Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Від зброї масового ураження. Нормативи, умови та оцінка



Відповідність змісту та організації навчання потребам професійної діяльності в умовах мирного часу та війни полягає в постійному вдосконаленні теоретичних знань та практичних навичок при вивченні ядерної, хімічної та бактеріологічної зброї, принципів їх дії, вражаючих факторів та способів захисту від них; в постійному тренуванні особового складу. У використанні засобів індивідуального, колективного захисту та спеціальної обробки; в навчанні діям в умовах наслідків зруйнування (аварій) об'єктів ядерно-паливного циклу та хімічної промисловості.

Свідомість, активність та самостійність на заняттях в РХБ - захисту здобувається шляхом необхідності глибокого засвоєння знань в цій галузі на підставі усвідомлення ефективності грамотних, швидких і чітких дій що застосуванні зброї масового ураження та дій на місцевості, забрудненій отруйними і радіоактивними речовинами.

Наочність у навчанні реалізується доступним та виразним поясненням матеріалу в поєднанні з показом реальних зразків засобів захисту органів дихання та шкіри, макетів ядерних та хімічних боєприпасів, запалювальних речовин; демонструванням навчальних кінофільмів, діафільмів та слайдів; проведенням занять у спеціалізованих класах та на спеціальних навчальних майданчиках.

Знання, отримані з цих предметів навчання, необхідно удосконалювати, поглиблювати і розширяти на тактико-спеціальних заняттях.

Навчання на високому рівні складності передбачає більш глибоке та міцне засвоєння основ побудови ядерної зброї, фізико-хімічних властивостей отруйних речовин, процесів, які відбуваються при проведенні дегазації, дезактивації та дезінфекції, а також принципів дії фільтруючих та ізолюючих засобів індивідуального та колективного захисту.

При цьому слід пам'ятати, що при викладенні нового навчального матеріалу не варто захоплюватись "теоретизуванням", зловживати специфічною термінологією. Такий підхід забезпечує доступне та глибоке засвоєння навчального матеріалу.

Індивідуальний підхід до кожного з підлеглих дозволить спонукати його до активної діяльності, уникнути надмірного поспіху та невиправданих дій при виконанні обов'язків члена екіпажу чи розрахунку.

Як основні методи навчання використовують:

· розповідь;

· показ (демонстрування);

· вправу (тренування);

· практичну роботу.

Розповідь складає основу теоретичної підготовки військовослужбовців. Вона має на меті дати систематизовані основи знань з принципу дії та вражаючих властивостей ядерної, хімічної та біологічної (бактеріологічної) зброї, а також основи захисту від неї. Необхідно звернути увагу на сучасний стан перспективи розвитку зброї масового ураження, зробити акцент на найбільш окладних вузлових питаннях.

Показ (демонстрацію) застосовують для формування у підлеглих правильної уяви про виконання будь-якої дії або способу та супроводжують пояснюванням (розповіддю). Наприклад, вивчення індивідуальних засобів захисту доцільно проводити а показом реальних зразків, з одночасним поясненням принципу дії та будови, а також слід продемонструвати виконання того чи іншого нормативу по їх використанню.

Вправа (тренування) реалізується при використанні засобів індивідуального вахт, способів проведення спеціальної обробки та подолання забрудненої ділянки місцевості в метав відпрацювання та удосконалення вмінь та навичок. Вправу застосовують у початковій стадії навчання та проводять у повільному темпі па елементах у нескладних умовах. Помилки, які припускають підлеглі, наприклад, при виконанні нормативів з використанням засобів індивідуального захисту, усуваються негайно шляхом додаткового показу дій з подальшим тренуванням. У ході тренування необхідно, створювати більш складні умови (застосування аерозольних засобів, запалювальних речовин та імітаційних засобів), що дозволяє удосконалювати навички та вміння, які військовослужбовець вже має.

Практична робота використовується при навчанні діям на зараженій місцевості, проведенню часткової спеціальної обробки без припинення виконання бойової задачі, а також діям в умовах застосування запалювальних речовин. Цей метод застосовується після отримання військовослужбовцями певних звань та прищеплення їм мінімально необхідних вмінь та навичок.

При відпрацюванні практичних питань заняття керівник повинен дотримуватись загальноприйнятої методики:

· коротко викласти суть питання;

· провести зразковий показ прийому або дії, які відпрацьовуються;

· здійснити повільний показ із синхронним коментарем по ходу дії;

· добитися правильного швидкого виконання підлеглими прийому (дії).

У проведенні практичних занять повинен брати участь сержантський склад, який допомагає вирішувати питання прищеплювання необхідних навичок та вмінь своїм підлеглим.

Кожне заняття повинно закінчуватися розбором, під час якого вказується виконання навчальної мети, дається оцінка кожному з підлеглих.

На заняттях, окрім табельної зброї, бойової техніки, засобів захисту та допоміжного майна, слід широко використовувати наочні та навчальні посібники, імітаційні засоби, спеціальні кінофільми, діафільми та муляжі.

Заняття з вивчення бойових властивостей ядерної, хімічної та біологічної (бактеріологічної) зброї та запалювальних речовин проводяться у спеціально обладнаних класах, на навчальних май­данчиках та у так званих "хімічних" містечках.

При навчанні особового складу користуванню засобами індивідуального захисту спочатку вивчається їх будова, захисні властивості, а вже потім практично відпрацьовуються правила ко­ристування та порядок виконання встановлених нормативів. Відпра­цювання питань з користування засобами індивідуального захисту проводять в полі або в "хімічному" містечку. В ході занять доцільно використовувати елементи такого методу навчання, як ме­тод гри.

Прилади радіаційної та хімічної розвідки вивчають в класі, а практична робота з ними проводиться на місцевості.

Для навчання особового складу подоланню ділянки місцевості, зараженої радіоактивними та отруйними речовинами, вибирається ділянка, на початку та при кінці якої здійснюється зараження навчальними рецептурами імітаційних засобів та йога зазначення табельними знаками загорожі.

Дії особового складу за сигналами оповіщення про радіоактивне, хімічне та біологічне зараження відпрацьовуються у складі підрозділу на штатній техніці, дон цьому кожен військовослужбо­вець повинен засвоїти та практично закріпити порядок своїх дій у загайному комплексі вжитих заходів щодо цих сигналів.

Прийоми проведення часткової та повної спеціальної обробки відпрацьовуються на бойовій техніці з використанням табельних засобів, дезактивуючих розчинів та води.

При використанні на заняттях імітаційних засобів необхідно суворо дотримуватись заходів безпеки, які вказані в інструкції щодо застосування того чи іншого імітаційного засобу. При відпрацюванні питань занять на бойовій техніці слід точно дотри­муватись заходів безпека та технічних вимог щодо її експлуатації.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...