Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інноваційний потенціал



- інтелектуальна складова - визначає можливості генерації та сприйняття ідей і заду­мів новацій і доведення їх до рівня нових технологій, конструкцій, організа­ційних та управлінських рішень (ідея - це найбільш загальне уявлення про новацію, а задум - варіант ідеї, виражений у зрозумілій для споживачів формі). Це передбачає наявність на підприємстві фахівців з творчим скла­дом мислення, не лише з високою фаховою підготовкою, але й здатних за­стосовувати свої знання і вміння для продукування нових практично-орієн­тованих знань, втілювати їх в інновації, які відповідають потребам ринку.

- інформаційна складова - відображає інформаційну оснащеність (забезпеченість) під­приємства, ступінь повноти, точності та суперечливості інформації, необхід­ної для ухвалення ефективних інноваційних рішень.

- інтерфейсна складова - характеризує можливість приведення у відповідність та узгод­ження різноспрямованих інтересів суб'єктів інноваційного процесу: розроб­ників інновацій; виробників нових товарів; інвесторів, постачальників вихід­них сировини, матеріалів і комплектуючих; торгових і збутових посередни­ків; споживачів; суспільства в цілому тощо.

- науково-дослідна складова - характеризує наявність заділу результатів науково-дослід­них робіт, достатнього для генерації нових знань, здатність проведення дослід­жень для перевірки ідей новацій і ймовірності використання новацій у вироб­ництві нової продукції. Це передбачає існування на підприємстві підрозділів, які систематично виконують науково-дослідні роботи, а також наявність від­повідного устаткування, що потребує систематичного й у достатніх обсягах фінансування як з власних, так і сторонніх джерел.

Виробничо-збутовий потенціал

- фінансова складова - характеризує фінансову забезпеченість проектів інноваційного розвитку, а також фінансову стійкість підприємства в процесі їх реалізації.

- кадрова складова (у деяких випадках її об'єднують з інтелектуальною) - характеризує здатність персоналу підприємства застосувати нові технології, реалізувати нові організаційні й управлінські рішення, розробити і виготовити нові товари, тобто фахову підготовку персоналу підприємства відповідно до профілю його діяльності, яка відповідає сучасному рівню розвитку науки і техніки. Крім того, значною мірою ця складова характеризує управлінський апарат і систему управління підприємства, її гнучкість, адаптивність.

- технологічна складова - відображає здатність оперативно перебудуватися, переорієн­тувати виробничі потужності і налагодити економічно ефективне виробництво нових продуктів, що відповідають запитам споживачів. Власне вона характе­ризує матеріально-технічний і технологічний стан підприємства, наявність ре­зервів чи можливості їх швидкого отримання, гнучкість обладнання і техно­логій, оперативність роботи конструкторських і технологічних служб.

- організаційно-управлінська складова - характеризує наявність сприятливих організацій­но-управлінських умов забезпечення інноваційної діяльності: організаційні структури, систему управління, механізми мотивації, інноваційну культуру.

- маркетингова складова – характеризує наявність системи просування та розподіл інноваційної продукції на ринку сбуту, а також логістичних механізмів управління інноваційними процесами.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...