Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація фізичної підготовки



Організація фізичної підготовки включає планування, підготовку керівників, контроль і облік, забезпечення.

Планування є однією з функцій управління і невід’ємним елементом організації фізичної підготовки. Це вид управлінської діяльності, спрямований на розроблення, обґрунтування й документальне оформлення змісту і послідовності дій відповідних органів та посадових осіб з метою удосконалення процесу фізичної підготовки військовослужбовців.

За допомогою планування командири підрозділів і військових частин спрямовують зусилля особового складу на вирішення завдань фізичної підготовки та ефективне використання засобів і форм фізичного вдосконалення. Правильне планування створює передумови для раціонального використання часу, ефективної експлуатації навчально-матеріальної бази, своєчасної та якісної підготовки керівників фізичної підготовки. Крім цього, планування дозволяє здійснювати постійний контроль за всіма заходами, спрямованими на вдосконалення процесу фізичної підготовки.

Планування фізичної підготовки у військовій частині має здійснюватися поетапно.

Перший етап планування передбачає збір попередньої інформації шляхом вивчення всіх нормативних документів, актів перевірок фізичної підготовленості особового складу, якості організації і проведення фізичної підготовки військової частини, стану навчально-матеріальної бази, визначення рівня теоретичної, методичної і практичної підготовленості командирів підрозділів, тренерів та суддів зі спорту. Для забезпечення якісного планування дуже важливо, щоб вихідна інформація за своїм змістом була вичерпною, а за отриманням – вчасною.

Другий етап планування фізичної підготовки передбачає всебічний аналіз зібраної інформації з метою її відбору та упорядкування. Тут перевіряється точність вихідної інформації, оцінюється її важливість і необхідність для подальшого використання.

Третій етап полягає в розробленні документів планування на навчальний рік, передбачених Настановою з фізичної підготовки Збройних Сил України. Цей етап є найбільш важливим, тому що в ньому визначаються конкретні заходи, спрямовані на організацію і вдосконалення процесу фізичної підготовки у військовій частині.

Планування фізичної підготовкиповинно забезпечувати виконання програм фізичної підготовки з врахуванням рішень навчальних і бойових завдань і передбачати на заняття з фізичної підготовки:

для військовослужбовців строкової служби та військовослужбовців військової служби за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу військових частин і підрозділів спеціального призначення, розвідувальних, учбових частин і підрозділів – 4 години на тиждень у навчальний час; у решті військових частин – не менше 3 годин на тиждень (для військових частин, які навчаються за скороченою навчальною програмою, – 2 години на тиждень);

для курсантів навчальних військових частин – 4 години на тиждень у навчальний час;

для курсантів (слухачів) військових навчальних закладів – 4 години на навчальний тиждень у сітці розкладу занять, у тому числі 2 години до обіду і 2 години після обіду у світлий час доби;

для офіцерського складу – 4 години (2-4 заняття) на тиждень у службовий час;

для штабів армійських корпусів (повітряних командувань) і вище – 2 рази на тиждень по 1,5 години.

Ранкова фізична зарядка проводиться тривалістю 30-50 хвилин. У вихідні та святкові дні ранкова фізична зарядка не проводиться.

Спортивно-масова робота у військовій частині проводиться 3 рази на тиждень: 2 рази по 1 годині в робочі дні у вільний від занять час і 3 години у вихідні та святкові дні.

Планування фізичної підготовки здійснюється: у військовій частині – начальником штабу і начальником фізичної підготовки і спорту (на кораблях – старшим помічником (помічником) командира корабля і нештатним начальником фізичної підготовки і спорту); у батальйоні – начальником штабу; у роті – командиром роти.

У військовій частині основні питання фізичної підготовки відображаються в плані бойової підготовки на навчальний рік.

У ньому вказується:

дні і час проведення навчальних занять з фізичної підготовки з офіцерами, військовослужбовцями військової служби за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовцями строкової служби;

тематика і строки проведення інструкторсько-методичних і показових занять з офіцерами;

строки проведення Оглядів спортивно-масової роботи;

строки контролю фізичної підготовки в підрозділах.

У батальйоні в документах планування бойової підготовки на навчальний рік вказується:

кількість годин на фізичну підготовку для підрозділів за темами;

тематика і строки проведення інструкторсько-методичних і показових занять з офіцерами, сержантським і старшинським складом;

строки виконання вправ військово-спортивного комплексу.

У роті в розкладі занять на тиждень вказується:

дата, час, варіант і зміст ранкової фізичної зарядки на кожний день;

дата, час, теми і зміст занять з фізичної підготовки;

дата, час, зміст супутнього фізичного тренування;

час і зміст спортивно-масової роботи;

час проведення, теми і зміст інструкторсько-методичних і показових занять з сержантським та старшинським складом.

Крім того, у розкладі занять на тиждень вказується: місце проведення, хто проводить, посібники, порадники, матеріальне забезпечення та відмітка про проведення занять.

Відповідно до статутів Збройних Сил України кожний командир відповідає за фізичну підготовленість підпорядкованого йому особового складу і зобов’язаний проводити з ним фізичну підготовку в усіх її формах. Насамперед це стосується командирів взводної і ротної ланок. Для успішної організації і проведення фізичної підготовки з особовим складом командирам підрозділів необхідно мати певний рівень відповідних теоретичних знань, методичних навичок і вмінь.

Підготовка керівників занять повинна забезпечувати підвищення теоретичної і методичної підготовленості посадових осіб, які здійснюють керівництво, організацію та проведення фізичної підготовки. Вона здійснюється на теоретичних і методичних (навчально-методичних, інструкторсько-методичних, показових) заняттях, інструктажах і в процесі самостійної роботи за запропонованою тематикою.

Тривалість теоретичного і показового заняття – 1 година, навчально-методичного та інструкторсько-методичного – 2 години.

Всі військовослужбовці, які за своїми функціональними обов’язками мають проводити заняття з фізичної підготовки, зобов’язані володіти такими методичними навичками та вміннями:

навчання фізичним вправам, прийомам та діям;

проведення ранкової фізичної зарядки з підрозділом;

перевірки та оцінки фізичної підготовленості військовослужбовців та фізичної підготовки підрозділу.

Крім цього, офіцери – командири підрозділів зобов’язані вміти:

складати план-конспект навчального заняття;

проводити з особовим складом заняття з фізичної підготовки з усіх розділів фізичної підготовки;

проводити фізичне тренування в процесі навчально-бойової діяльності;

проводити з особовим складом підрозділу навчально-тренувальні заняття, спортивні та військово-спортивні змагання;

проводити інструкторсько-методичні та показові заняття, інструктажі з фізичної підготовки з підлеглими офіцерами, сержантським та старшинським складом підрозділу;

готувати керівників занять з фізичної підготовки та їх помічників.

Командири рот, крім цього, повинні вміти організовувати фізичну підготовку в підрозділі.

Підготовка командирів підрозділів включає поліпшення знань з питань теорії та організації фізичної підготовки та формування методичних вмінь і навичок з організації і проведення фізичної підготовки з особовим складом підрозділу.

Контроль за фізичною підготовкою є однією з функцій управління, важливим елементом організації процесу фізичної підготовки, являє собою діяльність певних посадових осіб з вивчення й аналізу фактичного стану функціонування системи фізичної підготовки військовослужбовців у військовій частині.

Основою контролю за фізичною підготовкою є перевірка й оцінка фізичної підготовки, які дозволяють вивчити та визначити якість організації процесу фізичного вдосконалення військовослужбовців та методики проведення всіх форм фізичної підготовки, встановити кінцевий результат цього процесу – рівень фізичної підготовленості військовослужбовців.

Мета контролю – забезпечення безумовного та якісного виконання наказів і вказівок командирів та начальників, вимог Настанови з фізичної підготовки, програм бойової і фізичної підготовки, а також інших нормативних документів, що регламентують функціонування системи фізичної підготовки у військовій частині.

Правильно організований контроль дозволяє глибоко й всебічно вивчити та оцінити фактичний стан фізичної підготовки, проаналізувати динаміку його змін за певний проміжок часу, вивчити позитивний досвід навчання і виховання військовослужбовців у процесі фізичної підготовки, виявити недоліки, намітити заходи щодо їх усунення та подальшого підвищення фізичної підготовленості військовослужбовців.

У ході контролю за фізичною підготовкою перевіряється, аналізується й оцінюється:

рівень фізичної підготовленості молодого поповнення військової частини і громадян, які вступають на військову службу за контрактом;

рівень фізичної підготовленості кандидатів у військово-навчальні заклади;

якість засвоєння військовослужбовцями програм з фізичної підготовки;

ефективність процесу фізичної підготовки;

якість керівництва, організації, забезпечення і проведення фізичної підготовки;

рівень фізичної готовності військовослужбовців і підрозділів до бойової діяльності.

У військовій частині контроль за фізичною підготовкою здійснюється командиром військової частини, його заступником, штабом і начальником фізичної підготовки і спорту та командирами підрозділів.

Логіка навчання й виховання диктує необхідність уявлення про вихідний рівень фізичної підготовленості кожного військовослужбовця, організації та проведення фізичної підготовки, ефективність процесу фізичного вдосконалення у проміжних і завершальних етапах бойової підготовки з метою підвищення її до рівня, що забезпечує високу професійну працездатність у будь-яких умовах. Виходячи з цього, Настановою з фізичної підготовки у Збройних Силах України передбачені такі види перевірки фізичної підготовки:

протягом першого місяця перебування молодого поповнення у військовій частині;

перед укладанням громадянами контрактів про проходження військової служби з обов’язковим включенням до складу атестаційних комісій спеціалістів з фізичної підготовки і спорту та представників військово-медичної служби;

у період складання вступних іспитів кандидатами до військово-навчального закладу;

в процесі навчання;

по закінченні навчального року;

на іспитах (державних іспитах) і заліках з фізичної підготовки;

при інспектуванні та комплексній (частковій) перевірці військової частини (військово-навчального закладу).

Перевірки проводяться за планами і програмами, затвердженими відповідним командиром (начальником).

Молоде поповнення перевіряється за трьома вправами: біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3 км. Результати перевірки враховуються під час організації і проведення фізичної підготовки, розподілу військовослужбовців по підрозділах і зберігаються в підрозділах протягом строку їх військової служби.

Громадяни, перед укладенням контрактів про проходження військової служби, перевіряються у відповідності з віковою групою і категорією за трьома вправами: біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3 км. Контракт укладається, якщо отримана оцінка не нижче “добре”.

У процесі навчання перевіряються якість керівництва, організації, забезпечення і проведення фізичної підготовки з особовим складом, ефективність процесу фізичної підготовки, а також повнота і якість засвоєння військовослужбовцями програм з фізичної підготовки.

У кінці навчального року визначається рівень фізичної підготовки всіх військовослужбовців, методична підготовленість офіцерів, сержантського і старшинського складу, які проводять заняття, ефективність процесу фізичної підготовки, оцінка фізичної підготовки підрозділів і військової частини.

Фізична підготовленість військовослужбовців оцінюється не менше одного разу на місяць.

На контрольних заняттях, під час інспектування, комплексних (часткових) перевірок військовослужбовці перевіряються за трьома–п’ятьма вправами, слухачі і курсанти військових навчальних закладів на екзаменах і заліках – за чотирма–п’ятьма вправами, які входять до програми навчання і характеризують різні фізичні якості і навички.

Для виконання вправ дається одна спроба, крім вправ 12 і 28 Настанови з фізичної підготовки у Збройних Силах України. В окремих випадках (під час зриву, падіння і т.д.) перевіряючий може дозволити виконати вправу повторно. Виконання вправ з метою поліпшення отриманої оцінки не дозволяється.

Підбір вправ для перевірки здійснюється у відповідності з вимогами:

вправи на загальну або швидкісну витривалість призначаються для перевірок в усіх випадках, а інші – з урахуванням проходження програми за рішенням перевіряючого;

в число вправ для перевірки обов’язково включаються вправи, що визначають специфіку військово-професійної діяльності військовослужбов-ців;

рівень розвитку якості та навичок перевіряється не більше, ніж по одній вправі.

Всі призначені для перевірки вправи виконуються особовим складом підрозділу, як правило, протягом одного дня. Біг на 3 км, 5 км, марш-кидок, лижна гонка можуть за рішенням перевіряючого виконуватись в інший день. Перевірка підрозділів за умовами контрольно-перевірочного комплексу проводиться в окремий день.

У ході перевірки вправи виконуються в такій послідовності: вправи на спритність, вправи на швидкість, силові вправи, прийоми рукопашного бою, в кінці – вправи на витривалість, подолання перешкод, плавання, марш-кидки. В окремих випадках за рішенням перевіряючого послідовність виконання вправ може бути змінена.

Офіцери, військовослужбовці військової служби за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу, курсанти вищих військових навчальних закладів Збройних Сил України можуть перевірятися у спортивній формі одягу, за винятком виконання вправ, для яких передбачена тільки військова форма.

Офіцерам старших вікових груп при перевірці дозволяється виконувати вправи, передбачені для офіцерів молодших вікових груп.

Військовослужбовець, який не виконав одну з призначених вправ без поважної причини, з фізичної підготовленості оцінюється “незадовільно”. При неможливості виконати вправу через хворобу чи травму перевіряючий може призначити вправу для заміни, крім вправ на витривалість.

Виконання вправ оцінюється у відповідності з Таблицею нарахування балів за виконання вправ з фізичної підготовки (додаток 8 до Настанови з фізичної підготовки у Збройних Силах України).

Результати, наведені в Таблиці нарахування балів за виконання вправ фізичної підготовки, розраховані на виконання вправ:

військовослужбовцями строкової служби, курсантами (слухачами), офіцерами, військовослужбовцями військової служби за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу до 45 років – у польовій формі одягу (у черевиках з високими берцями);

абітурієнтами, офіцерами, військовослужбовцями військової служби за контрактом рядового, сержантського і старшинського складу від 45 років і більше, військовослужбовцями-жінками – у спортивній формі одягу.

У кожній вправі у відповідності з Таблицею нарахування балів за виконання вправ з фізичної підготовки існує мінімальний пороговий рівень. При невиконанні порогового рівня військовослужбовець оцінюється “незадовільно”.

Загальна оцінка фізичної підготовленості військовослужбовця складається з оцінок, отриманих за виконання ним кожної з вправ, призначених для перевірки та визначається:

“відмінно” – якщо половина і більше оцінок “відмінно”, решта – не нижче “добре”;

“добре” – якщо половина і більше оцінок “добре”, решта – не нижче “задовільно”;

“задовільно” – якщо більше половини оцінок “задовільно”, при відсутності оцінки “незадовільно”.

Загальна оцінка фізичної підготовленості військовослужбовця складається з суми балів, отриманих за виконання ним всіх призначених для перевірки вправ і визначається за Таблицею нормативів оцінки фізичної підготовленості військовослужбовців (додаток 9 до Настанови з фізичної підготовки у Збройних Силах України).

Перевірка і оцінка якості керівництва, організації,





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2095 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...