Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика основних детермінант готельного господарства



Тема 1. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Важливу роль у розвитку економіки країни відіграє готельне господарство, як базова складова індустрії гостинності. Аналіз світових тенденцій в індустрії гостинності дозволяє зробити висновок, що ця сфера діяльності має високий дохід і стрімкі темпи розвитку.

Різні іноземні фахівці по-різному трактують поняття «індустрія гостинності». Наприклад, Л. Ваген вважає, що індустрія гостинності – це сектор індустрії туризму, що відповідає за розміщення туристів, а також галузі, діяльність яких спрямована на продаж алкогольних напоїв, надання житла, харчування і розважальних заходів. Згідно тлумачного словника Н.Вебстера – це сфера підприємництва, що складається з таких видів обслуговування, які ґрунтуються на принципах гостинності і характеризуються щедрістю та доброзичливістю у ставленні до гостей. З точки зору Р.А. Браймера основні напрями індустрії гостинності: громадське харчування, розміщення, перевезення, відпочинок та розваги.

Загалом індустрія гостинності є збірним поняття, що охоплює різні форми підприємництва, включаючи готелі, мотелі, будинки відпочинку, ресторани, кафе, магазини туристських товарів, парки відпочинку, клуби та інші сфери, котрі пов’язані з туризмом та відпочинком і надають соціальні та персональні послуги.

Індустрія гостинності – система сучасних виробництв, підприємств, сервісних установ та організацій, що спеціалізуються на обслуговуванні людей, які приїздять в дану місцевість на порівняно короткий період часу для відпочинку або з діловою чи іншою метою.

Поняття "гостинність", "приймання гостя" належить до основних понять суспільного розвитку, закладених у моральних принципах культури будь-якого народу. Водночас - це базовий принцип організації обслуговування в туризмі, готельному та ресторанному бізнесі, вагома сфера економіки. Термін «гостинність» офіційно було введено в наукову сферу у 1982 році на конференції національних асоціацій готелів і ресторанів Європейського Співтовариства (HOTREC).

Гостинність - система заходів і порядок їх здійснення з метою задоволення найрізноманітніших побутових, господарських і культурних запитів подорожуючих поза місцем постійного проживання, їх завбачливого обслуговування наданням низки послуг.

В цілому, гостинність це комплексна послуга, якій притаманні визначені споживчі властивості та яка створює позитивний образ підприємства, що означає прояв «вторинного попиту» на послуги.

Для більш глибокого розуміння цього визначення необхідно розглянути основні його змістовні елементи:

Послуга – це результат безпосередньої взаємодії виконавця та споживача, а також особиста діяльність виконавця, спрямована на задоволення потреб споживача.

Позитивний образ створюється за допомогою всебічного використання ресурсів гостинності, комфортного середовища гостинності, стратегії та концепції гостинності.

Середовище гостинності – визначається зовнішніми чинниками (економічними, політичними, культурними і соціальними) та взаємодією спеціалізованих чинників, таких як ресурси гостинності, індустрія гостинності, професії гостинності тощо.

Економічні чинники – опосередковано впливають як на споживачів середовища гостинності, так і на виробників (інфляційні процеси, стан ринку товарів і послуг, валютний курс та інш.).

Політичні чинники – впливають через прийняття державою відповідних законодавчих і нормативних актів, що регулюють діяльність даної галузі.

Культурні чинники – визначають цінності суспільства загалом. Культура складається із субкультур, які можна класифікувати за різними ознаками.

Соціальні чинники – впливають на середовище гостинності через соціальний стан споживача в суспільстві, приналежність до тієї, або іншої референтної групи, яка виражає позицію людини, визначену її соціальною роллю і статусом.

Основою середовища гостинності є ресурси. Ресурси гостинності включають оцінку природних ресурсів за функціональним, екологічним, естетичним, культурно-історичним та біосоціальним аспектами (табл.. 1).

Таблиця 1.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2654 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...