Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облаштування ферм для звірів



Для утримання звірів застосовується клітковий спосіб. Норок, лисиць, песців основного стада і молодняк утримують в індивідуальних клітках, які розміщують у шедах. У деякий господарствах розташовують клітки лисиць і песців комбіновано: доросле поголів'я утримують у клітках, які стоять окремо, а молодняк - у шедах.

Утримують звірів за статево-віковими групами: основне стадо - самки і самці, молодняк до 1 року. Основне стадо утримують в клітках по одній голові, а молодняк, як правило, по двоє. Нутрій основного стада утримують в індивідуальних клітках, які розміщені в шедах або на відкритих майданчиках, молодняк нутрій - в групових клітках загонах.

Шед (рис. 58) - цс навіс із двосхилим дахом, у якому клітки розташовані в 2 ряди (є шеди на 4 і більше рядів кліток) дверцятами всередину, з центральним кормовим проходом. Місткість шедів визначається залежно від їх довжини і розміру кліток. Довжина шеду варіює від 30-50 м до 100-120 м. Висота близько 2 м, ширина робочого проходу - 1-1,5 м.

Індивідуальна клітка для норок складається із сітчатого вигулу (розмір 70 х 40 х 45 см) і будиночка (розмір 45 х 35 х 40), який підвішується в торець клітки з боку кормового проходу. У верхній частині будиночка є лаз діаметром 12-14 см.

Для утримання лисиць, песців і єнотів використовують два типи кліток: для самок і молодняку - єдину клітку, вмонтовану в шед, і клітку, яка стоїть окремо.

Клітка для лисиць (рис. 59) основного стада складається із вигулу розміром 135 х 90 х 60 см, а для молодняку - 60 х 90 х 60 см. Будиночок для лисицы песців вставляється всередину клітки в період розмноження і вирощування молодняку. Розмір будиночка складає 75 х 85х 45 см. Є варіант кліток з постійним будиночком. Пристосування для утримання лисиць і песців кліток, що стоять окремо, менш доцільне, Оскільки виключає можливість найпростішої механізації.

Рис. 58 Шед для норок: 1 - вигул сітчастий; 2 - будиночок деревяний; 3 - поличка для корму; 4 - кормовий прохід  
Рис. 59. Шед для лисиць і песців

Шед и для утримання нутрій - це закрите приміщення з центральним проходом, з усіх боків якого розміщуються клітки. Індивідуальна клітка для нутрій складається з будиночка, вигулу і басейну. Будиночок розташовують на поздовжній стінці шеду, всередині його, а вигул і басейн - ззовні цієї стінки. У зовнішній стінці будиночка обладнують лаз розміром 20 х 20 см. Будиночок призначений для ховання нутрій від негоди і для щеніння самок. При цьому основне стадо утримують в індивідуальних клітках, а молодняк - у групових.

У деяких господарствах нутрій утримують у сітчастих клітках, піднятих невисоко над землею, без води для купання. Вигул роблять розміром 150 х 80 х 70 см. До нього приставлений дерев'яний будиночок, обтягнутий зсередини сіткою розміром 85 х 80 х 60 см.

Найпростіший тип клітки для нутрій- загін, стінки і підлога якого бетонні. Впродовж ряду загонів проходить канал, одна стінка якого зроблена з нахилом до загону. Ця стінка відділена від основного каналу сіткою і слугує басейном для купання.

3 протилежного боку загону біля стінки розміщений будинок, який може бути бетонним з дерев'яною кришкою.

У таких загонах утримуються групи звірів. Площа загону визначається згідно з його призначенням: для молодняку - 0,61 м2 на 1 голову, басейну - 0.18. будинку -0,13 м2; для дорослих, відповідно -1,22; 0,36; 0,21 м2.

У Росії були побудовані приміщення для утримання нутрій з регульованим мікрокліматом в 1-, 2- і 3-ярусних кліткових батареях, розташованих у

4 і більше рядів (рис. 60). При такому утриманні повністю механізовані процеси напування і прибирання гною. Доставка корму до шеду здійснюється за допомогою механічної тяги. Для роздачі корму на звірофермах використовують підвісні дороги, або ручні візки на гумових колесах.

Рис. 60 Шед для утримання нутрій (чотирирядний).

Годівля норок, лисиць, песців у холодний період року здійснюється шляхом накладання кормосуміші у відповідні годівниці (полички, столики тощо), а в теплий період - на сітчастий верх клітки. Нутрій годують із годівниці. Для напування звірів застосовують автоматичні, або спрощені напувалки різних конструкцій, чи вручну за допомогою шланга. Взимку, як правило, їм дають сніг або лід. Видалення гною проводять вручну.

Окремі клітки, шсди, загони, зблоковані відкриті індивідуальні клітки належать до основних виробничих споруд.

Крім приміщень для утримання звірів, необхідні підсобні виробничі споруди, номенклатура і норми площ яких наведені в табл.74.


Таблиця 74

Номенклатура і норми площ підсобних виробничих споруд

Споруда Нормаплощі, м2 Призначення приміщень іспоруд
1. Кормоцех: - приміщення для обробки і зміщування кормів Залежно від потужності господарства. За габаритами обладнання Для приймання всіх видів кормів, відтаювання м'ясо-рибних продуктів, миття, подрібнення та змішування кормів
- варильне приміщення Теж Для теплової обробки умовно придатних м'ясо-рибних кормів і приготування каш
- комора (склад) для зберігання концкормів, лялечок тутового шовкопряда тощо За кількістю продукту, що зберігається Для зберігання 1-2-добового запасу кормів
2.Автомобільні ваги За типовим проектом Для зважування транспорту з кормами
3. Склад ісховища: - холодильник За розрахунком з урахуванням вказівок розділу 6 Для зберігання м'ясо-рибних кормів
- склади кормів, підстилки Тс ж, з урахуванням вказівок розділу 6 і 7 Для зберігання кормів (запасу) та підстилки
- бригадний сарай для інвентарю та підстилки За розрахунком ферми Для зберігання інвентарю та тижневого запасу підстилки
- стелаж (з навісом) Ширина до 1 м, висота до 1,5 м, кількість ярусів до 4 Для зберігання інвентарю та тижневого запасу підстилки, пров'ялювання трави
- гноєсховище За розрахунком Для збирання і зберігання гною
- майданчик і навіси для засобів механізації За кількістю обладнання та його габаритами Для зберігання засобів механізації
4. Будівлі для утриманий звірів у шедах: - закритих приміщеннях    
- приміщення для інвентарю та підстилки   Зберігання інвентарю та дводенного запасу підстилки
5. Котельня, аварійна електростанція Залежно від розміру ферми  

Останнім часом впроваджуються багаторядні шеди з розташуванням кліток в 4-6 рядів і більше (10). Такі шеди побудовані в Росії, але практичного розповсюдження багаторядні шеди набули у скандинавських країнах (рис. 61).

Рис. 61. Схема 10-ти рядного шеда з розташуванням кліток для норок

У Данії, Фінляндії, Польщі в технології утримання кліткових хутрових звірів поступово входить система утримання норок, лисиць, песців у закритих неопалювальних приміщеннях з системою мікроконтролю.

Переваги такої системи полягають у тому, що в приміщеннях за рахунок біологічного тепла звірів підтримується плюсова температура і мінімальний повітрообмін. Це забезпечує зниження витрат кормів і створює більш комфортні умови для роботи обслуговуючого персоналу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1586 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...