Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи безпеки при проведенні земляних робіт



З метою безпечного проведення земляних робіт необхідно в траншеях, котлованах робити стійкі укоси або ставити кріплення.

Стійкість укосу ґрунту визначається його крутістю, що залежить від ступеня розпушення, вологості ґрунту і глибини виїмки.

Слабкі ґрунти (піщані, супіщані, лесові й ін.) у вологому стані можна розробляти тільки з постановкою кріплень.

Розробляючи мерзлі ґрунти, варто пам'ятати про те, що перемінна температура і відлиги можуть порушити їхню міцність. Тому в зимових умовах треба робити такі ж укоси, як і при розробці ґрунтів у теплий час року.

Глибина котлованів, які розробляються без укосів (з вертикальними стінками), не повинна перевищувати:

- в особливо щільних ґрунтах - 2м;

- у глинистих ґрунтах - 1,5м;

- у супіщаних і суглинних ґрунтах - 1,25м;

- у насипних піщаних і гравійних ґрунтах - 1м.

Викидаючи ґрунт на поверхню землі, потрібно стежити за тим, щоб земля, а разом з нею різні тверді предмети не попадали назад у котлован, де знаходяться люди.

Уздовж котловану (траншеї) варто залишати вільні від викинутого ґрунту проходи шириною не менш 0,5м.

Під час роботи в котловані або траншеї необхідно постійно перевіряти стан брівок і у випадку появи подовжніх тріщин негайно повідомити керівникові робіт.

Якщо виїмка, вирита з укосами, піддавалася зволоженню в результаті дощів, перш ніж вести в ній подальшу роботу, необхідно:

а) перевірити за участю керівника стан ґрунту;

б) обрушити ґрунт, у якому утворилися навіси і тріщини;

в) тимчасово припинити роботи (при явній небезпеці обвалів) до осушення ґрунту;

г) зменшити крутість укосів у тих місцях, де не можна відкласти провадження робіт.

Працюючи на крутих укосах, необхідно користуватися запобіжними поясами з мотузкою, один кінець якої прикріплений до пояса, а інший закріплений за надійну опору.

Якщо на розроблювальній ділянці маються електрокабелі, газопроводи або водопроводи, варто працювати з великою обережністю.

У таких місцях не можна застосовувати ударні інструменти, можна працювати тільки за допомогою лопат, не виконуючи різких ударів.

При ритті траншей під існуючими комунікаціями варто переконатися в наявності на них надійних кріплень (підвісок).

При ритті котлованів і шурфів стінки їх у міру поглиблення в ґрунт необхідно надійно зміцнити способом, зазначеним керівником.

Перед спуском у колодязь або шурф потрібно переконатися у відсутності в них небезпечних газів. Перевірка виконується приладом - газоаналізатором.

Опускати в колодязь запалений папір або свічку для перевірки наявності газу забороняється.

При розробці котловану екскаваторами не можна підходити до краю зверху, тому що ґрунт може обрушитися.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...