Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модуль І. Стратегічне управління підприємством



Змістовий модуль 1. Теоретичні основи управління стратегічними змінами

ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ЗМІНАМИ.

Еволюція стратегічного управління. Принципи, концепції та види стратегічного управління. Стратегія - це інструмент, який дозволить визначити перспективні напрями розвитку бізнесу. Основна ідея стратегічного управління – підготовка майбутнього і підготовка до майбутнього. Вплив зовнішнього та внутрішнього середовища на конкурентні позиції фірми. Задачі та об’єкти стратегічного управління. Пастки стратегічного управління. Вимоги та недоліки практичного використання системи стратегічного управління.

ТЕМА 2. СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ЗАВДАННЯМИ

Поняття стратегічного завдання та його вплив на можливість підприємства в досягненні своїх цілей. Система управління стратегічними завданнями (СУСЗ) являє собою систематичну методику раннього виявлення несподіваних змін як всередині, так і поза підприємства і швидкого реагування на них. Система заходів для раннього виявлення змін. Основні етапи аналізу стратегічних завдань. Типи стратегічних завдань. Вплив зовнішніх та внутрішніх змін на систему управління стратегічними завданнями. Оцінка наслідків вирішення стратегічних завдань і ступеня терміновості відповідної реакції. Метод «аналіз впливів» та метод французької консультативної фірми «Еврокіп».

ТЕМА 3. РИЗИКИ СТРАТЕГІЧНИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ

Поняття ризику та невизначеності. Ступінь ризику - величина прямо пропорційна наявності адекватної і повної інформації про стан об'єкта і процесах у зовнішній і внутрішньому середовищі організації. Класифікація ризиків. Аналіз і оцінка ризику. Процес управління ризиками. Способи зниження та оптимізації ризиків.

ТЕМА 4. УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ЗМІНАМИ

Зміст організації впровадження стратегічних змін. Організаційне забезпечення проведення стратегічних змін. Зміни в організаційних структурах управління. Формування політики, культури. Умови ефективної реалізації змін. Напрями та рівні змін. Інженирінг, удосконалення та реінжиніринг бізнесу. Психологічні аспекти стратегічних змін. Програма дій по управлінню стратегічними змінами.

Змістовий модуль 2. Впровадження стратегічних змін на підприємстві

ТЕМА 5. ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Організаційна структура управління - система завдань, посад, повноважень, відповідальності і взаємозв'язків, яка орієнтована на виконання виробничої та управлінської діяльності підприємства. Фактори, що впливають на вибір ОСУ. Напрями змін і основні проблеми. Реакція ОСУ та її типи. Етапи розвитку організації.

ТЕМА 6. УПРАВЛІННЯ ОПОРОМ В ОРГАНІЗАЦІЇ ПРИ ВПРОВАДЖЕННІ СТРАТЕГІЧНИХ ЗМІН

Стратегічна оцінка ресурсів підприємства. Матеріальні ресурси і активи: склад, особливості елементів. Персонал. Інформація.

Компетенції персоналу. Конкурентні і підприємницькі фактори та поведінка. Порівняльна характеристика різних профілів менеджерів. Управлінські здібності персоналу та особливості поведінки фірми. Визначення ділових якостей та здібностей. Сучасні вимоги до компетенції персоналу.

ТЕМА 7. ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ ОРГАНІЗАЦІЇ

Методи постановки стратегії. Основні підходи до формування та реалізації стратегічного плану. Поняття стратегічного розриву. Стратегічний розрив - інтервал між можливостями організації (зумовленими поточними тенденціями зростання) і бажаними орієнтирами, необхідними для розв'язання поточних проблем росту і розвитку організації в довгостроковій перспективі. Передумови створення конкурентноздатного підприємства. Види і моделі стратегічної поведінки.

ТЕМА 8. СОЦІАЛЬНО - ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ

Соціально-психологічне забезпечення являє собою наявність організаційної культури, робочий морально-психологічний клімат, які сприяють проведенню стратегічних змін у середині організації. Основні проблеми при побудові системи соціально-психологічного забезпечення. Культура організації та єдина організаційна культура, що формується на основі взаєморозуміння та взаємопроникнення субкультур. Класифікація та типи моделей культур організацій. Підходи до регулювання і зміни організаційної культури.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...