Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ризики в ціноутворенні. Теорії ризиків в ціноутворенні: неокласична і концепція так називаної граничної корисності



Економічна сутність ризиків. Ситуації ризику. Економічний ризик його сутність. Функції ризику: стимулююча і захисна, їх аспекти.

Оцінка ризику: аспекти оцінки ризику, критерії кількісної оцінки ризику.

Механізм визначення ступеня ризику

Страхування цін. Сутність страхування цін і її форми. Функції розподілу ймовірностей ризиків. Мета оцінки інфляційного чекання. Оцінка інфляційного чекання ризиків. Джерела інформації для оцінки інфляційного чекання в ціновій політиці фірми. Методи страхування цін від можливих їхніх змін під впливом різних ринкових факторів.

ТЕМА 5. МЕТОДИ ЦІНОУТВОРЕННЯ

Методи ціноутворення, що спираються на витрати. Метод надбавок та умови ефективності його використання. Метод беззбитковості та забезпечення цільового прибутку. Ефект ціни та ефект масштабу. Визначення мінімального обсягу замовлення.

Методи ціноутворення, що спираються на попит. Визначення цін на основі знаходження рівноваги між витратами виробництва, попитом, конкуренцією.

Визначення цін методом об’єднаного вимірювання Метод Conjoint Measurement (C.M.). Метод лідера. Метод тендерного ціноутворення. Стратегія «знімання вершків» та проникнення на ринок. Формування ціни в рамках товарного асортименту. Цінові лінії. Особливості визначення ціни на продукцію виробничо-технічного призначення.

Змістовий модуль 2. Методичні підходи до формування ціни на підприємствах різних галузей національної економіки

ТЕМА 6. УПРАВЛІННЯ ТРАНСФЕРТНИМ ЦІНОУТВОРЕННЯМ

Цілі й методи трансфертного ціноутворення. Цілі трансфертного ціноутворення. Методи трансфертного ціноутворення. Трансфертні ціни на недосконалому ринку. Трансфертні ціни, які визначаються за методом „Витрати +”.

Конфлікти трансфертного ціноутворення.

Міжнародне трансфертне ціноутворення.

ТЕМА 7. УПРАВЛІННЯ ЦІНОУТВОРЕННЯМ У СФЕРІ ВИРОБНИЦТВА Й ОБІГУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ПРОМИСЛОВОСТІ

Ціноутворення на продукцію підприємств промисловості: вироби матеріально-технічного забезпечення і споживчі товари. Особливості методики розрахунку ціни на промислових підприємствах. Пристосування ціни та її зміст.

ТЕМА 8. УПРАВЛІННЯ ЦІНОУТВОРЕННЯМ У ОКРЕМИХ ГАЛУЗЯХ ЕКОНОМІКИ

Ціноутворення на підприємствах агропромислового комплексу. Система цін в агропромисловому комплексі та її склад. Диференціація цін за різними ознаками. Методика визначення цін на сільськогосподарську сировину підприємств різних форм власності. Оптові ціни па продукцію сільського господарства і особливості їх визначення. Ціни на засоби виробництва для підприємств сільського господарства. Формування цін на послуги сільськогосподарських підприємств.

Ціноутворення на підприємствах масового харчування. Продукція підприємств масового харчування і особливості її виробництва. Продажна ціна страви та її склад. Елементи продажної ціни страви та їх зміст. Особливості ціноутворення на іншу продукцію власного виробництва (вироби кондитерські, кулінарні, з борошна, напівфабрикати тощо). Особливості визначення цін на покупні вироби. Особливості визначення цін на послуги, які надаються підприємствами масового харчування.

Ціноутворення у сфері надання послуг. Послуги, які надаються споживачам у сфері побутового обслуговування. Ціни на послуги підприємств побутового обслуговування населення та їх види. Чинники впливу па ціну послуги. Методика визначення ціни послуги. Особливості застосування методів розрахунку цін на послуги та їх зміст.

Послуги житлово-комунального господарства та їх суть. Методи визначення ціни на послуги підприємств житлового господарства. Вартість житла і склад його ціни. Визначення цін на електроенергію, паливо, природний газ, що споживаються населенням.

Ціноутворення на підприємствах торгівлі. Оптово-посередницька діяльність підприємства та її зміст. Оптово-посередницькі ціни на продукцію промисловості та їх значення. Методи планування і встановлення оптово-посередницьких цін на підприємствах.

Чинники впливу на розмір оптово-посередницької надбавки. Особливості встановлення оптово-посередницьких цін на продукцію харчової та легкої галузей промисловості.

Ціноутворення на підприємствах роздрібної торгівлі. Соціально-економічне значення та суть роздрібної ціни. Місце роздрібних цін у загальній системі цін. Класифікація роздрібних цін. Особливості формування роздрібних цій на окремі споживчі товари. Послуги, які падають споживачам підприємства торгівлі, і особливості формування цін на них.

Тарифотворення. Транспортні тарифи на вантажні перевезення.

Транспортні тарифи на перевезення вантажів та їх суть. Види транспортних тарифів залежно від виду транспортного засобу. Загальна методика розрахунку транспортного тарифу. Особливості визначення транспортних тарифів на перевезення вантажів залізничним, річковим, морським та автомобільним транспортом. Методика застосування на підприємстві різних видів тарифів для визначення оптимальних витрат на транспортування вантажів.

ТЕМА 9. УПРАВЛІННЯ ЦІНОУТВОРЕННЯМ У СФЕРІ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ

Механізм розрахунку зовнішньоторговельних цін. Світові ціни як основа для визначення ціни зовнішньоекономічної угоди і методи їх аналізу. Особливості ціноутворення на підприємствах, які діють на зов­нішньому ринку. Склад ціни зовнішньоекономічної угоди. Інформа­ційна база ціноутворення у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Чинники, які необхідно враховувати при визначенні цін контрактів зовнішньоекономічної діяльності. Митні тарифи як складова ціни на імпорт і експорт товарів. Методи розрахунку цін зовнішньоекономічних контрактів. Митна вартість товару і методи її визначення.

Індикативні ціни та їх роль в експортно-імпортних операціях. Мінімальна митна вартість як чинник встановлення ціни. Мінімальні оптові та роздрібні ціни на імпортні товари. Митна політика інших країн. Особливості укладання зовнішньоторговельних контрактів.

Сертифікат походження у зовнішньоекономічній діяльності. Характеристика основних видів цін в міжнародній торгівлі: франко-перевізник, франко-кордон, франко-борт тощо. Встановлення цін за місцем знаходження виробника та покупця. Зональні ціни. Біржові ціни. Ціни ведучих виробників-лідерів. Конкуренція як чинник світової ціни.

ТЕМА 10. ВПЛИВ ПОДАТКІВ НА ПРОЦЕСИ ЦІНОУТВОРЕННЯ

Організація визначення ціни для цілей оподатковування. Теоретичні основи взаємодії оподаткування і ціноутворення. Принципи визначення ціни для цілей оподатковування. Пряма, опосередкована й прихована дія податків на ціну товару. Особливості впливу діючої системи оподаткування на процеси ціноутворення у провідних галузях економіки

Формування податків в ціні товарів. Формування в ціні товарних податків.

Акцизний збір як елемент ціни. Ставки акцизного збору. Особливості визначення в ціні акцизного збору на основі процентних ставок. Податок на додану вартість як елемент ціни. Визначення ПДВ в ціні товару. Взаємодія цін і податків





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...