Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль І. Управління ціноутворенням на підприємстві



Змістовий модуль 1. Сучасні тенденції державного регулювання цін та формування цінової політики на підприємствах країни

ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЦІНИ

Ціна як інструмент економіки. Теорії, що визначають цінність товару. Суть процесу ціноутворення.

Система цін і принципи ціноутворення. Система органів ціно – і тарифотворення. Реформа системи цін і тарифів в Україні.

Загальна класифікація цін. Класифікаційні ознаки цін. Види цін за ступенем урахування в них витрат і прибутку. Види цін і тарифів залежно від ступеня самостійності підприємств. Види цін у контрактах купівлі-продажу.

Ціни зовнішнього й внутрішнього ринків. Види цін залежно від регіону реалізації. Види цін за часом їх дії. Види цін залежно від урахування в них транспортних витрат. Ціни, що використовуються в обліку й статистиці, та інші види цін. Склад і структура ціни.

Практика ціноутворення і державного регулювання цін у закордонних країнах. Характерні риси ціноутворення і регулювання цін у промислово розвитих країнах. Особливості реформи системи ціноутворення і політики цін у КНР. Формування ринкового ціноутворення і політики цін в індустріально розвиваються країнах Південно-Східної Азії. Особливості переходу до ринкового ціноутворення у країнах Східної Європи.

ТЕМА 2. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Основні засади державного регулювання цін.Обмеженість вільного ціноутворення та необхідність державного регулювання цін. Цілі державного регулювання цін: відвернення руйнівного впливу цін на економіку, отримання інфляції, обмеженість монополізму тощо.

Правова база та методи державного регулювання цін. Правова база регулювання цін. Форми регулювання цін. Прямі методи державного регулювання цін: введення фіксованих цін, граничних цін, граничних рівнів постачальницько-збутових націнок і торгівельних надбавок тощо. Непрямі методи регулювання цін: диференціація ставок товарних податків, ставок ввізного мита, граничних нормативів рентабельності тощо. Органи державного регулювання та контролю за цінами.

Методи регулювання цін. Регулювання цін монопольних утворень. Види монопольних утворень та регулювання цін на загальнодержавному та регіональному рівнях. Методи регулювання цін підприємств-монополістів. Декларування зміни цін.

Оцінка наслідків державного регулювання цін. Наслідки введення фіксованих цін. Обмеження рівня ціни та виникнення «чорного» ринку. Вплив на рівноважну ціну непрямих податків. Оцінка наслідків введення ввізного мита.

Контроль за держанням державної дисципліни цін. Практика державного регулювання цін у деяких країнах світу.

ТЕМА 3. СТРАТЕГІЇ ПОЛІТИКИ ЦІНОУТВОРЕННЯ

Цінова політика. Постановка завдань ціноутворення. Визначення попиту. Збереження стабільного положення на ринку. Розширення частки ринку. Максимізація поточного прибутку як цінова стратегія підприємства. Забезпечення виживання.

Цінові стратегії. Стратегії диференційованого ціноутворення. Стратегії конкурентного ціноутворення. Стратегії асортиментного ціноутворення. Стратегія преміального ціноутворення. Стратегія нейтрального ціноутворення. Стратегія цінового прориву. Цінові стратегії, що орієнтовані на покупця. Стратегія завоювання лідерства на ринку. Ефективність стратегії низьких цін.

Вироблення цінової стратегії підприємства. Інформація про товар і ринок. Інформація про конкуренцію на ринку і рівні державного регулювання. Інформація про витрати на виробництво і реалізацію продукції. Інформація про виторг від реалізації товару і прибутку. Інформація про потенціал підприємства і перспективи діяльності на даному ринку.

Аналіз цін і товарів конкурентів. Вибір методу ціноутворення. Встановлення остаточної ціни. Вплив політики цін на діяльність підприємства. Довгострокові цілі політики цін.

ТЕМА 4. РИЗИКИ У ЦІНОУТВОРЕННІ ТА ЇХ СТРАХУВАННЯ





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 223 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...