Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обов'язки патентоволодільця



Обов'язками патентоволодільця є:

• сплата патентних зборів;

• використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

Поняття зборів

Зборами є обов'язкові платежі, які державні або інші органи стягують з фізичних та юридичних осіб за надані послуги.

Перелік зборів, розміри і порядок їхньої сплати регламентує Положення про порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затверджене Постано­вою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 р. за № 901.

Кошти, що надходять від сплати зборів, використовують для розвитку державної системи охорони інтелектуальної власності.

Збір за подання заявки - це збір, який сплачують при поданні заявки на видачу патенту на винахід, корисну модель, промисло­вий зразок.

Відповідно до законів України про охорону прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки документ про сплату збору за подання заявки повинен надійти до відомства разом із заявкою або протягом 2 місяців від дати подання заявки. Якщо документ про сплату збору не надійшов у визначений строк, заявку вважають відкликаною.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винахо­ди і корисні моделі» документ про сплату збору за проведення експертизи заявки на винахід по суті має надійти до відомства разом із клопотанням про проведення експертизи. У разі непо­дання з клопотанням документа, що підтверджує сплату збору, клопотання вважають неподаним.

Якщо збір сплачено в розмірі меншому, ніж встановлений, до­кумент про доплату збору має надійти протягом 2 місяців від дати отримання повідомлення про необхідність доплати.

Збір за видачу патенту - це збір, який сплачують за видачу патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок, у тому числі за видачу патенту України за клопотанням про припинен­ня дії на території України авторського свідоцтва СРСР на ви­нахід, на промисловий зразок.

Відповідно до законів України «Про охорону прав на винахо­ди і корисні моделі» та «Про охорону прав на промислові зразки» збір за видачу патенту на винахід, промисловий зразок сплачу­ють протягом 3 місяців від дати отримання заявником рішення про видачу патенту.

Документ про сплату збору має надійти до відомства у визна­чений термін. Якщо цього не сталося, відомості про видачу па­тенту не публікують, а заявку вважають відкликаною.

Річний збір - це збір, який сплачують за підтримання чинності патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

Відповідно до законів України про охорону прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки річний збір сплачують за кож­ний рік дії патенту від дати подання заявки.

Вперше збір за поточний рік дії патенту сплачують протягом 4 місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту. До­кумент про першу сплату збору має надійти до відомства протя­гом зазначеного періоду. Документ про сплату збору за кожний наступний рік має надійти до відомства до кінця поточного року дії патенту за умови сплати збору протягом останніх 4 місяців року.

Річний збір може бути сплачений, а документ про його сплату відправлений до відомства протягом 6 місяців після закінчення встановленого строку. При цьому розмір збору збільшують на 50 %. Якщо документ про сплату річного збору не надійшов до відом­ства протягом зазначених 6 місяців, дію патенту припиняють.

Розмір річного збору зменшують на 50 % у разі подання воло­дільцем патенту заяви про надання будь-якій особі права на ви­користання винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винахо­ди і корисні моделі» використанням винаходу, корисної моделі визнають виготовлення, пропонування до продажу, введення в господарський обіг, застосування, ввезення або зберігання в за­значених цілях продукту, що його охороняє патент.

Використанням винаходу визнають також:

• застосування способу, що його охороняє патент, або пропо­нування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропо­нує цей спосіб, знає про те, що його застосування без згоди воло­дільця патенту, заборонено, або, виходячи з обставин, це і так є очевидним;

• пропонування до продажу, введення в господарський обо­рот, застосування, ввезення чи зберігання в зазначених цілях про­дукту, виготовленого безпосередньо способом, що його охороняє патент.

Продукт визнають виготовленим із застосуванням запатен­тованого винаходу, корисної моделі, якщо використано кожну ознаку незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, екві­валентну їй.

Спосіб, що його охороняє патент, визнають застосовним, якщо використано кожну ознаку незалежного пункту формули вина­ходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Винахід, що стосується пристрою, речовини, штаму, культури клітини, а також корисну модель визнають використаними з дати початку їхнього застосування у продукції, яку виготовляють. Ви­нахід, що стосується способу, визнають використаним у вироб­ництві з дати його застосування у виробничому (технологічно­му) процесі.

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на про­мислові зразки» використанням промислового зразка визнають виготовлення, пропонування до продажу, введення в госпо­дарський оборот або зберігання в зазначених цілях виробу, ви­готовленого із застосуванням запатентованого промислового зразка.

Виріб визнають виготовленим із застосуванням запатентова­ного промислового зразка, якщо використані всі суттєві ознаки промислового зразка.

Промисловий зразок визнають використаним із дати початку його застосування у продукції, яку виготовляють.

Обов'язок використати запатентовану розробку може бути виконаний не тільки фактично, а й номінантно. Для цього патентоволодільцеві достатньо подати до Патентного відомства заяву про надання будь-якій зацікавленій особі права на використання запатентованого об'єкта (відкритої ліцензії).

Неприйняття рішення протягом установлених строків може мати для патентоволодільця несприятливі наслідки у вигляді ви­дачі зацікавленим особам примусової ліцензії.

Для надання примусової ліцензії необхідна одночасна на­явність таких умов, як:

• невикористання або недостатнє використання патентоволо­дільцем винаходу, корисної моделі або промислового зразка про­тягом 3 років;

• відмова патентоволодільця від укладення ліцензійного до­говору;

• доведення готовності використати охоронювану розробку тим, хто бажає її використати;

• недоведення патентоволодільцем того, що невикористання або недостатнє використання винаходу зумовлене поважними причинами.

Патентне законодавство не вимагає від патентоволодільців обов'язкового маркування запатентованих виробів. Простав­лення на виробах, упаковці, супроводжувальній документації, рекламних матеріалах тощо відмітки про те, що їх охороняє патент, може здійснювати патентоволоділець за власною ініціа­тивою. Це доцільно робити як з рекламною метою, так і для полег­шення процесу доведення того, що порушник патентних прав знав або мав знати, що відповідний виріб має патентну охорону.

Відповідно до ст. 466 ЦК чинність майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути припинено дост­роково за ініціативою особи, якій вони належать, якщо це не су­перечить умовам договору, а також в інших випадках, передбаче­них законом.

Чинність виключних майнових прав на винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок припиняють у разі несплати у встанов­лений строк річного збору за її підтримання.

Відповідно до ст. 468 ЦК чинність достроково припинених виключних майнових прав на винахід, корисну модель, промис­ловий зразок може бути відновлено в порядку, встановленому законом, за заявою особи, якій ці права належали в момент їх при­пинення.

Річний збір за підтримання чинності виключних майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути сплачений протягом 12 місяців після вичерпання встановленого строку. У цьому разі розмір річного збору збільшують на 50 %. Зі сплатою збору чинність виключних майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок відновлюють.

Якщо збір не сплачено протягом зазначених 12 місяців, уста­нова публікує у своєму офіційному бюлетені інформацію про при­пинення чинності виключних майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

Відповідно до ст. 469 ЦК права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок визнають недійсни­ми на підставах та в порядку, встановлених законом.

Право на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути визнано в судовому порядку повністю або частково не­дійсним у разі:

• невідповідності запатентованого винаходу, корисної моделі, промислового зразка умовам видачі патенту;

• наявності у формулі винаходу, корисної моделі ознак, яких не було в поданій заявці;

• наявності в сукупності суттєвих ознак промислового зразка ознак, яких не було в поданій заявці;

• видачі патенту внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб.

Право на винахід, корисну модель, промисловий зразок, ви­знане недійсним, вважають таким, що не набрало чинності.

Відповідно до ст. 467 ЦК у разі припинення чинності виключ­них майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зра­зок ці об'єкти може вільно та безоплатно використовувати будь-яка особа, за винятком випадків, встановлених законом.

Якщо у зв'язку з достроковим припиненням чинності виключ­них майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зра­зок завдано збитків особі, якій було дано дозвіл на використання цих об'єктів, ці збитки відшкодовує особа, яка дала зазначений дозвіл, якщо інше не встановлено договором чи законом.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 867 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...