Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концепція інтеграції даних при функціонуванні автоматизованих інформаційних систем



Найважливішим компонентом інформаційної бази є дані. В процесі еволюції систем автоматизованої обробки інформації відбувся перехід від позадачного формування даних в файлових системах до їх інтеграції в базу даних (БД) автоматизованих інформаційних систем.

Для успішної реалізації системи на основі бази даних необхідно спочатку подумати про дані, а потім про додатки – це парадигма розробки бази даних, яка знайшла своє відображення у концепції інтеграції даних. Її реалізації сприяв розвиток комп’ютерної техніки та запам’ятовуючих пристроїв, завдяки якому вдалося вирішити проблеми незалежності, неузгодженості та надлишковості даних.

Сутність концепції інтеграції даних при автоматизованому розв’язанні задач полягає в наступному:

· по-перше, інтеграція даних забезпечує синхронну підтримку даних для всіх додатків;

· по-друге, за рахунок спеціальної організації досягається мінімальна надмірність даних. Як мінімум ця перевага приводить до скорочення обсягів пам'яті, необхідної для збереження даних;

· по-третє, завдяки скороченню чи усуненню дублювання даних підвищується рівень їх достовірності, істотно простіше й ефективніше стають процедури оновлення даних;

· по-четверте, при переході до використання БД з'явилася можливість забезпечити досить високий рівень незалежності додатків від організації даних.

Розвиток концепції БД являє собою важливий крок у напрямку уніфікації засобів організації даних, що дозволяє розроблювачам додатків не задумуватися над питаннями представлення даних у середовищі збереження. Відповідні інтерфейси підтримуються автоматично системами управління базами даних (СКБД). Користувач не знає, де і як зберігаються дані, він лише повідомляє системі, з якими даними бажає працювати й у якому вигляді необхідно їх одержати.


СКБД – програмна система, призначена для створення в ЕОМ спільної БД для багатьох додатків, підтримання її в актуальному стані і забезпечення ефективного доступу користувачів до даних.


У сучасній інформаційній системі описи даних відділені від програм (приклад – конфігуратор і інформаційна база в бухгалтерських програмах). Поставляючи дані в програму, СКБД попередньо їх обробляє, у зв'язку з чим зміни організації даних не відбиваються на прикладних програмах.

Залежно від особливостей функціонування розрізняють два класи СКБД – загального призначення і спеціалізовані. СКБД загального призначення не орієнтовано на конкретну предметну область (ПО) або на інформаційні потреби конкретної групи користувачів. СКБД спеціалізованого призначення мають засоби налаштовування на роботу з конкретною БД за конкретного застосування.

Основними засобами СКБД є:

· засоби створення (опису) структури БД;

· засоби конструювання екранних форм, призначених для введення, перегляду й оброблення даних у діалоговому режимі;

· засоби створення запитів для вибірки даних за заданими умовами, а також їх оброблення;

· засоби створення звітів з БД для виведення на друк результатів оброблення;

· мовні засоби — макроси, вбудована алгоритмічна мова та мова запитів, які використовуються для реалізації нестандартних алгоритмів оброблення даних;

· засоби створення додатків користувача (генератори додатків, засоби створення меню і панелі керування додатками), що дають змогу об'єднати різні операції з БД в єдиний технологічний процес.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...