Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процеси та операції в інформаційних технологіях оброблення економічної інформації



Інформаційна технологія є процесом, який складається з чітко регламентованих правил виконання операцій, дій, етапів різної ступеню складності над даними, які зберігаються у комп'ютерах.

Технологічні операції у технологічному процесі обробки економічної інформації можуть поєднуватись по-різному. Це визначає тип технологічного процесу: операційний, предметний, змішаний.

Слід мати на увазі, що інформаційна технологія автоматизованої обробки даних призначена для розв’язку структурованих задач, які мають необхідні вхідні дані і відомі алгоритми, інші стандартні процедури обробки. Ця технологія застосовується на рівні операційної (виконавської) діяльності персоналу невисокої кваліфікації з метою автоматизації деяких рутинних операцій управлінської праці, що постійно повторюються. В такому технологічному процесі за окремими працівниками закріплюють одну чи декілька споріднених операцій з обробки інформації будь-яких видів. Тому впровадження інформаційних технологій і систем на цьому рівні значно підвищує продуктивність праці персоналу, звільняє від рутинних операцій, та, за необхідністю, приводить до скорочення чисельності працівників.

На рівні операційної діяльності розв’язуються наступні задачі:

· обробка даних про операції, що виконуються;

· створення періодичних контрольних звітів про стан справ;

· одержання відповідей на різні поточні запити й оформлення їх у вигляді паперових чи звітних документів.

Існує кілька особливостей, пов'язаних з обробкою даних, що відрізняють дану технологію від інших:

· виконання необхідних завдань з обробки даних. Кожному господарському об’єкту запропоновано законом мати і зберігати дані про свою діяльність, які можна використовувати як засіб забезпечення і підтримки контролю. А для цього є бажаною автоматизована інформаційна система обробки даних і відповідна інформаційна технологія;

· розв’язок лише структурованих задач, для яких можна розробити алгоритм;

· виконання стандартних процедур обробки. Існуючі стандарти визначають типові процедури обробки даних і обов’язкові для дотримання;

· виконання основного обсягу робіт в автоматичному режимі за мінімальною участю людини;

· використання деталізованих даних. Записи про діяльність повинні мати детальний (докладний) характер, що допускає проведення ревізій. У процесі ревізії діяльність перевіряється хронологічно від початку періоду до його кінця і від кінця до початку;

· акцент на хронологію подій;

· вимога мінімальної допомоги під час розв’язку проблем з боку фахівців інших рівнів.

У предметному технологічному процесі за окремими працівниками закріплюють одну або кілька операцій з обробки інформації одного виду (наприклад, документа). При цьому досягається підвищення достовірності даних.

Змішаний технологічний процес має недоліки і переваги обох типів.

Типовим технологічним процесом обробки інформації (стандарт РД 50-34.698-90) передбачається три етапи: первинний (збір, реєстрація інформації), підготовчий (введення інформації в пам’ять ЕОМ, збереження її на носіях) і основний (обробка, видача результатів). Але в реальних сучасних технологічних процесах окремі етапи його або відсутні, або суміщені.

При розгляді технології складання бухгалтерського балансу можна виявити відсутність первинного і підготовчого етапів технологічного процесу, тому що бухгалтерський баланс складається на підставі результатів обробки інформації на ЕОМ, які вже записані на машинні носії.

В цілому всі процедури (процеси) оброблення економічної інформації можна згрупувати у п’ять стадій обробки інформації (рис. 4.4).

Джерела економічної інформації
Збір даних
Передача даних
Накопичення та збереження даних
Обробка даних (з поданням результатів обробки)
Видача результатів обробки споживачам економічної інформації


Рис. 4.4. Стадії обробки економічної інформації





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 643 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...