Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 2. Безпека мережевої інфраструктури



Дана лекція присвячена способам розгортання мережевої інфраструктури на основі ОС Windows 2003/XP. Автоматичне розгортання ОС і клієнтських робочих місць є важливим завданням для забезпечення безпеки мережевої інфраструктури будь-якої організації.

Далі будемо розглядати комп'ютерну мережу, сервери якої управляються операційними системами Windows Server 2003, а робочі станції - Windows XP (SP2), іншими словами, мережеву інфраструктуру на основі ОС Windows 2003/XP.

На цьому занятті розглянемо способи розгортання такої мережевої інфраструктури. Термін "розгортання" (англ. deployment) не слід плутати з "установкою" (англ. install) операційних систем. Розгортання увазі автоматизацію процесу установки ОС на комп'ютер. Можливі механізми розгортання операційних систем Microsoft, коли цей процес стає повністю автоматичним.

Чому важливо вміти забезпечувати швидке розгортання мережевої інфраструктури? Будь-яка комп'ютерна система організації не застрахована від серйозних аварій, викликаних природними причинами (діями зловмисників, халатністю або некомпетентністю співробітників). У той же час, у кожній організації є функції, які керівництво вважає критично важливими, і вони повинні виконуватися незважаючи ні на що. Мережева інфраструктура для більшості сучасних організацій є базисом для виконання бізнес-процесів. Тому дуже важливо вміти відновлювати (розгортати) мережеву інфраструктуру в короткі терміни і з мінімальними витратами.

Розглянемо два основних механізми розгортання, які застосовуються для ОС Microsoft:

• метод дублювання дисків з використанням утиліти Sysprep;

• метод віддаленої установки з використанням сервера віддаленого встановлення (RIS).

На практиці дуже рідко вдаються до автоматичної установки серверної ОС. Для невеликих і середніх організацій найбільш важливим завданням може бути розгортання ОС для робочих станцій з необхідним прикладним ПЗ. Тому на лабораторних роботах розглянемо зазначені вище методи на прикладі ОС Windows XP Professional.

Перш за все

Для вивчення матеріалів цієї глави необхідні наступні ресурси:

• Комп'ютер під управлінням операційної системи Windows XP Professional з параметрами за замовчуванням, об'ємом оперативної пам'яті не менше 1 Гб і мережевою картою.

• Вільне місце на жорсткому диску не менше 6 Гб.

• Завантажувальний компакт-диск з дистрибутивом Windows XP Professional.

• Завантажувальний компакт-диск з дистрибутивом Windows Server 2003.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 440 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...