Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості живлення звірів



Хутрові звірі ряду хижаків і гризунів відрізняються між собою типом живлення. Основною їжею хижаків є корми тваринного походження. Зуби хижаків пристосовані до того, щоб відривати шматки їжі, які вони ковтають майже не розжовуючи. Шлунок у них простий, еластичний, із слаборозвиненою мускулатурою, малої місткості. Кишковий тракт - відносно короткий, корм по ньому проходить швидко (через 15-20 годин у норок, через 24-32 години у песців і лисиць). Сліпа кишка у лисиць і песців всього 5-8 см довжиною, а у норок і соболів відсутня. Мікрофлора у хижаків не відіграє суттєвої ролі в перетравленні рослинних кормів, синтезу вітамінів.

Періодичність життєвих функцій визначає вимоги до умов живлення. Із сезонністю розмноження і линьки зв'язана різна інтенсивність обміну речовин і енергії у звірів у різні періоди року. Так, в осінні місяці за достатку корму в природі забезпечується накопичення в організмі резервного жиру та інших поживних речовин для використання в період найкращого розвитку хутра і розмноження. Подальше зниження обміну в зимові місяці, коли кормові умови погіршуються, визначається необхідністю зменшення нотреби організму в живленні.

Тому в практиці організовують годівлю звірів у відповідності з коливаннями обміну речовин - підвищення вгодованості восени і зниження живої маси взимку, що має важливе значення для забезпечення нормального відтворення. Важливою біологічною особливістю хутрових є притаманна їм висока інтенсивність росту в перший місяць життя.

Гризуни живляться рослинними кормами і мають добре розвинені різці, якими відкушують рослини, та плоскі корінні зуби, що перетирають корм. Кишечник у них в 10-11 разів перевищує довжину тіла, сліпа кишка добре розвинена, в травному каналі1 корм піддається дії не тільки харчотравних ферментів, але і кишечної мікрофлори, що зброджує клітковину. Кормова маса проходить через шлунково-кишковий тракт у дорослих нутрій за 60-75 годин, а у шиншил - за 48-50 годин.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 834 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...