Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення особистої безпеки в разі надходження загроз по телефону



Для здійснення психологічного впливу на особу зловмисни­ки можуть використовувати телефонні розмови, особливо тепер – у час мобільного зв’язку. Тому варто дотримуватися певних правил особистої безпеки у випадку виникнення загро­зи по телефону. Не рекомендується називати по телефону своє прізвище, ім’я та номер телефона. Якщо встановлений автовідповідач, він повинен повідомляти, що в даний час не можете підійти до телефону, але аж ніяк не те, що господаря не має вдома чи він у відпустці. Якщо особа цікавиться ім’ям та номе­ром телефону, то варто запитати, хто саме їй потрібен, і який номер телефона її цікавить, і після цього сказати, туди чи ні ця особа потрапила.

У жодному випадку не варто виказувати своє роздратуван­ня і вступати в розмову, якщо дзвінок неприємний. За краще покласти трубку біля апарата на декілька хвилин або ж вийня­ти шнур із розетки.

Якщо ж не говорити не вдалося, то варто виявити причину і мотиви погроз, які лунають з іншого кінця провода. У такому випадку важливо впродовж усієї розмови показувати, що про­голошена інформація вас не цікавить і це, скоріше за все, якесь непорозуміння. А тому зловмисник може розказати про суть справи, вказати джерела інформації, причетність до неї інших осіб тощо. Якщо ж компрометуюча інформація має серйоз­ний характер, потрібно детальніше ознайомитися з повним її змістом.

Часто зловмисник намагається передати інформацію на словах, тому в такому випадку варто поставити перед ним умо­ву надати всю інформацію, бажано у формі відповідних доку­ментів. Лише після повного ознайомлення з компрометуючою інформацією, можна робити певні висновки, адже буває таке, що ця інформація вже більше нікого не цікавить, тобто є заста­рілою, хоча зловмисник намагається використати її. Такою, зокрема, може бути інформація про несплату податків, незареєстровану зброю чи автомобіль, подружню зраду, звільнення з роботи, тоді як усі ці питання є вже історія.

Під час телефонного спілкування з шантажистом важливо звернути увагу на з’ясування відомостей про нього, на кшталт: місцевий, міжміський чи міжнародний був дзвінок; з мобіль­ного, стаціонарного чи телефона-автомата він був зроблений; з чого розпочато розмову; як він представлявся; якою мовою він спілкувався; який акцент у нього; як він перейшов до по­гроз; якою була його мова (спокійна і впевнена, невиразна і незв’язна, ввічлива чи непристойна, озлоблена чи байдужа, емоційна чи безбарвна, швидка чи повільна); чи були сторонні шуми, що супроводжували розмову (шум потягу, автомобіля, гул метро, вулиці, телефонної розмови, інший голос, який підказував, що говорити).

Якщо ж за певних обставин не вдалося записати телефонну розмову на технічні пристрої, потрібно відразу ж після над­ходження погрози записати все, що було предметом розмови зі зловмисником, повідомивши про це правоохоронні органи, керівника і службу безпеки фірми.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...