Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Література. Тема 2. Структура бюджету держави як об’єкта управління



[1-4]; [10]; [41-45]; [52]; [58]; [59].


Тема 2. Структура бюджету держави як об’єкта управління

Лекція. Структура бюджету держави як об’кта управління

План

1. Суть і призначення бюджету.

2. Бюджетна класифікація.

3. Склад і структура доходів та видатків бюджету.

Мета лекції: засвоєння знань щодо сутності бюджету, його місця та ролі, а також визначення структури бюджету як об’єкта управління. Тема 2. Суть та структура бюджету держави, як об'єкта управління.

1. Суть і призначення бюджету.

2. Бюджетна класифікація:

2.1. Класифікація доходів.

2.2. Класифікація видатків.

2.3. Класифікація фінансування бюджету.

2.4. Класифікація боргу.

3. Склад і структура доходів та видатків бюджету.

1. Термін "бюджет", за версією О. Кириленко, походить від старовинного англійського слова "bougette", яке на початку XIX ст. означало "шкіряний мішок". Саме на той час канцлер казначейства, виступаючи в англійському парламенті, приносив із собою мішок із грошима. Невдовзі це слово трансформувалося в нинішнє "bouget". Шкіряний мішок був замінений портфелем, у якому до парламенту приносили бюджет - кошторис доходів і видатків держави, який підлягав законодавчому схваленню.

Поняття бюджету достатньо різнопланове. Його визна­чають як економічну чи правову категорію, централізований фонд коштів чи центральну ланку фінансової системи, фінансовий план чи кошторис. Проте загальноприйнятим є визначення бюджету як плану формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Як центральний фінансовий план держави, бюджет відображає всі джерела надходження коштів та достатньо повно деталізує напрямки їх використання. Ухвалений Верховною Радою України та підкріплений Законом України „Про Державний бюджет України", цей фінансовий план підлягає безумовному виконанню протягом відповідного бюджетного року.

За рахунок коштів державного бюджету фінансуються програми розвитку економіки, утримуються органи державної влади, забезпечується охорона і безпека держави, розвиваються охорона здоров'я, освіта й наука, мистецтво, фізкультура і спорт, соціальна сфера та соціальний захист населення. Роль бюджету в соціально-економічних перетвореннях у країні постійно зростає.

Бюджетна система України складається з Державного бюджету, в якому централізується більше 60% фінансових ресурсів країни, та місцевих бюджетів, які в сукупності формують зведений бюджет країни.

2. Бюджетна класифікація, як єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, боргу та фінансування бюджету за різними ознаками, забезпечує уніфікацію бюджетних показників, що робить останніх єдиними і порівнянними в бюджетах різних рівнів і кошторисах, програмах і планах соціально-економічного розвитку країни. Завдяки їй спро­щуються процедури розробки та консолідації бюджетів, запроваджуються типові методики, створюється єдина інформаційна база обліку, звітності й контролю.

Бюджетна класифікація та зміни до неї затверджуються Міністром фінансів, про що обов'язково інформується Верховна Рада України. У складі бюджетної класифікації розрізняють класифікацію доходів, видатків, фінансування бюджету та боргу. Податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій із капіталом, трансферти є окремими статтями доходів бюджету, за якими будується відповідна класифікація. Податкові надходження - це обов'язкові, безповоротні та безвідплатні платежі, передбачені податковими законами України. Основні надходження до Державного бюджету формуються від податку на додану вартість (ПДВ), податку на прибуток підприємств та податку з доходів фізичних осіб. Доходна частина Державного бюджету України на 70% формується за рахунок податків.

У Класифікації доходів бюджету податкові надходження (10000000) згруповані за відповідними підгрупами (11000000 - податки на доходи, 12000000 - податок на власність), розділами (11020000 - податок на прибуток підприємств) та параграфами, що і формує код кожного податку.

Так, ПДВ має код 14010000 і цифри цього коду доходів вказують:

1) перша - групу (1 - податкові надходження);

2) друга - підгрупу (4 - внутрішні податки на товари та послуги);

3) дві наступних - розділ (01 - ПДВ);

4) дві наступних - параграф розділу (00);

5) дві останніх - вид бюджету (00 - державний).

У складі неподаткових надходжень (20000000) аналогічно виділені підгрупи: доходи від власності та підприємницької діяльності (21000000); адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу (22000000); надход­ження від штрафів і фінансових санкцій (23000000); інші неподаткові надходження (24000000).

За кодом 24140200 - Додаткові збори на виплату пенсій від продажу ювелірних виробів можна встановити, що це неподаткове надходження (2), віднесене до інших неподаткових надходжень (4) для додаткових зборів на виплату пенсій (14) за рахунок надходжень від продажу ювелірних виробів (02).

Подібним чином класифікуються доходи від операцій із капіталом (3), в яких виділено надходження від продажу основного капіталу (1), від реалізації державних запасів товарів (2), від продажу землі і нематеріальних активів (3) та податки на фінансові операції та операції з капіталом (4). Тому в третій підгрупі третьої групи за першим розділом обліковуються надходження від продажу землі - код 33010000.

До офіційних трансфертів (4) належать кошти, отримані від інших органів державного управління (1), від урядів зарубіжних країн та міжнародних організацій (2) та з іншої частини бюджету (3) на безоплатній та безповоротній основі. За кодом 41030000 обліковуються трансферти від органів державного управління, що мають назву субвенцій (03).

Видатки бюджету класифікуються за окремими ознаками. У функціональній класифікації видатків (КФВ) такою ознакою є функції, із виконанням яких пов'язані видатки. Нова класифікація, запроваджена з 2002 р., має три рівні деталізації: розділи, підрозділи та групи. Нумерація розділів відповідає нумерації загальних цілей державного управління, а нумерація підрозділів і груп визначає засоби досягнення цих цілей.

Так, розділ видатків на виконання загальнодержавних функцій має код 0100, на оборону - 0200, на освіту - 0900, на соціальний захист та соціальне забезпечення - 1000. У першому розділі (01) виділені видатки, пов'язані з функціонуванням вищих органів державного управління, місцевої влади та місцевого самоврядування, фінансова та зовнішньополітична діяльність -код 0110 (підрозділ 1), які у свою чергу ще деталізуються: код 0111- вищі органи державного управління, органи місцевої влади та місцевого самоврядування (група 1), 0112 - фінансова та фіскальна діяльність, 0113 - зовнішньополітична діяльність); 0120 - економічна допомога зарубіжним країнам; 0170-обслуговування боргу; 0180 - міжбюджетні трансферти.

Розділ 09 - освіта - включає підрозділ 2 - загальна середня освіта - і групи: 1 - загальноосвітні навчальні заклади (код 0921), 2 - загальноосвітні спеціалізовані школи-інтернати (код 0922), 3 - загальноосвітні спеціальні навчальні заклади (код 0923).

Економічна класифікація видатків (КЕКВ) базується на економічній характеристиці операцій, задля проведення яких здійснюються ці видатки. У складі останніх виділені поточні видатки (1000) - всі платежі бюджету на поточні цілі, які деталізуються через видатки на товари і послуги (1100), що включають, у свою чергу, оплату праці (1110), видатки на відрядження (1140), оплату комунальних послуг та енергоносіїв (1160); виплату процентів за зобов'язанням (1200); субсидії і поточні трансферти (1300).

До капітальних видатків (2000) віднесено придбання основного капіталу (2100), створення державних запасів і резервів (2200), придбання землі й нематеріальних активів (2300) і капітальні трансферти (2400).

Видатки з резервного фонду Кабінету Міністрів та фондів непередбачених видатків ВР АРК та органів місцевого самоврядування об'єднані в розділі „Нерозподілені видатки" (3000). Склад цих видатків визначає закон про державний бюджет чи рішення відповідної місцевої ради.

Кредитування (4000) включає внутрішнє кредитування (4100) та зовнішнє кредитування (4200).

Склад видатків визначається Міністром фінансів, а роз'яснення щодо їхнього застосування надає ДКУ.

Відомча класифікація видатків (КВКВ) дозволяє поліпшити розподіл, контроль та аналіз бюджетних видатків у розрізі головних розпорядників бюджетних коштів. Кожний головний розпорядник коштів отримує відповідний код: Управління справами Верховної Ради України -11, Міністерство внутрішніх справ - 100, Міністерство економіки - 120, Міністерство освіти і науки - 220, Чернівецька облдержадміністрація - 794 і т.д.

Із квітня 2004 р. запроваджена нова „Типова відомча класифікація видатків місцевих бюджетів" (наказ Мінфіну від 06.04.2004 р. №246), якою передбачені єдині коди для розпорядників коштів бюджетів різних рівнів: 001 - рада, 006 - державна адміністрація, 020 - орган освіти, 220 - фінансовий орган, 300 - резервний фонд.

При формуванні бюджету за програмно-цільовим методом використовується програмна класифікація видатків бюджету (КПКВ), яка щорічно визначається в законі про державний бюджет. Програмно-цільові методи формування бюджету в Україні запроваджуються з 2002 р.

Код програмної класифікації складається із семи знаків, які відображають - головного розпорядника коштів за кодом відомчої класифікації видатків (3 знаки), код відповідального виконавця (1 знак), код бюджетної програми (2 знаки) та напрям діяльності в одній бюджетній програмі (1 знак).

Класифікація фінансування бюджету деталізує джерела фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, а також напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками. Окремо виділено внутрішнє фінансування (200000), за рахунок бюджетів та державних фондів (201000), позик банківських установ (202000), коштів від приватизації (204000)- тощо та зовнішнє фінансування (300000): позики міжнародних організацій (301000), позики органів управління іноземних держав (302000), позики іноземних банків (303000) і т.д.

Розрізняють фінансування за типом кредитора (за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань) та фінансування за типом боргового зобов'язання - за засобами, що використовуються для фінансування дефіциту або профіциту. Внутрішньому фінансуванню присвоєний код 400000, у складі якого вирізняють довго -, середньо - та короткострокові зобов'язання з відповідними кодами - 401000, 402000 та 403000. У складі зовнішнього фінансування (код 500000) виділяють такі джерела, як довгострокові облігації (код 501000) та короткотермінові облігації і векселі - код 503000.

За типом кредитора класифікація боргу має 2 розділи: внутрішній борг (код 200000, в тому числі заборгованість перед бюджетами - код 210000, банками 220000 тощо) та зовнішній борг-код 300000.

У класифікації боргу за типом боргового зобов'язання виділяється внутрішній борг (400000) і зовнішній борг (500000), які, у свою чергу, однаково поділяються на заборгованість за довго -, середньо - і короткостроковими зобов'язаннями та за іншими зобов'язаннями.

3. Державний бюджет, як фінансовий план держави, є сукупністю його доходних (в активі) та видаткових (у пасиві) статей. Держава зобов'язана мобілізувати до бюджету достатню кількість коштів для покриття власних видатків, у противному разі виникає бюджетний дефіцит, для покриття (фінансування) якого в бюджеті повинні бути передбачені відповідні джерела: внутрішні (грошова емісія (прямі позики уряду) або боргові цінні папери уряду -ОВДП) чи зовнішні (державні позики від інших країн, репараційні платежі тощо).

Надходження та видатки систематизуються в бюджеті згідно з бюджетною класифікацією, формуючи тим самим склад і структуру бюджету за доходами та видатками.

У структурі видатків (функціональна класифікація) загального фонду Державного бюджету за 2005 рік найбільша питома вага припадає на

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 508 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...