Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод дублювання дисків з використанням утиліти Sysprep



Ідея методу полягає в тому, що якщо необхідно встановити ОС Windows XP Professional відразу на кілька комп'ютерів з однаковою конфігурацією обладнання, то на одному з комп'ютерів створюється образ диска, на який встановлюють ОС з необхідним прикладним ПЗ. Потім цей образ копіюється на інші комп'ютери.

Перевага методу над звичайною установкою полягає, насамперед, в економії часу. Інший плюс полягає в тому, що, створивши один раз образ диска, ви отримуєте базову точку розгортання робочого місця користувача, до якої завжди можна повернутися, якщо на якомусь з комп'ютерів виникнуть проблеми.

Головну роль в реалізації методу грає утиліта "Підготовка системи" - Sysprep (System Preparation). Вона запобігає проблему, з якою можна зіткнутися при копіюванні образу диска, пов'язану з унікальним кодом безпеки (SID, Security Identifier). Кожен комп'ютер в мережі повинен мати унікальний код безпеки. Якщо просто копіювати образ диска, то кожен кінцевий комп'ютер буде мати той же код безпеки, що й основний комп'ютер. Через конфлікти SID мережа не буде працювати. Утиліта Sysprep допомагає вирішити цю проблему, видаляючи унікальний код безпеки на основному комп'ютері перед копіюванням образу диска. При запуску копії системи на кінцевому комп'ютері Sysprep генерує новий унікальний код безпеки.

Для використання утиліти Sysprep в процесі дублювання дисків повинні виконуватися наступні вимоги:

• основний і кінцеві комп'ютери повинні мати сумісні файли рівня апаратних абстракцій (HAL, Hardware Abstraction Layer);

• контролери жорстких дисків на основному і кінцевих комп'ютерах повинні бути однаковими;

• пристрої Plug and Play, такі як модеми, звукові карти, мережні карти, відеокарти і т. д., можуть бути різними. Тим не менш, всі драйвери пристроїв, не включені в файл Drivers.cab, повинні бути перенесені в основний комп'ютер перед запуском Sysprep. Слід переконатися, що драйвери доступні на кінцевому комп'ютері при першому запуску, щоб технологія Plug and Play могла виявити і встановити пристрої;

• обсяг жорсткого диска на кінцевому комп'ютері повинен бути не менше об'єму жорсткого диска на основному комп'ютері;

• якщо версією BIOS (Basic Input-Output System - базова система введення-виведення) на основному і кінцевих комп'ютерах розрізняються, рекомендується заздалегідь протестувати процес установки.

Далі розглянемо основні кроки виконання методу дублювання дисків з використанням утиліти Sysprep.

Крок 1. Встановіть і налаштуйте Windows XP Professional на тестовому комп'ютері (якщо необхідно, то встановіть драйвери устаткування, не включені в файл Drivers.cab). Встановіть необхідне прикладне ПЗ (архіватори, антивіруси, офісні пакети і т. д.), включаючи пакети оновлень.

Крок 2. Створіть файл відповідей Sysprep.inf для того, щоб процес розгортання був автоматичним. Даний крок не є обов'язковим. Якщо файл відповідей не створювати, то після копіювання образу диску на цільовий комп'ютер при їх подальшому включенні запуститься майстер міні-установки (Mini-Setup Wizard), який буде запитувати введення різних параметрів (пароль адміністратора, ім'я комп'ютера і т.д.).

Sysprep.inf - це текстовий файл, у якому наведено відповідей, що вводяться в діалогових вікнах графічного інтерфейсу користувача при установці Windows XP Professional. Для створення файлу відповідей Sysprep.inf, який потім буде використовуватися утилітою Sysprep, можна використати текстовий редактор або диспетчером установки.

Файл Sysprep.inf повинен зберігатися в папці Sysprep в кореневому каталозі диска, на якому встановлена ОС Windows XP Professional, або на гнучкому диску. Програма установки не може використовувати папки з іншими назвами. Параметра для зазначення файлу відповідей майстра міні-інсталяції.

Крок 3. Запустіть на тестовому комп'ютері утиліту Sysprep, файли якої знаходяться в архіві \ Support \ Tools \ Deploy.cab на установчому диску Windows XP Professional. На екрані з'явиться діалогове вікно "Програма підготовки системи 2.0", попереджувала, що запуск програми Sysprep може призвести до зміни деяких параметрів безпеки. Після натискання кнопки "ОК" утиліта Sysprep продовжить роботу.

Крок 4. Скопіюйте образ диска на цільові комп'ютери. Для цього буде потрібно спеціальне ПЗ для клонування дисків, що надається сторонніми фірмами. Найбільш популярними є утиліти Ghost фірми Symantec, Drive Image Pro фірми PowerQuest та ін.. Всі перераховані утиліти працюють приблизно однаково. Комп'ютер завантажується в режимі DOS, потім запускається програма формування образу диска. Можна отримати образ всього диска або єдиного розділу і зберегти його на іншому розділі, диску або загальному мережному накопичувачі. Згодом збережений образ можна відновити на іншому диску. Жорсткі диски не обов'язково повинні мати однакову ємність, але завантажуваний образ не повинен бути більше цільового диска.

Крок 5. Включіть цільові комп'ютери після того, як завершиться копіювання образу диску з тестового комп'ютера. Якщо утиліта Sysprep виявила файл відповідей Sysprep.inf, то з'явиться вікно "Установка Windows XP" і через деякий час завантажиться ОС Windows XP Professional. В іншому випадку запуститься майстер міні-установки.

Якщо додаток Sysprep.exe запускалося з папки% systemdrive% \ Sysprep, після завершення установки Windows XP Professional ця папка і її вміст автоматично видаляються!





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...