Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці



Суворе виконання вимог охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони, належне використання спецодягу і запобіжних засобів є одним із основних обов’язків усіх посадових осіб і працюючих. Посадові особи і працюючі згідно з вимогами законодавства про охорону праці за порушення вимог нормативних актів з охорони праці несуть кримінальну, адміністративну, матеріальну і дисциплінарну відповідальність.

Працівники (невійськовослужбовці) притягаються до дисциплінарної відповідальності за невиконання або неналежне виконання трудових обов’язків, у тому числі з питань охорони праці. Згідно з Кодексом Законів про працю України законодавством встановлено такі дисциплінарні стягнення: догана, звільнення з роботи. Військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність у відповідності з вимогами Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Адміністративну відповідальність за порушення законодавства про охорону праці несуть тільки працівники (невійськовослужбовці) згідно з вимогами Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адміністративні стягнення накладаються за порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці або створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного нагляду і представників професійних спілок. Адміністративні стягнення накладаються у вигляді штрафу.

Матеріальна відповідальність працівників регламентується ст. ст. 130-138 КЗпП та іншими документами, що регулюють трудові відносини. Загальними підставами накладання матеріальної відповідальності є наявність прямої дійсної шкоди, вина працівника (у формі умислу або необережності), протиправні дії (бездіяльність), а також наявність причинного зв’язку між діями (бездіяльністю) працівника та завданою шкодою.

Кримінальна відповідальність за порушення правил охорони праці передбачена статтями 271, 272, 273, 274 та 275 Кримінального кодексу України. Суб’єктом злочину є будь-яка посадова особа або працівник військової частини. Кримінальна відповідальність настає за порушення вимог законодавства про охорону праці, якщо це порушення створювало небезпеку для життя або здоров’я громадян.

Для працівників передбачена така міра покарання, як виправні роботи або штраф до 15 мінімальних розмірів заробітної плати.

Згідно з рішенням суду (ст. 93-1 КПК України) з осіб винних в порушенні правил охорони праці можуть стягуватись кошти, витрачені закладами охорони здоров’я, в тому числі і МОУ, на стаціонарне лікування потерпілих. Військовослужбовці (посадові особи) можуть нести відповідальність за статтями 271 та 272, а посадові особи (невійськовослужбовці) за статтями 271, 272 та 275 Кримінального кодексу України. Дана відповідальність передбачає, з урахуванням важкості наслідків, позбавлення волі на строк до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до двох років або без такого. За рішенням суду разом із засудженням може накладатися штраф зі сплатою в дохід держави. Згідно зі ст. 28 КПК України особа, підприємство, організація, котрій злочином заподіяно матеріальну шкоду, вправі пред’явити до обвинуваченого або осіб, що несуть матеріальну відповідальність за його дії, цивільний позов, який розглядається разом з кримінальною справою.

Рівень цієї відповідальності визначено у відповідних статтях:

- Кодексу Законів України про адміністративні правопорушення;

- Кримінального кодексу України.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 564 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...