Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні доместикаційні ознаки



Кліткове утримання звірів суттєво обмежило їх свободу руху, позбавило звичних природних умов життя і необхідності добувати корм. Це зумовило деякі зміни в інтер'єрі цих тварин: змінилась структура трубчастих кісток, сповільнилась серцева діяльність, зменшився об'єм головного мозку.

Племінна робота, вдосконалення умов утримання і годівлі значною мірою вплинули на ознаки, які визначають цінність продукції звірівництва - хутряні шкурки. Поліпшилась якість волосяного покриву, урізноманітнилось його забарвлення. В результаті схрещування одержано багато мутантних і комбінованих типів звірів.

Початковий період доместикації торкнувся зміни типу вищої нервової діяльності. На фермах стало появлятися все більше спокійних тварин, що легко даються в руки при пересадках, бонітуванні, зважуванні (в основному вуалеві песці і мутантні норки).

Значно збільшились розміри звірів, особливо норок. їх маса в дикій природі становить 0,7-0,8 кг, а при клітковому розведенні самці важать 1,5-4 кг, а самки - 0,8-2,2 кг.

Підвищилась плодючість самок. Середній вихід молодняку на самку основного стада у норок і лисиць збільшився відповідно з 2,4-2,5 до 4,3-4,6 щеняти, а у песців -з 5,1-5,5 до 9-10,8 щеняти.

Відтак у хутрових звірів кліткового розведення в результаті активного впливу людини змінились кількісні та якісні показники: забарвлення, якість волосяного покриву, розміри тіла, плодючість. Тобто вони є продуктом праці людини, а це, за К. Марксом, вважається основною характерною ознакою домашніх тварин, які використовуються для задоволення матеріальних потреб населення.

Все ж процес доместикації хутрових звірів ще не закінчився. Так, хижі кліткові звірі зберігають специфіку будови і функції травного каналу, особливості розмноження та індивідуального розвитку, річної циклічності багатьох фізіологічних процесів. За цими ознаками значно відрізняються хутрові звірі ряду хижаків і гризунів.

Контрольні запитання

1. Види хутрових звірів кліткового розведення та їх характеристика.

2. Значення в житті звірів сезонності обміну речовин, розмноження, линяння.

3. Назвіть моноестричних і поліестричних звірів, вік настання статевої зрілості, період проходження гону в них.

4. Вкажіть середню тривалість вагітності у самок хижаків і гризунів та їх плодючість.






Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...