Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ахімса» - відмова від насильства по відношенню до всіх істот



Всі вищеперелічені практичні засади (здоров’я, економіка и т.п.) не являються єдиними причинами відмови від вживання в їжу м’яса. Однією із найбільш важливих причин є те, що ми не в праві розпоряджатися чужим життям, навіть життям тварин без крайньої необхідності. Багато вчених людей і духовних груп приймають вегетаріанство, тому що вважають життя всіх істот священним і відчувають необхідність жити, не причиняючи страждань іншим істотам. Згідно їх запевненням чесні люди повинні бачити в тваринах не рабів і не продукт харчування, але молодших братів та сестер, і відчувати, що ми на маємо права причиняти їм страждання та смерть, віднімаючи в них життя, коли наше існування абсолютно від нього не залежить. Якщо для нас можливо жити здоровішим життям без вживання м’яса, розумно буде запитати, чи є м’ясоїдство моральною і гуманною звичкою. Ясно, що тварини не хочуть стати жертвувати своїм життям для того, щоб ми задовольняли свою хіть в м’ясній їжі.

Цей етичний принцип ненасильства відзначився в древнєслав’янському та древнєіндійському світосприйнятті, на відміну від теперішнього, хоча в Індії і понині притримуються цього принципу. Принцип ненасильства означає, що людина не повинна завдавати страждання іншим живим істотам своїми думками, словами, вчинками. І вегетаріанство розглядається як невід’ємна частина цього морального принципу. Інколи опоненти вегетаріанства вказують, що Гітлер і деякі його приспішники теж були вегетаріанцями, тому, вегетаріанство і мораль – поняття не тотожні. З цим можна погодитися лише частково, оскільки очевидно, що Гітлер не слідував ненасильству в повному розуміні цього принципу. З іншого боку, якщо людина не притримується вегетаріанства, то по крайній мірі про слідування принципу ненасильства, не завдавання шкоди всьому живому вже не може бути мови.

Кожний, хто побував на бойні, може підтвердити той факт, що тварини жахливо страждають перед смертю і під час гибелі. В сполучених Штатах кожного дня вбивають 9 мільйонів тварин для того, щоб забезпечити гастрономічні потреби. Ті з нас, хто буде плакати, якщо вб’ють його собаку чи кішку, прийдуть в обурення від божевільних безглуздих вбивств мільйонів тварин кожного дня.

Під час перших християн багато з них, як і деякі іудейські течії, відкидали м’ясоїдство як жорстоку, божевільну, безглузду «розкіш». Протягом всієї історії людства мудреці та духовні вчителі казали про те, що ми ніколи не зможемо досягнути високих станів свідомості і створити суспільство, основане на любові, поки ми зберігаємо жахливу звичку м’ясо (трупо) їдства.

«На мій погляд, вегетарінський спосіб життя, завдяки своєму чисто фізичному впливу на людський темперамент, оказав би благосприятливий вплив на більшу частину людства» - Альберт Енштейн.

«Тварини – це мої друзі... і я не їм своїх друзів. Це жахливо! Не лише стражданням і смертю тварин, але й тим, що людина марно подавляє в собі найвищий духовний скарб – співчуття до живих істот, розтопчуючи особисті почуття, стаючи жорстоким» - Джордж Бернард Шоу.

«З раннього дитинства я відмовився від вживання м’яса и прийде час, коли людина буде дивитися на вбивство тварини так само, як зараз вона дивиться на вбивство людини» - Леонардо да Вінчі.

«В той час, як ми являєм собою живі могили вбитих тварин, - як можемо ми сподіватися на якісь покращення умов свого життя на землі?» - Лєв Толстой.

«Мир на землі чи будь-який інший мир знаходиться в великій залежності від стану розуму. Вегетаріанство дає правильний ментальний стан для миру. Воно несе в собі силу кращого шляху життя, який, якщо стане всезагальним, може привести до кращої, більш справедливої і більш мирної співдружності націй» - У Ну, прем’єр-міністр Бірми.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...