Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нутрія, шиншила, ондатра



Стандартна нутрія характеризується різним ступенем коричневого забарвлення волосся. Спина - темно-бурувато-коричневого кольору, черевце - світліше за рахунок освітлених верхівок остьового волосу. Боки дещо світліші спини. Колір пуху у стандартних нутрій - від світло-коричневого до темно-коричневого, з блакитноватим або буруватим відтінком.

Біла азербайджанська (ww) - домінантна мутація кольорових нутрій. Має чисто біле забарвлення. Зустрічаються особини з пігментованими ділянками волосся біля очей, вух і кореня хвоста. Очі коричневі. Білих азербайджанських нутрій вирощують для виробництва шкурок у державних і приватних господарствах. Плодючість їх є нижчою, ніж учггандартних. Домінантних кольорових нутрій розводять в невеликій кількості: золотисті (Vv), лимонні комбінативні, одержані кандидатом біологічних наук Г.В. Соколовим, а також бежеві (ТТ), чорні (Nn).

Існують і рецесивні мутантні кольорові форми нутрій: біла северинська, димчаста, кремова солом 'яна, рожева, які не набули поширення.

Шиншила. В останні десятиріччя набирає популярності розведення шиншил, частіше всього стандартного забарвлення. Для них характерний колір волосяного покриву на спині і боках від світло-сірого до темно-сірого з голубуватим відтінком, на черевці білого або голубувато-білого.

В хутровій індустрії зараз ціняться шкурки стандартних шиншил середнього і темного тонів.

Відомі недавно створені кольорові типи, та мутації, яких налічується близько 200 кольорових комбінацій.

Тип чорний вельвет отриманий в 1960 р. і є домінантним забарвленням (В£вІ). Для нього характерні чорні діагональні смужки на передніх лапах, чорна "маска" на голові, чорне забарвлення спини, і яскраво біле черево з "перехідною зоною" на боках. Інколи таких звірків називають оксамитними.

Біла Вільсон обумовлена домінантним геном (Ww). Ця мутація одержана в 1955 р. Забарвлення волосяного покриву варіює від сніжно-білого до темно-сріблястого. Одне із забарвлень цього типу - біла срібляста, має відтінок від світлого до темно-сірого.

Ондатра. В Україні зустрічаються дві кольорові форми - бура і чорна. Основну частину популяції становить бура ондатра, яку іноді називають бронзовою. У неї забарвлення верхньої частини тіла змінюється від темно-коричневого до вохристо-іржавого з інтенсивнішим кольором хребта. Груди буланого кольору, боки світліші за спину, черево має пісочне забарвлення.

Чорна ондатра дуже рідко зустрічається, в основному в Закарпатській області. Забарвлення спини від чорнувато-бурого до майже чорного, боки дещо світліші. Пух темно-стального кольору з голубим відтінком. Груди темно-димчасті, гарно виділяється золотиста ость на боках і огузку, черевце попелясте.

Контрольні питання

1. Назвіть породи, породні групи і кольорові форми різних видів звірів.

2. Охарактеризуйте породи і типи норок і лисиць.

3. Охарактеризуйте породні групи норок і нутрій.

4. Як визначаються відмінності в генотипі кольорових звірів?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...