Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На військовій техніці і озброєнні



Робота (технічне обслуговування) на військовій техніці і озброєнні проводиться у відведених для цього місцях. Техніка при цьому встановлюється на рівну горизонтальну площадку. Під час виконання всіх робіт(технічного обслуговування – ТО) двигун повинен бути зупинений, а акумуляторні батареї вимкненні, відкриті люки застопорені або закріпленні, дах моторно-трансмісійного відділу встановлений на спеціальні металеві підпори (штанги), що виключають можливості їх опускання.

Під час експлуатації засобів зв’язку, спеціальної апаратури (у разі наявності в них небезпечних високих напруг) виконувати наступні заходи безпеки:

- не відкривати блоки при їх ввімкненому положенні;

- заміняти згорівши плавкі запобіжники в блоках живлення тільки при вимкнених приладах;

- не від’єднувати кабелі від ввімкнених споживачів електроенергії;

- не вставляти різного роду металеві предмети(дріт, цвяхи тощо) в гнізда для плавких запобіжників, а також запобіжники невідповідного номіналу;

- не торкатися струмопровідних частин антенних пристроїв(особливо антенного вводу), не встановлювати і не замінювати антену при роботі радіостанцій на передачу;

- не доторкатися до ланцюгів високої напруги (220В, 380В) при огляді і наявності струму (перевіряти їх щупами з ізольованими ручками);

- оглядати монтаж напівпровідникових блоків живлення при вимкненому його стані.

Під час виконання робіт необхідно користуватися лише справним інструментом і пристроями. Перед використанням електрифікованих інструментів, обладнання і приладів (електродрилі, переносні лампи тощо) необхідно перевірити стан струмопровідних кабелів, розеток, штекерів, наявність заземлення корпусу, інструментів або обладнання.

Забороняється складати інструмент, обладнання і зняті деталі, агрегати, блоки на раму, броню, а також на краї оглядової ями, з метою запобігання їх падіння на працюючих внизу людей.

Категорично забороняється з’єднувати і від’єднувати кабелі, що знаходяться під напругою, і шланги, що знаходяться під тиском.

При запуску автомобіля рукояткою перевірити її справність, не можна її брати в "обхват", потрібно остерігатися зворотних ударів. Рух рукоятки направляти знизу нагору. Не застосовувати ніяких важелів і підсилювачів до пускової рукоятки. Після запуску двигуна заводну рукоятку забирати.

Перед запуском двигунів машин у закритих приміщеннях необхідно попередньо відкрити вхідні двері і включити вентиляцію. Прогрів машин на стоянці в закритих приміщеннях категорично забороняється, тому що це може привести до отруєння чадним газом.

При русі машини з місця переконатися у відсутності поблизу особового складу. При необхідності перед рухом з місця виставити спостерігача. Швидкість руху в парках не повинна перевищувати 5 км/год.

У парках забороняється робити розігрів двигунів і агрегатів відкритим полум'ям і смолоскиповими підігрівниками.

Перевірку гальм на ходу робити на спеціально обладнаних площадках, знаходячись у кабіні при закритих дверях.

При роботі й обслуговуванні самоскида з піднятим кузовом обов'язкове зміцнення кузова завзятими штангами, що охороняють кузов від самостійного опускання.

При знятті і постановці агрегатів і вузлів, що вимагають великої фізичної напруги, обов'язкове застосування підйомно-транспортних пристосувань, вантажопідйомність і технічний стан яких забезпечує повну безпеку робіт.

Дотримувати правила користування інструментом. Не застосовувати сильно зношені або невідповідний розмір ключі, а також інші інструменти з несправною робочою частиною.

Приміщення, де знаходяться машини з працюючими двигунами, повинні бути обладнані приточно – витяжною вентиляцією.

В усіх випадках руху машини з місця або подачі її заднім ходом переконатися, що це безпечно для іншого особового складу.

При необхідності подачі машини заднім ходом виставити спеціального спостерігача.

Шинно-монтажні роботи робити на обладнаному пункті обслуговування гуми з дотриманням наступних правил:

а) підкачка шин повітрям повинна виконуватись з застосуванням запобіжного пристосування, що виключає можливість вискакування стопорного кільця;

б) для підкачки шин використовувати тільки справні компресори. Користуватися стисненим повітрям від балонів і компресорів високого тиску забороняється;

в) демонтаж коліс робити з обов'язковим випуском повітря з камер.

До експлуатації проведення регламентних робіт (занять) на спеціальній, інженерній техніці та апаратури допускається особовий склад, який вивчив технічний опис, інструкцію з експлуатації.

В роботах, пов’язанних з експлуатацією, обслуговуванням і ремонтом техніки, повинні приймати участь не менше двох чоловік.

Необхідно пам’ятати, що необережне або невміле поводження з апаратурою і обладнанням, порушення інструкцій з експлуатації і мір безпеки може привести до виходу із ладу складових частин техніки та апаратури, а також привести до нещасних випадків з особовим складом.

Перед експлуатацією, проведенням регламентних робіт (занять) на техніці необхідно перевірити правильність і надійність:

- підключення живлення;

- заземлення блоків живлення комплектуючих частин апаратури.

При експлуатації, проведенні регламентних робіт (занять) на техніці забороняється:

- працювати з незаземленою апаратурою;

- знімати запобіжні кришки з блоків без попереднього вимкнення живлення;

- від’єднувати кабелі від блоків при ввімкненому живленні;

- застосовувати під час роботи несправні прилади і інструменти;

- усувати несправності в блоках і проводити їх ремонт при ввімкненому живленні;

- проводити заміну запобіжників при ввімкненому живленні;

- використовувати запобіжники, які не відповідають типу і номіналу в експлуатаційному документі;

- протирати апаратуру вогкою ганчіркою.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1357 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...