Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Еколого-санітарний режим на кролефермі



Сучасне кролівниче господарство повинне працювати за режимом підприємств закритого типу, що передбачає повну ізоляцію виробничої зони ферми від навколишньої місцевості. Вхід на територію ферми здійснюється через ветеринарно-санітарний пропускник, а в'їзд транспорту - через дезінфекційний бар'єр. Обслуговуючий персонал забезпечується спецодягом і спецвзуттям, винесення яких за територію ферми забороняється. Обладнання, інвентар, спецодяг маркують і закріплюють за кожною особою. За кожною виробничою групою кролів закріплюють постійних операторів, які повинні бути обізнаними з особливостями догляду, утриманню і годівлі кролів, а також дотримуватись ветеринарно-санітарних правил і надавати першу допомогу кролям, що захворіли.

Відвідування кролеферми сторонніми особами і в'їзд у виробничу зону будь-якого транспорту заборонено. У випадку відвідування ферми комісіями, екскурсантами та іншими особами допускається з дозволу керівника господарства за узгодженням з головним ветеринарним лікарем. Особи, які відвідують ферму, обов'язково проходять обробку в ветеринарно-санітарному пропускнику і забезпечуються спецвзуттям і халатами.

Роботу на кролефермі організовують так, щоб в період виконання виробничих процесів виключити перенесення інфекцій. Кожний день після закінчення роботи закріплений за операторами інвентар і забруднені транспортні засоби піддають механічній очистці і дезінфекції.

Для запобігання перенесення інфекцій із одного приміщення в інше обмежують контакт між обслуговуючим персоналом, а також регулярно зволожують дезкилимки дезрозчином. У кожному приміщенні установлюють умивальники з милом і рушником і посудину з дезрозчином для дезінфекції рук.

Доведено, що в місцях знаходження кролів (клітка) створюється характерний мікробний фон. Розміщення інших кролів у цій клітці без її дезінфекції може негативно відбитися на їх здоров'ї. Тому клітку після закінчення виробничого циклу очищають і дезінфікують. Обов'язково проводять контроль за санітарним станом годівниць, особливо за змішаного типу годівлі. У погано очищених годівницях корм закисає, в ньому розвивається гнилісна мікрофлора, яка при попаданні в шлунково-кишковий тракт викликає тимпанію, метеоризм, проноси. Бункерні годівниці також треба контролювати, щоб гранули із бункера просипались в кормовий відсік. Систематично треба проводити контроль за автоматичним поїнням. За тривалої експлуатації у водонапірних баках утворюється осадок, який засмічує систему автопоїння, що приводить до порушення режиму поїння кролів. Також слідкують за технічним станом і справністю поїлок. З розвитком промислового кролівництва особливе значення набуває контроль за гігієною утримання. Мікроклімат в закритому приміщенні суттєво впливає на фізіологічний стан організму кролів, його природну резистентність.

Мікроклімат в приміщенні залежить від температури, вологості, атмосферного тиску зовнішнього клімату, від теплоізоляції будівель, величини променевого теплообміну між тваринами і огороджувальними конструкціями. Газовий склад атмосферного повітря такий: азоту - 78,09 %, кисню - 20,95 %, вуглекислого газу - 0,03 %, інертних газів - 0,93 %. Якщо хімічний склад і фізичні показники повітря відкритої атмосфери змінюються мало, то в закритих приміщеннях газовий склад піддається безперервним змінам. В повітрі приміщення для кролів, внаслідок їх життєдіяльності та розкладанню екскрементів, нагромаджуються шкідливі гази: вуглекислий газ, аміак, сірководень. У видихуваному і насиченому водяною парою повітрі кількість кисню зменшується майже на чверть, а вуглекислого газу збільшується у 50-100 разів. Кріль на 1 кг живої маси упродовж 1 год. споживає кисню 478-690 см3 і виділяє 451-632 см3 вуглекислоти.

Контроль за газовим складом повітря в приміщеннях необхідно здійснювати за допомогою універсального переносного газоаналізатора.

Контрольні запитання

1. Які причини можливого захворювання кролів?

2. Назвіть елементарні санітарно-профілактичні заходи на кролефермі.

3. Надайте класифікацію хвороб кролів.

4. Розкажіть про ознаки і причини виникнення незаразних хвороб кролів.

5. Охарактеризуйте найпоширеніші інфекційні хвороби, їх збудників і лікування.

6. Які проводять заходи боротьби з інвазійними захворюваннями кролів?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...