодою галуззю бізнесу у світі, хоча існувала з давніх часів, адже люди подорожували завжди. Так у 3-му тисячолітті до н.е. стародавні єгиптяни вже плавали річкою Ніл, перевозячи каміння для будівництва пірамід. Ранні фінікійці Середземним морем діставалися до берегів сучасних Сирії та Лівану, щоб розмістити там свої колонії та розвивати торгівлю. Подорожі з метою торгівлі, завоювання нових територій, поширення релігії, відвідання святих місць і храмів, олімпійських ігор, лікування та оздоровлення, пізнавальні подорожі та екскурсії урізноманітнювали життя людей і водночас створювали потребу в притулку, харчуванні та відпочинку (табл..2).

Таблиця 2

Еволюція розвитку подорожей
(VII тисячоліття до н.е. – XХ століття н.е.)

Період Основні події
2000 р. до н.е. Мандрівка у країну Кєден (на Сході), організована єгиптянином Синухітом та описана на папірусі «Пригоди Синухіта»
1501 -1484 рр. до н.е. Морська експедиція в країну благовоній Пунт, організована царицею давнього Єгипту - Хатшепсут
VIII ст. до н.е. Античні олімпіади, подорожі оздоровчого, пізнавального, розважального характеру в Римській імперії
VI ст. до н.е. Трьохрічна подорож навколо Африки, організована єгипетським фараоном Нехао
VIII-IX ст. н.е. Едикт Карла Великого щодо утримання монастирями та церквами «госпицій» (будинки для ночівлі, харчування, відпочинку подорожуючих)
XIII-XIV ст. н.е. Розвиток ремесла та торгівлі – поширення тимчасового проживання за плату – приватні житлові будинки, кімнати
XVII-XIX ст. н.е. «Великий тур» представників еліти, станціями якого вважались культурні центри Європи (Іспанія, Франція, Італія, Греція)
Кінець XVIII ст. Промислова революція. Вплив індустріалізації на появу двох секторів в суспільстві: - населення міст, як основа ринку залізничних пасажирів, ринку популярних екскурсій; - нові класи фондоутримувачів і фінансистів – багатих людей, як основи ринку подорожей і туризму
ХІХ ст. Розвиток подорожей залізницями та пароплавами 1814 р. – англійський підприємець Томас Кук організовує перевезення 600 чоловік для прогулянки залізницею. Урбанізація населення призводить до росту потреб і можливостей та формування індустрії відпочинку і розваг
ХХ ст. Глобалізація Активізація міжнародних подорожей з різною метою. Формування готельних ланцюгів. Формування індустрії гостинності

Сьогодні індустрія туризму є однією з найбільш високодохідних галузей світового господарства, що інтенсивно розвиваються. Туристичну галузь формує комплекс підприємств, що сприяють забезпеченню рекреаційних потреб людини при її переміщенні незалежно від мети шляхом створення турподукту. Матеріально-технічну базу цієї складної структури утворюють підприємства та установи, мета функціонування яких полягає в задоволенні певних туристичних потреб (мотиваційних, змістовних, комфортності тощо).

Головне призначення підприємств туристичної індустрії полягає в організації комфортного та якісного забезпечення мотиваційних вимог туриста. Відповідність вимогам гарантує ефективність їх діяльності на ринках різного рівня.

Гостинність є якісною ознакою діяльності в сфері туризму, яка гармонійно поєднує виробництво туристських послуг, комфортності середовища відпочинку і люб'язної поведінки обслуговуючого персоналу з метою задоволення потреб гостей при гарантії їх безпеки, фізичного і психологічного комфорту.

Значення індустрії туризму як основи для розвитку послуг гостинності полягає в тому, що це - міжгалузевий господарський комплекс, який спеціалізується на створенні турпродукту, здатного задовольняти специфічні потреби населення в проведенні дозвілля під час подорожі шляхом виробництва та реалізації товарів і послуг туристичного призначення. Гостинність є системою зі створення комфортного перебування подорожуючого поза місцем постійного проживання і ототожнюється з атмосферою доброзичливості.

Специфіка туристичної послуги обумовлює наявність значної кількості елементів, їх ієрархічність відповідно до обсягів діяльності, забезпечення виробничими потужностями і рівня розвитку матеріально-технічної бази, а виробничо-технологічні, інформаційні, організаційно-управлінські, фінансово-економічні зв'язки об'єднують зазначені елементи в галузі, що виступають структурними компонентами індустрії туризму.

Індустрія туризму – це функціонально-компонентна структура, інтегрована система галузей, виробництв і видів господарської діяльності. Відносно споживчо-ресурсної орієнтації їх можна розташувати наступним чином (табл.. 3):

Таблиця 3.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2030 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...