Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Єдина система класифікації та кодування техніко-економічної інформації



Основу інформаційної системи складають класифікатори та кодифікатори економічної інформації. Класифікатор – це систематизоване зведення найменованій і кодів класифікованих угрупувань. Позиція класифікатора містить, як правило, назву об‘єктів і його код.


Класифікатор – це документ, що являє собою зібрання кодів і найменувань класифікаційних об‘єктів та їх угрупувань.


Класифікатор може бути призначений:

· для первинного кодування об‘єктів, процесів тощо, під час підготовки даних для машинної обробки. У такому разі він використовується як довідник, а отже, упорядковується здебільшого за назвою об'єктів;

· для автоматизованої обробки даних. Тобто йдеться про застосування класифікатора під час внутрішньо машинної обробки даних, їх видачі користувачеві тощо. Такі класифікатори найчастіше упорядковані за кодами об‘єктів;

· для передавання інформації по каналах зв‘язку.

За сферою дії розрізняють класифікатори:

· особисті – особистого користування;

· локальні – використовувані під час розв‘язування задачі чи комплексу задач у системі;

· галузеві – застосовувані в установах та на підприємствах однієї галузі;

· загальнодержавні – обов‘язкові для використання в усіх установах та на підприємствах держави.

Для розв’язку економічних задач потрібно забезпечити їх порівнюваність та можливість використання результатів розв’язку в інших задачах управління. Для цього необхідна наявність єдиних систем угрупувань, які отримані за єдиними класифікаційними ознаками.

Для стандартизації інформаційного забезпечення процесів управління галузями економічної діяльності в умовах застосування засобів обчислювальної техніки на рівні держави існує єдина система класифікації та кодування техніко-економічної інформації (ЄСКК ТЕІ). Вона містить комплекс загальнодержавних класифікаторів ТЕІ, автоматизовану систему їх ведення та нормативні документи для їх розробки і ведення. ЕСКК ТЕІ забезпечує:

· обмін даними між різними рівнями управління народним господарством;

· узгодження техніко-економічних показників;

· можливість агрегування даних на різних рівнях управління;

· максимальну автоматизацію всіх технологічних операцій обробки інформації.


ЄСКК ТЕІ – комплекс загальнодержавних класифікаторів техніко-економічної інформації, пристосованих до безпосередньої обробки засобами обчислювальної техніки з автоматизованою системою їх ведення.


Уся множина класифікаторів ЄСКК ТЕІ поділяється на чотири групи:

· класифікатори ресурсів;

· класифікатори предметів праці і діяльності;

· класифікатори структури народного господарства та адміністративно-господарського управління;

· класифікатори управляючої інформації, одиниць вимірювання, документів тощо.

Держстандартом України допускається використання наступних класифікаторів:

· загальнодержавних (державних);

· міжгалузевих і галузевих;

· класифікаторів підприємств (локальних).

Відповідно до установлених категорій науково-технічної документації класифікатори за статусом їх затвердження і застосування прирівнюються до відповідних стандартів (державних, галузевих, підприємств).

Для функціонування АІС на рівні державної структури (міністерства, відомства тощо) використовують державні та галузеві класифікатори і нормативно-довідкові дані, що функціонують в системі Державного комітету статистики, Міністерства фінансів, НБУ, Державної фіскальної служби України та інших державних організаціях, від яких відповідна державна структура України отримує довідкові дані. Ось де яки з них:

· Єдиний державний реєстр підприємств, організацій України;

· Загальний класифікатор галузей народного господарства;

· Класифікатор організаційно-правових форм господарювання;

· Система позначень автономій, територій, областей;

· Система позначень органів державного управління;

· Класифікатор банківських установ;

· Класифікатор видів платників податків;

· Українська бюджетна класифікація;

· Український класифікатор видів економічної діяльності;

· Український класифікатор управлінських документів;

· Український класифікатор форм власності;

· Українська стандартна галузева класифікація.

До класифікаторів, що застосовують для автоматизованого ведення обліку, належать: класифікатори синтетичних рахунків, субрахунків і кодів аналітичного обліку, типових господарських операцій; класифікатори-календарі; класифікатори професій тощо.

Крім класифікаторів, в інформаційних системах обліку широко використовують довідники, в яких міститься опис та властивості можливих значень об’єктів, суб’єктів, процесів. Прикладами довідників е довідники підприємств, контрагентів, штатного розпису, співробітників тощо. В них зберігається умовно-постійна інформація для автоматизованого формування (або по запиту) документів, операцій, журналів, звітів.

Кожний класифікатор або довідник має відповідну структуру, яка визначає його зміст (назву реквізитів, їх тип і довжину). Структура деяких з них, як приклад, описана у таблиці 2.3. За даними вказаної таблиці можна познайомитись і з деякими кодами номенклатур, що використовуються для автоматизації функцій в АІС державного призначення.

Таблиця 2.3.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 2070 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...