Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Морфологічна структура волосяного покриву



Волосяний покрив звірів є похідним шкіри і складається з волосся різних категорій. Кожна волосина має стрижень, корінь і цибулину (рис. 55). Стрижень виходить на поверхню шкіри. Він складається з трьох шарів: лускатого, кіркового і серцевинного. До кореня волосин прикріплений пучок м'язових волокон, які можуть піднімати волосся (звір "ощетинюється").

Корені волосин розміщені у волосяних фолікулах, які складаються з трьох шарів: внутрішня і зовнішня волосяні піхви та волосяна сумка. Волосяні фолікули формуються в період ембріонального розвитку в перші дні життя тварин. їх кількість захитається незмінною упродовж життя.

Рис. 55. Будова шкіри і волосся звірів: 1 -лускатий шар; 2 -кірковий шар; З - серцевинний шар; 4 - сальна залоза; 5 - м'яз, що піднімає волосину; 6 - волосяний сосочок; 7 - корінь волосини; 8 - цибулина; 9 - стрижень волосини. Рис. 56. Морфологічна будова волосяного покриву звірів: А -1- вершина; 2 - гранна;3 - шийка; 4 - основа; Б - а - спрямовуюче; б - остьове; в- проміжне; г - пухове.

Волосся, що утворює хутро, за формою, величиною та гістологічною будовою поділяється на такі типи (рис. 56):

- чутливе або вібриси (вуса) воно товсте, пружне, конічної форми;

- спрямовуюче, як правило, веретеноподібної форми, пряме або зігнуте, довге, тов сте, пружне, не чисельне - це волосся мас здебільшого однотонне забарвлення;

- остьове - ланцетоподібне або округле, зігнуте в бік загального росту волосся становить 1,5-3 % від загальної маси волосся. Ость надає стійкості пуху і запобігає його звалюванню, а також у здорових, нормально опушених звірів прикриває повністю пух і створює основний тон забарвлення. У сріблясто-чорних лисиць ость у верхній частині має світлу зону - сріблясте кільце;

- проміжне - за формою, довжиною і товщиною займає проміжне становище між остю і пухом;

- пухове - найтонше, найкоротше, найніжніше, завите по всій своїй довжині. Пух складає основну масу волосяного покриву - до 95-97 %. Основна роль - створення теплоізоляційного шару завдяки повітряним прошаркам між окремими волосинками. Спрямовуюче волосся і ость належать до покривного волосся, яке створює загальне враження про якість шкурки, хоча кількість його незначна - 3-5 %.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1803 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...