Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи електробезпеки при виконанні господарчих робіт



Напруга вище 24В є небезпечним для життя людини. Однак навіть напруга 12B при несприятливих умовах (вогкість, струмопровідна підлога, підвищена вологість та ін.) може становити небезпеку для життя.

Можуть бути наступні випадки ураження особового складу електричним струмом:

- при ушкодженні ізоляції кабелю лопатою, киркою, ломом, відбійним молотком тощо;

- при відсутності заземлення у переносного електроінструмента і внаслідок підключення його до мережі під напругою без штепсельних з’єднань;

- при порушенні правил і заходів безпеки при експлуатації електроустановок;

- при експлуатації технічно несправних електроустановок;

- при роботі ручним електроінструментом напругою вище 36В в котлах, сирих приміщеннях, на вулиці.

В особливо небезпечних приміщеннях, у тісних місцях і при наявності несприятливих умов (у котлах, баках та ін.) дозволяється працювати з електроінструментом на напругу не вище 36В з обов’язковим застосуванням захисних засобів.

При ритті траншей або котлованів для кабелів необхідно попередньо одержати дозвіл на виконання робіт від енергетика військового інституту і вказівки про місцезнаходження підземних комунікацій.

Не допускається робити розкопки землерийними, машинами на відстані ближче 1м і застосування ударних механізмів (клин – баба) на відстані ближче 5м від раніше прокладених кабелів.

Застосування відбійних молотків для розпушування ґрунту і землерийних машин для його виїмки допускається на глибину, при якій до кабелю залишається шар ґрунту не менш 0,4м. Подальша виїмка ґрунту повинна виконуватись лопатами. При виявленні замикання на землю забороняється наближатися до місця замикання на відстань менш 5м у закритих і 10м у відкритих розподільчих пристроїв.

Забороняється залишати оголені (без ізоляції) кінці проводів, навіть без напруги.

Забороняється прокладати ізольовані проводи безпосередньо по дереву без ізолюючих опор, підвішувати проводку на цвяхах, улаштовувати проходи без прокладки ебонітових трубок та ін.

При виникненні пожежі потрібно негайно вимкнути лінію, а потім здійснювати гасіння.

Працювати електроінструментом із приставних драбин забороняється.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...