Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір концепції



Метод проектних горизонталей вигідно відрізняється більшою наочністю та можливістю охоплення всієї території, яка проектується. Він полягає в зображенні проектованого рельєфу в нових, так званих проектних (червоних) горизонталях. При проектуванні створюються задані форми рельєфу з допустимими уклонами поверхні.

Суміщення плану і вертикального планування території на одному кресленні забезпечує найбільш ефективне та комплексне вирішення питання освоєння, планування і забудови території.

Вертикальне планування житлових кварталів здійснюється з урахуванням самопливного водовідведення та мінімального обсягу земляних робіт. Основний принцип полягає в максимальному збереженні існуючого рельєфу.

Основні завдання вертикального планування території забудови житловими і громадськими будинками такі:

- організація стікання поверхневих вод із території по внутрішньо квартальних

проїздах у лотки вулиць, що примикають до території кварталу;

- створення зручного руху пішоходів та внутрішньо квартального транспорту;

- оптимальна прив'язка будинків, споруд і майданчиків різноманітного

призначення;

- раціональне розміщення залишків грунту від котлованів та прокладення підземних мереж;

- виразне архітектурно-планувальне вирішення території в цілому.

Основою для вирішення вертикального планування території під забудову є

проектні вирішення вертикального планування вулиць і територій, що примикають до даної. Висотне вирішення - поверхня території вища від

проектних відміток лотків вулиць, що примикають. Лише у випадку, коли по території проходить тальвег або яр, уклони можуть бути направлені в середину території. В цьому випадку обов'язкове прокладання по них проїзду або колектора зливної каналізації для збирання і видалення поверхневих вод.

2.2. Послідовність виконання вертикального планування методом проектних горизонталей

Способи та прийоми вирішення вертикального планування житлового кварталу можуть бути різними. Найпростіший спосіб виконується в такт послідовності:

1) Принципове вирішення організації рельєфу й водовідведення по всій території забудови.

2) Проектування мережі внутрішньо-квартальних проїздів з установленням проектних позначок і уклонів по всіх проїздах із прив'язкою їх у висотному відношенні до лотків вулиць, що примикають.

3) Проектування ділянок територій, що обмежені проїздами.

4) Проектування позначок по будівлях та спорудах.

Існує декілька прийомів створення проектного рельєфу:

– дахоподібна чотирисхила форма зі схилами в напрямку вулиць;

– двостороннє випускання поверхневих вод;

– односхила поверхня.

На першій стадії розроблення плану організації рельєфу проводиться визначення повздовжніх уклонів на головних вулицях. Ухил визначається за формулою:

де h – різниця висот між точками, м;

l – відстань між точками, м.

Перевіряємо ухил за нормативним: якщо ухил знаходиться в межах мінімально і максимально допустимих нормами значень (4‰ - 40‰), то знаходимо проектну відмітку кінця.

Потім виконуємо градуювання:
м

м

Потім таким самим способом розв'язуємо ухили на квартальних проїздах. Установлюємо проектні позначки на перехрестях і опорних точках, прив'язуємо проїзди і вулиці у висотному відношенні до лотків вулиць.

Потім проектуємо ділянки територій, що обмежені проїздами. З'єднуємо однорідні горизонталі проїздів чи вулиць, які охоплюють цю територію. При великій кількості горизонталей влаштовують укоси або підпірні стінки.

2.3 Вертикальна прив’язка будівель

Після влаштування території проектуються позначки по будівлям і спорудам. При визначенні проектних позначок у кутах будинку необхідно враховувати і перевіряти їх різницю через перепад, який не повинен перевищувати 1,2 м як по фасаду так і по торцю.

Визначення абсолютної позначки підлоги. Висота повинна бути як мінімум на одну сходинку вище. Бажано призначити позначку на 0,45 м. вище від максимальної позначки кута будівлі. При великому переході висот кутів будівлі можливо призначити позначки підлоги по секціях.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 414 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...