Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Міністерство внутрішніх справ України



Міністерство внутрішніх справ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

Внутрішніх справ

Кафедра кримінально-правових дисциплін

Лекція

з дисципліни «Кримінальне право»

Тема № 21 «Злочини проти національної безпеки»

(2 години)

Для студентів 2 курсу

денної форми навчання

ННІ права

Дніпропетровськ – 2013

Лекцію підготували: д.ю.н., професор кафедр кримінально-правових дисциплін ДДУВС І.Г. Богатирьов, викладач кафедри кримінально-правових дисциплін ДДУВС Соболь О.І.

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011 – _ с.

Рецензенти:

Титаренко О.О. – (кандидат юридичних наук, доцент, начальник відділу

організації наукової та редакційно-видавничої діяльності

Дніпропетровського державного університету внутрішніх

справ)

Гриза О.В. -(заступник начальника ГУ УМВС України

в Дніпропетровській області, полковник міліції).

Лекція обговорена та схвалена на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін

“23” серпня 2013 р., протокол № 1

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

ВСТУП

I. Поняття, види та загальна характеристика злочинів проти основ національної безпеки України.

II. Злочини, які посягають на внутрішню (суспільно-політичну) безпеку держави.

III. Злочини проти безпеки держави у політичній, інформаційній, економічній, соціальній, екологічній, науково-технічній і воєнній сферах.

ВИСНОВКИ

Мета лекції:

полягає в наданні студентам системним викладенням положень законодавства, допомоги у з’ясуванні під час самостійної роботи основних ознак цих злочинів, їх видів і сутності.

Вступ

Шановні курсанти! З попередньої теми ви з’ясували поняття, систему і значення Особливої частини кримінального права. З сьогоднішньої теми ви приступаєте до вивчення конкретних злочинів, що поміщені в розділах Особливої частини. В розділі І поміщені злочини проти основ національної безпеки України, які і будуть предметом розгляду на лекції і під час семінарських занять.

У статтях 109-114 КК передбачена кримінальна відповідальність за посягання на національні інтереси, без захисту яких неможливі процвітання, самозбереження і прогресивний розвиток України. Згідно з Концепцією (основами державної політики) національної безпеки України, схваленої ВР України 16. 01. 1997 р., національна безпека України як стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави від внутрішніх і зовнішніх загроз є необхідною умовою та примноження матеріальних та духовних цінностей. Національні інтереси України відображають фундаментальні цінності та прагнення Українського народу, його потребу в гідних умовах життєдіяльності, а також цивілізовані шляхи їх створення і способи задоволення. Пріоритетними національними інтересами України згідно Концепцією національної безпеки України визнані:

- створення громадського суспільства, підвищення ефективності органів державної влади та місцевого самоврядування, розвиток демократичних інститутів для забезпечення прав і свобод людини;

- забезпечення державного суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості кордонів;

- створення самодостатньої соціально орієнтованої ринкової економіки;

- забезпечення екологічно та технічно безпечних умов життєдіяльності суспільства тощо.

Згідно зі ст.17 Конституції України:

1) – захист суверенітету і територіальної цілісності України;

– забезпечення економічної та інформаційної безпеки

є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу.

2) Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості покладається на Збройні Сили України.

3) Забезпечення державної безпеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи.

Кримінально-правовий захист саме цих пріоритетних національних інтересів України і передбачено ст.109 – 114, які об’єднані в розділ І Особливої частини КК “Злочини проти основ національної безпеки України”.

Розміщення цієї групи злочинів на початку Особливої частини кодексу свідчить про їх особливу небезпечність для суспільства.

Розглянемо наступні питання.

I. Поняття, види та загальна характеристика злочинів проти основ національної безпеки України

За часи існування СРСР прийняття закону про кримінальну відповідальність за злочини проти держави, як і за найбільш тяжкі злочини, було віднесено до загальносоюзної компетенції, тобто це була прерогатива Верховної Ради СРСР, а союзні республіки тільки Указами ПВР (як постійно діючого законодавчого органу республіки) текстуально вносили ці закони у свої Кримінальні Кодекси.

Так, зокрема, ВР колишнього СРСР 25. 12. 1958 р. Прийняла Закон “Про кримінальну відповідальність за державні злочини”.

Норми цього закону і склали І главу Особливої часини КК України 1960 року, яка мала назву “Державні злочини” і поділялася на два розділи:

1. Особливо небезпечні злочини проти держави (10 статей);

2. Інші державні злочини (17 статей).

24 серпня 1991 року ВР України була проголошена незалежність та створення самостійної держави – Україна, а 28 червня 1996 року була прийнята Конституція України, в ст.3 якої вказано, що українська держава є утворенням, зміст і спрямованість діяльності якого визначають права і свободи людини та їх гарантії.

Іншими словами, українська держава існує для захисту людини, передусім кожного громадянина України, його прав і свобод.

Якщо держава здійснює керівництво суспільством в інтересах народу, ефективно керує загальносуспільними справами, вона також має право на захист.

Тому підрив суверенітету, незалежності держави, демократії в Україні, а також дії спрямовані проти України як соціальної і правової держави спричиняють або можуть спричинити значну шкоду її конституційному ладу, в силу чого посягання на ці блага мають високий ступінь суспільної небезпечності як для держави, так і для суспільства і кожного його окремого члена.

Отже, виникла проблема правового захисту суверенітету України, її внутрішньої та зовнішньої безпеки, в тому числі і нормами кримінального закону. У зв’язку з цим, після проголошення 24.08.1991 року самостійності і державного суверенітету України, до ККУ 1960 року було внесено багато суттєвих змін і доповнень.

Зокрема, Законом України від 17 червня 1992 року “Про внесення змін і доповнень до Кримінального; Кримінально-процесуального кодексів Української РСР, Кодексу Української РСР про адміністративні правопорушення та Митного кодексу України” глава І Особливої частини КК 1960 року була названа “Злочини проти держави” і дана нова редакція цієї глави. Із Кримінального кодексу були виключені норми, які за своїм змістом не відповідали загальновизнаним нормам міжнародного права або були занадто ідеологізовані чи втратили своє практичне значення (шкідництво – ст.61; антирадянська агітація і пропаганда – ст.62; організаційна діяльність, спрямована на вчинення особливо небезпечних державних злочинів, та за участь в антирадянській організації – ст.64; особливо небезпечні державні злочини, вчинені проти іншої держави трудящих ся – ст.65 та інші).

В ККУ 2001 року з урахуванням того, що особливо небезпечні злочини проти держави посягають не тільки на безпеку держави, а й на національну безпеку загалом, яка відповідно до Концепції (основ державної політики) національної безпеки України, яка схвалена постановою ВР України 16.01.1997 року визначається як стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства та держави від внутрішніх та зовнішніх загроз, ці злочини поміщені у І розділ Особливої частини КК, який має назву: “Злочини проти основ національної безпеки України” і містить 6 статей (109-114), які передбачають кримінальну відповідальність і що є предметом розгляду даної лекції.

Перш ніж розглянути конкретні склади цих злочинів належить дати поняття цих злочинів і коротку загальну юридичну характеристику (юридичний аналіз).

Законодавець не дає визначення поняття злочинів проти основ національної безпеки України (ЗПОНБУ), однак виходячи із вищесказаного (викладеного) вважається, що визначення цього поняття можна дати наступним чином:

ЗПОНБУ – це суспільно небезпечні дії, передбачені КК, вчинені умисно зі спеціальною метою – послабити національну безпеку України, змінити конституційний лад або захопити державну владу.

Розглянемо короткий загальний юридичний аналіз цих злочинів.

Родовий об’єкт – основи національної безпеки держави в різних її сферах.

Безпосередній об’єкт (основний):

І. Державна безпека, яка включає в себе:

1) Зовнішня безпека, до якої входить:

- суверенітет;

- територіальна цілісність та недоторканість;

- обороноздатність;

- економічна чи інформаційна безпека України.

2) Внутрішня безпека – як система засобів, спрямованих на охорону інтересів у суспільно-політичній та економічній сферах.

а) Державна влада (політична основа держави) – це провідник в життя волі народу за допомогою державного апарату і правоохоронних органів.

Державна влада проявляється в 3-х самостійних, але взаємодіючих формах:

- законодавчій;

- виконавчій;

- судовій.

б) Конституційний лад – це засновані на положеннях Конституції України:

- правосуддя народу;

- суспільний і державний устрій;

- принципи і форми організації і діяльності органів державної влади і управління;

- рівність всіх націй і народностей;

- права і свободи громадян;

- взаємовідносини громадян і держави.

ІІ. Економічна система держави.

Безпосередній об’єкт (додатковий):

- життя державного або громадського діяча (ст.112 КК);

- життя і здоров’я громадян (ст.110, ст.113 КК);

- власність – приватна, колективна, державна (ч. 3 ст.110, ст.113 КК).

Предмет – він притаманний не всім злочинам, однак в ряді випадків безпосередньо вказується в законі або витікає із сутності злочину:

- майно приватне, державне або колективне (ст.113 КК);

- відомості, що становлять державну таємницю (ст.114 КК).

Об’єктивна сторона усіх цих злочинів виражається тільки в активній поведінці винної особи, тобто в діях, які спрямовані на підрив або послаблення суспільного або державного ладу України.

Деякі форми (способи) цих діянь в ряді випадків безпосередньо вказані в законі:

- публічні заклики (ч. 2 ст.109, ч. 1ст.110 КК);

- розповсюдження матеріалів із закликами (ч. 2 ст.109, ч. 1ст.110 КК);

- використання засобів масової інформації (ч. 3 ст.109);

- перехід на бік ворога (ст.111 КК);

- підпали, вибухи, масові отруєння тощо (ст.113 КК);

- передача або збирання відомостей (ст.114 КК).

Встановлення інших ознак об’єктивної сторони (час, місце, знаряддя, засоби, обстановка, умови) у більшій своїй частині для кваліфікації значення не мають, але мають значення для загальної оцінки характеру та ступеня суспільної небезпеки вчиненого і особи винного.

Проте в ряді випадків ці ознаки набувають значення для вірної кваліфікації вчиненого в силу того, що вони безпосередньо вказані в статті:

- умови воєнного стану (ст.111 КК);

- період збройного конфлікту (ст.111 КК).

За особливостями конструкції всі основні склади (ч.1) цих злочинів є злочинами з формальним складом, тобто для визнання їх закінченими достатньо вчинення діяння вказаного в законі, а деякі злочини, є злочинами з усіченим складом:

- змова (ч. 1 ст.109 КК);

- публічні заклики (ч. 2 ст.109, ч. 1ст.110 КК);

- збирання відомостей (ст.114 КК);

- посягання на життя державного чи громадського діяча (ст.112 КК).

Деякі злочини мають кваліфікуючі ознаки, внаслідок чого момент закінчення цих злочинів залежить від настання СНН, тобто – це матеріальні склади злочинів.

Наприклад, ч. 3 ст.110 КК – загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Суб’єктивна сторона усіх ЗПОНБУ характеризується тільки умисною формою вини і тільки у вигляді прямого умислу.

Винний усвідомлює суспільно небезпечний характер своїх дій, усвідомлює, що тим чи іншим способом вчинює свої дії в тій чи іншій обстановці, застосовуючи ті чи інші знаряддя або засоби, усвідомлює, що його дії спрямовані на підрив або послаблення суспільного або державного ладу України і бажає так діяти.

Обов’язковими ознаками суб’єктивної сторони є:

Мета злочину. В 4 із 6 статей вона безпосередньо вказана в них, а саме:

1) ст.109 КК – насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;

2) ст.110 КК – зміна меж території або державного кордону України;

3) ст.113 КК – ослаблення держави;

4) ст.114 КК – передача іноземній державі відомостей, що становлять державну таємницю.

В тих складах (ст.111, ч. 1 ст.112 КК), в яких про мету прямо не згадується, то вона сама собою розуміється – як підрив або ослаблення суспільного або державного ладу України.

Саме ця мета, хоча вона і не вказана в цих статтях, притаманна усім ЗПОНБУ, бо виходячи із аналізу родового об’єкту посягань і особливостей об’єктивної сторони усіх ЗПОНБУ мають місце підстави вважати, що особа усвідомлює, що своїми діями вона підриває або послаблює суспільний або державний лад України і бажає цього.

Мотиви цих злочинів у відповідності мети можуть бути:

- ненависть до суспільного чи державного ладу або класова помста;

- вороже ставлення до конституційного ладу.

Ці мотиви можуть бути обумовлені такими низменними спонуканнями як:

- корисливість;

- кар’єризм;

- заздрість;

- честолюбство та інші, що на кваліфікацію дій винного не впливає.

Хотів би акцентувати вашу увагу на психічне відношення особи до таких СНН, які вказані у ч. 3 ст.110 КК: загибель людей; інші тяжкі наслідки.

Вважається, що до загибелі людей психічне ставлення повинно бути у формі необережності, а якщо умисна форма, то такі дії належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч.3 ст.110 та п.1 ч.2 ст.115 КК “Умисне вбивство”.

Суб’єктом переважної більшості ЗПОНБУ є фізична осудна особа, яка досягла 16-ти річного віку, як громадянин України, іноземці так і особи без громадянства.

За винятком двох статей, де суб’єктом є особа, яка досягла 14-ти річного віку у відповідності до ст.22 КК:

- ст.112 КК “Посягання на життя громадського чи державного діяча”;

- ст.113 КК “Диверсія”.

Має місце і спеціальний суб’єкт:

- ст.111 КК “Державна зрада” – тільки громадянин України;

- ст.114 КК “Шпигунство” – іноземець або особа без громадянства;

- ч. 3 ст.109 КК – представник влади;

- ч. 2 ст.110 КК – представник влади.

З урахуванням особливостей безпосереднього об’єкту систему ЗПОНБУ можна представити наступним чином:

І. Злочини, які посягають на внутрішню (суспільно-політичну) безпеку держави:

ст.109 КК – “Дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”;

ст.112 КК – “Посягання на життя державного чи громадського діяча”;

ст.110 КК – “Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України”.

ІІ. Злочини проти безпеки держави у політичній, інформаційній, економічній, науково-технічній і воєнній сферах:

ст.111 “Державна зрада”;

ст.113 “Диверсія”;

ст.114 “Шпигунство”.

Конкретний розгляд яких є предметом наступних питань лекції.

ВИСНОВКИ З ПЕРШОГО ПИТАННЯ:

Таким чином, можна сказати, що ЗПОНБУ відзначаються найбільшим ступенем суспільної небезпеки – проявом гострої ворожої підривної діяльності проти національної безпеки незалежної України. У зв’язку з цим підрив суверенітету, незалежності держави, демократії в Україні, спрямовані проти України як соціальної і правової держави можуть заподіяти значну шкоду її конституційному ладу.

Переходимо до розгляду наступного питання.


II. Злочини, які посягають на внутрішню (суспільно-політичну) безпеку держави (ст. 109, 110, 112 КК)

Ст.109 “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”.

Стаття має 3 частини. Частина 1 дає поняття цього злочину. Вона гласить:

“Дії вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій”.

Безпосередній об’єкт – внутрішня безпека держави в політичній сфері, у двох її аспектах, а саме:

- у сфері функціонування конституційного ладу;

- у сфері діяльності державної влади.

Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що його вчинення ставить під загрозу існування демократії, суверенітету держави, республіканської форми правління та інших складових конституційного ладу України, заважає органам влади, обраним чи призначеним легітимним шляхом, виконувати свої функції, дестабілізує суспільство, може привести до узурпації державної влади.

Згідно зі ст.5 Конституції України: Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Рішення щодо зміни конституційного ладу приймається лише шляхом всеукраїнського референдуму.

Об’єктивна сторона за ч.1 ст.109 КК виражається у вчиненні однієї із наступних видів дій, а саме:

1) дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу;

2) дії, вчинені з метою захоплення державної влади;

3) змова про вчинення таких дій.

Поняття конституційного ладу та державної влади розглянуто в першому питанні лекції.

І. Дії, вчинені з метою насильницької зміни конституційного ладу можуть знаходити своє вираження у формуванні нової системи державної влади і змінюється конституційний лад.

Зміна конституційного ладу виражається у:

1) руйнуванні або зміні структури державної влади, у скасуванні одних інститутів влади (наприклад, відміна поста президента) і введенні нових;

2) звуження демократичних засад державного управління і прийняття рішень;

3) введенні в дію насильницьким шляхом нової “конституції” із суттєвими деформаціями прав і свобод особистості тощо.

Таким чином, це позбавлення влади легітимних органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування шляхом їх насильницького, у тому числі збройного, відсторонення від виконання законних повноважень або за допомогою загрози застосування такого насильства.

У разі створення з вказаною метою 1) не передбачених законом воєнізованих або 2) збройних формувань чи груп, 3) захоплення й утримання будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади (ВР, КМ, Адміністрація Президента), 4) організація великомасштабних масових заворушень такі дії належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч. 1 ст.109 і ст.260, 341 або 294 КК.

ІІ. Дії, вчинені з метою насильницького захоплення державної влади можуть бути у формі конкретних дій, спрямованих на насильницьке оволодіння будь-якою із гілок влади як у центрі (Києві), так і на місцях (областях, районах, населених пунктах).

Тобто такі дії можуть виражатися у фізичному усуненні осіб, які здійснюють власні повноваження або в їх примусовій ізоляції і само проголошення на їх місці тих, хто здійснює протиправні дій, які можуть носити локальний характер, пов’язаний із захопленням позицій однієї з гілок влади (законодавчої, виконавчої чи судової) або великомасштабний, спрямований на усі гілки влади. Крім того, вони можуть бути спрямовані проти діяльності центральних органів влади чи органів місцевого самоврядування.

Захоплення влади може супроводжуватися прямим блокуванням роботи представницьких органів чи інших органів влади (ізоляція депутатів, недопущення їх входу до робочих приміщень, погрози фізичної розправи, пред’явлення ультиматуму тощо).

Дії вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади можуть супроводжуватись із заподіянням особі шкоди здоров’ю різного ступеня тяжкості або смерті, чи вчиненням теракту, або посяганням на життя державного чи громадського діяча.

ІІІ. Змова вчинення таких дій.

Змова – це вольова угода (домовленість), яка є результатом, який досягнуто після проведення відповідних переговорів між двома і більше особами, про вчинення спільних дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Звертаю вашу увагу на те, що така угода повинна передбачати наявність певних її істотних умов, які стосуються способу вказаних дій, сил, засобів тощо. Тобто, це треба розуміти так, що наявність лише однієї згоди кількох осіб про спільне вчинення зазначених дій не може розглядатися як злочин. Акцентую вашу увагу на те, що сама по особі змова –це вольова угода, тобто це таке своєрідне об’єднання думок, бажань і волі кількох осіб. Однак думки, бажання і воля (як це ви знаєте із тем Загальної частини КК) людини не можуть визнаватися злочином, бо вони лежать за межами кримінального закону.

Кримінальна відповідальність може наставати лише тоді, коли воля людини набуває вияв у суспільно небезпечному діянні. Притягують до кримінальної відповідальності та засуджують особу не за думки, а за її діяння. Тому для даного злочину необхідна наявність не тільки спільної волі кількох осіб діяти разом (спільно), а й погодження окремих дій.

Наприклад, розроблення хоча б в загальних рисах плану захоплення важливих державних об’єктів або визначення строків захоплення влади, пошук чи вербування осіб для вчинення збройного нападу на державні органи влади тощо.

В той же час таку групу осіб не можна визнавати організованою групою або злочинною організацією, а належить розглядати як звичайну групу осіб, які мають попередню змову на вчинення злочину.

Об’єктивна сторона за ч.2 ст.109 КК виражається у вчиненні наступних дій, а саме:

1) публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади;

2) розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Публічні заклики – це активний вплив винного на свідомість інших осіб і передбачають хоча б одне відкрите звернення (усно, письмово, з використанням магнітофону та інших технічних засобів) до невизначеного або значного кола осіб (слухачів, читачів, членів певної партії, організації тощо), в якому висловлюються ідеї, погляди чи вимоги, спрямовані на те, щоб шляхом посилення їх серед населення чи його окремих категорій та пов’язане зі схиленням їх до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або насильницького захоплення державної влади.

Такий заклик повинен бути публічним. Це означає, що він повинен бути відкрито звернений до багатьох осіб (не менше двох) що реально сприймають або, на думку винного, можуть сприймати ці заклики. В силу цього публічність є оціночною ознакою і питання про наявність її має вирішуватися в кожному конкретному випадку з урахуванням часу, місця обстановки здійснення злочинів тощо.

Якщо ж такі заклики звернені до конкретної особи, то дії винного належить кваліфікувати як підбурювання (ч.2 ст.27 і ст.109 КК) або як готування (ст.14 і ст.109 КК при невдалому підбурюванні).

Також треба мати на увазі, що заклики слід відрізняти від поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, відповідальність за яке передбачена ст.1731 КпАП.

Розповсюдження матеріалів – полягає у доведенні їх змісту до відома невизначеної кількості людей або певної групи осіб.

Матеріали – це письмові чи зафіксовані на іншому носієві інформації (звернення, листівки, гасла, листи, магнітофонні касети, відеокасети, дискети тощо), що виступають як засоби вчинення злочину.

Треба мати на увазі те, що оскільки законодавець використовує термін (матеріали) у множині, то розповсюдження одного примірника відповідного матеріалу не містить складу злочину, передбаченого ч. 2 ст.109 КК.

Для кваліфікації цього злочину має значення спосіб публічних закликів та розповсюдження матеріалів.

Публічні заклики можуть мати місце на:

- мітингу;

- зборах;

- конференціях тощо.

Розповсюдження матеріалів можуть здійснюватися шляхом.

- підкидання листівок до поштових скриньок;

- розклеювання їх на дошках оголошень;

- розсилання листів певним групам адресатів тощо.

За особливостями конструкції злочини передбачені ч.1 і ч.2 ст.109 КК є з формальним складом і тому вважаються закінченими з моменту:

1) вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;

2) змова (досягнення угоди) про вчинення дій. Розробка планів змови, підбір засобів та створення інших умов забезпечення наміченої злочинної діяльності, залучення можливих співучасників змови належить кваліфікувати як готування до цього злочину (ч. 1 ст.14 і ч. 1 ст.109 КК). Переговори з метою досягнення згоди, якщо вони не привели до взаємної згоди сторін, належить кваліфікувати як замах на цей злочин (ч. 2 ст.15 і ч.1 ст.109 КК);

3) висловлювання публічних закликів, спрямованих на їх сприйняття аудиторією, незалежно від того чи сприйняла вона ці заклики чи ні;

4) коли хоча б частина матеріалів із закликами при розповсюдженні потрапила до адресатів.

Виготовлення, зберігання, носіння таких матеріалів з метою їх розповсюдження, належить кваліфікувати як готування до злочину (ч. 1 ст.14 і ч. 1 ст.109 КК).

Суб’єктивна сторона характеризується умисною формою вини і тільки у вигляді прямого умислу.

При цьому для злочину, передбаченого ч. 1 ст.109 КК обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони є наявність спеціальної мети – насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади.

Мотиви можуть бути різноманітними і на кваліфікацію не впливають;

- незадоволення існуючим конституційним ладом або діями представників державної влади;

- політичний авантюризм;

- кар’єризм;

- помста;

- корисливі спонукання тощо.

Суб’єкт - фізична осудна особа, яка досягла 16-ти річного віку.

В той же час, коли громадянин України вчиняє такі дії за завданням іноземної держави, іноземної організації, їх представників або разом з ними, то його дії належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, а саме: за ст.109 і ст.111 КК (державна зрада у формі надання допомоги вказаному іноземному адресату в проведенні підривної діяльності проти України).

Кваліфікуючі ознаки (ч. 3 ст.109 КК).

Акцентую вашу увагу на те, що кваліфікуючі ознаки, що вказані в ч. 3 ст.109 КК стосуються лише діянь, передбачених ч. 2 ст.109 КК, а саме:

- публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади;

- розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Закон передбачає наступні кваліфікуючі ознаки таких діянь, якщо вони вчинені:

- особою, яка є представником влади;

- повторно;

- організованою групою;

- з використанням засобів масової інформації.

Представник влади у відповідності до п. 2 постанови ПВСУ “Про судову практику у справах про хабарництво” № 12 від 07. 10. 1994 року – це представники державних органів і установ, які наділені правом, в межах своєї компетенції пред’являти вимоги, а також приймати рішення, обов’язкові для виконання фізичними та юридичними особами незалежно від їх відомчої належності чи підлеглості.

До них, зокрема, відносяться:

- народні депутати України;

- депутати ВР АРК;

- депутати місцевих рад;

- судді, прокурори, слідчі, оперативний склад СБУ, працівники міліції і податкової міліції;

- інспектори державних інспекцій (пожежної тощо);

- інспектори лісоохорони, рибного нагляду, мисливські тощо.

Тобто, це такі особи, які наділені владними повноваженням. Тому не можуть бути віднесеними до представників влади:

- технічний персонал (водії, друкарки тощо);

- консультанти, референти тощо.

Повторність має місце тоді, коли злочин вчинено особою, яка раніше вчинила одне із діянь. Вказаних в ч. 2 ст.109 КК, незалежно від того, була вона засуджена чи ні, аби не спливли строки давності притягнення до кримінальної відповідальності (ст.49, 106 КК) або строки погашення судимості (ст.89, 108 КК).

При цьому треба мати на увазі, що не буде повторності, якщо винний в один і той же час, в одному і тому ж місці декілька або багато разів звертався до присутніх, тобто здійснив тотожні діяння, які об’єднані єдиним злочинним наміром, тим самим вчинив продовжуваний злочин (ч. 2 ст.32 КК).

Організована група – відповідно до ч. 3 ст.28 КК злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (3 і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об’єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об’єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Використання засобів масової інформації.

Засобами масової інформації (ЗМІ) є матеріальні та інші носії інформації, органи та організації (юридичні особи), які зареєстровані у встановленому законом порядку, забезпечують публічне поширення друкованої та аудіовізуальної інформації.

Відповідно до ст.20 ЗУ “Про інформацію” до ЗМІ належать друковані засоби масової інформації – періодичні і такі, що продовжуються виданням (преса):


- газети;

- журнали;

- бюлетені тощо, які виходять під постійною назвою з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року;

- разові видання з визначеним тиражем.

Згідно із ЗУ “Про друковані засоби масової інформації (пресу) України” до друкованих видань, окремих періодичних і таких, що продовжуються відносяться також додатки до друкованих ЗМІ у вигляді:


- видань газет;

- видань журнального типу.

Зазначені видання не виключають наявності в їх складі інших носіїв інформації:

- платівки;

- дискети;

- магнітофонні та відеокасети тощо,

розповсюдження яких не заборонено чинним законодавством України.

Аудіовізуальними ЗМІ є:

- радіомовлення;

- кіно-звукозапис;

- телебачення (кабельне, супутникове) тощо.

Використання засобів масової інформації для вчинення вказаних вище дій означає виступи у них зі статтями, доповідями, інтерв’ю тощо.

Переходимо до розгляду наступного складу злочину.

Ст.110 “Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України”.

Стаття має 3 частини. Частина 1 дає поняття цього злочину. Вона гласить:

“Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України або дії, вчинені з метою зміни на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій”.

Безпосередній об’єкт (основний) – є безпека держави в політичній і воєнній сферах у частині забезпечення суверенітету, захисту територіальної цілісності і недоторканості України.

Безпосередній об’єкт (додатковий):

1) інтереси держави в сфері сприяння консолідації і розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної всіх корінних народів і національних меншин України, що відповідає ст.11 Конституції України (при вчинені цього злочину, поєднаного з розпалюванням національної чи релігійної ворожості – ч. 2 ст.110 КК);

2) інтереси суспільства і держави у сфері захисту життя людини, а також особа – її життя (ч. 3 ст.110 КК);

3) здоров’я особи, власність, громадський порядок, взаємовідносини з іншими державами тощо, в залежності від заподіяної шкоди у вигляді інших тяжких наслідків, що передбачено ч. 3 ст.110 КК.

Об’єктивна сторона характеризується активною поведінкою винного, яка може проявитися у наступних формах:

- дії, вчинені з метою зміни меж території меж території України;

- дії, вчинені з метою зміни державного кордону України;

- публічні заклики до вчинення таких дій;

- розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

Перші дві форми діянь можуть проявлятися у вчиненні насильницьких дій, спрямованих на відокремлення частини території України, на насильницьку антиконституційну зміну її державного кордону.

І. Дії, вчинені з метою зміни меж території меж території України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Це будь-які дії, спрямовані на передачу частини території України під юрисдикцію іншої держави або на зменшення території України шляхом утворення на її території іншої суверенної держави.

Згідно зі ст.2 Конституції України суверенітет України поширюється на всю її територію. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою.

Питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумом, який може бути призначений тільки Верховною Радою України. А тому, призначення іншим державним органом чи службовою особою місцевого референдуму чи проведення з даного питання опитування населення, проголошення певної території адміністративно-територіальної одиниці України (область, район тощо) державою є злочин, передбачений ст.110 КК.

В той же час, військовий переворот з проголошенням усієї території України територією іншої держави належить кваліфікувати за ст.109 КК.

Державна територія України – це суша, води, надра і повітряний простір, на який поширюється державний суверенітет України. Межі державної території визначаються її кордонами із сусідніми державами.

Поняття території вивчено вами при розгляді тем Загальної частини КК.

ІІ. Дії, спрямовані на зміну державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

У відповідності до ЗУ “Про державний кордон України” державний кордон – це лінія і вертикальна поверхня, що йде по цій лінії й визначає межі території України – суші, вод, надр, повітряного простору.

Конституція України не встановлює порядку зміни державного кордону. Це питання вирішується шляхом переговорів між державами. Відповідно до ст.15 ЗУ “Про правонаступництво України” державний кордон СРСР, що відмежовував територію України від інших держав, та кордон між УРСР і БРСР, РРФСР, Республікою Молдова станом на 16. 07. 19990 року є державним кордоном України. Існують загальновизнані способи і порядок визначення кордону.

Демілітація кордону – договірне визначення державного кордону на картах, як правило великомасштабних, з докладним відображенням на них рельєфу, гідрографії, населених пунктів та інших фізико-географічних об’єктів. Під час демілітації договірні сторони проведену на карті лінію кордону супроводжують її описом.

Демаркація кордону – точне визначення на місцевості лінії державного кордону за договорами про демілітацію і доданими до них картами та описами й договорами про позначення цієї лінії прикордонними знаками.

Редемаркація кордону – відновлення лінії державного кордону на місцевості та позначення її прикордонними знаками на підставі діючих договорів, документів.

Редемаркація передбачає також відновлення пошкоджених або зруйнованих (ремонт) прикордонних знаків, установлення додаткових знаків, складання нового протоколу-опису, карт і протоколів прикордонних знаків.

ІІІ. Щодо останніх двох дій цього злочину:

- публічні заклики;

- розповсюдження матеріалів із закликами,

то вони тотожні діям, передбаченим ст.109 КК, про які докладно було викладено вище.

За особливостями конструкції цей злочин з формальним складом. За винятком ч. 3 ст.110 КК, в якій передбачено настання СНН у вигляді:

- загибелі людей;

або

- інших тяжких наслідків, тобто це є злочини з матеріальним складом.

Суб’єктивна сторона характеризується умисною формою вини і тільки у вигляді прямого умислу.

Обов’язковою ознакою є наявність спеціальної мети – змінити межі території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 1 ст.110 КК).

Якщо особа вчинює певні дії з метою зміни межі територій областей, інших територіальних одиниць без намагання змінити зовнішні межі території України, відповідальність за ст.110 КК виключається.

У разі, коли такі дії вчинені службовою особою, то вони можуть бути кваліфіковані за ст.364, 365, 366 КК, а військовою службовою особою – за ст.423, 424, 366 КК.

Для ч.2 і ч.3 ст.110 КК наявність даної мети не є обов’язковою ознакою складу. Відповідальність за ці дії має нести й особа, яка особисто не має такої мети.

Вважається, що до таких суспільно-небезпечних наслідків у вигляді загибелі людей (ч.3 ст.110 КК) психічне відношення винного повинно характеризуватися необережною формою вини, а якщо буде умисна форма вини, то такі дії належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ч.3 ст.110 і ч.1 чи ч.2 ст.115 КК.

Суб’єктом даного злочину є фізична осудна особа, яка досягла 16-ти річного віку.

За ч.2 і ч.3 ст.110 КК може бути спеціальний суб’єкт – представник влади.

Кваліфікуючі ознаки.

В ч.2 і ч.3 ст.110 КК передбачено ряд кваліфікуючих і особливо кваліфікуючих ознак, а саме:

ч.2 ст.110 КК

- дії, вчинені особою, яка є представником влади;

- дії, вчинені повторно;

- попередній зговір групою осіб;

- поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі;

ч.3 ст.110 КК

- дії, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Кваліфікуючі ознаки:

- дії, вчинені особою, яка є представником влади;

- дії, вчинені повторно тотожні кваліфікуючим ознакам злочину, передбаченому ч.2 і ч.3 ст.109 КК, сутність яких розкрита вище в лекції.

Розглянемо інші кваліфікуючі ознаки.

1. За попередньою змовою групою осіб.

У відповідності до ч.2 ст.28 КК злочин визнається вчиненим за попередньою змовою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовились про спільне його вчинення.

2. Дії, поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі.

Слід розуміти явно виражене (усно, письмово, за допомогою технічних засобів) неприязне (вороже) доведення до високого ступеня, граничне посилення серед певних груп населення настроїв неприязні, ненависті до представників інших етнічних груп чи конфесій або до теїстів.

Тобто такі дії вчинюються не відносно особистих якостей якоїсь конкретної особи, а проти якостей, що пов’язані з її расовою, національною або релігійною приналежністю з метою викликати серед людей національну або релігійну неприязнь (ворожнечу), зародити в багатьох осіб почуття ворожості до способу життя, побуту, звичаїв тієї чи іншої національності або її представників чи представників тієї чи іншої релігії.

В цьому випадку кваліфікація за сукупністю зі злочином, передбаченим ст.162 КК “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії” виключається в силу наявності іншого об’єкту і відсутності мети, яка передбачена в ст.110 КК.

3. Загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Загибель людей – розуміється як заподіяння смерті хоча б одній людині.

При чому заподіяння смерті через необережність охоплюється цім складом злочину і додаткової кваліфікації за ст.119 КК не потребує. Щодо умисного заподіяння смерті, то необхідно додатково кваліфікувати за ст.115 КК або іншої статті КК, яка передбачає відповідальність за умисне вбивство (ст.112 тощо).

Інші тяжкі наслідки за своєю сукупністю можуть бути різноманітними:

- зруйнування або пошкодження прикордонних інженерних споруд і транспортних засобів чи транспортних комунікацій, що заподіяло велику матеріальну шкоду;

- виникнення масових безпорядків;

- розрив чи суттєве погіршення дипломатичних стосунків з іншою державою;

- заподіяння хоча б одній особі тяжких або двом і більше середньої тяжкості тілесних ушкоджень.

При цьому умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень повністю охоплюється ст.110 КК і додаткової кваліфікації за ст.121 КК не потребується.

Останнім (третім) злочином цієї групи є злочин, передбачений ст.112 КК.

Ст.112 “Посягання на життя державного чи громадського діяча”.

Дана стаття має одну частину і вона гласить:

“Посягання на життя Президента України, Голови Верховної Ради України, народного депутата України, Прем’єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Голови чи судді конституційного Суду України або Верховного Суду України, або вищих спеціалізованих судів, Генерального прокурора України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Голови рахункової палати, Голови Національного банку України, керівника політичної партії, вчинені у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю”.

Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що він не тільки перешкоджає нормальній ефективній діяльності державного чи громадського діяча, заважає органам виконувати свої функції, а й посягає на одне із найбільш цінних, невід’ємних прав людини – право на життя.

Безпосередній об’єкт (основний) – безпека у політичній сфері (у сфері здійснення вищої державної влади, яка забезпечує її нормальне функціонування, та у сфері діяльності політичних партій).

Безпосередній об’єкт (додатковий) – життя державного чи громадського діяча.

Об’єктивна сторона полягає у посяганні на життя державного чи громадського діяча.

Звертаю вашу увагу на спеціальну ознаку цього злочину – потерпілий.

Потерпілим від цього злочину може бути тільки та особа, яка безпосередньо вказана в статті, а не інша, а саме:

- особи, які тимчасово виконують обов’язки вказаних осіб;

- особи, які вказані в законі, але фактично вони ще не стали такими до повного належного законодавчого оформлення.

Наприклад: народним депутатом України особа визнається з моменту складання нею присяги і до моменту припинення повноважень ВР України або прийняття рішення про дострокове припинення повноважень, яке приймається ВР України або за вироком суду, який набрав чинності.

Тобто треба враховувати законодавчо визначені часові межі, в яких особа виконує свої повноваження.

Перелік потерпілих від цього злочину є вичерпним, тому посягання на життя інших вищих службових осіб України за мотивами їх службової діяльності належить кваліфікувати за п. 8 ч. 2 ст.115 КК як вбивство потерпілого у зв’язку з виконанням ним свого службового обов’язку, або за ст.384 КК.

Також таким чином належить кваліфікувати дії щодо колишніх народних депутатів України, Президента України та інших осіб, що виконували повноваження осіб, вказаних в ст.112 КК, оскільки при кваліфікації діяння враховується не тільки мотив злочину, а й фактичний статус потерпілого.

Під посяганням на життя державного чи громадського діяча – слід розуміти умисне вбивство чи замах на вбивство і додаткової кваліфікації за п. 8 ч. 2 ст.115 КК не потребується.

У разі посягання на життя або вбивство членів сім’ї чи близьких родичів державного чи громадського діяча, то такі дії належить кваліфікувати як злочин проти життя особи (ч. 1 чи 2 ст.115 КК).

Акцентую вашу увагу на те, що посягання на життя осіб, перелічених в ст.112 КК відбувається у зв’язку з їх державною чи громадською діяльністю.

З цього витікає:

- по-перше, таке посягання може бути скоєно як під час виконання таких повноважень, так і після, але обов’язково таке посягання повинно здійснюватися за таку діяльність;

- по-друге, якщо посягання вчинюється не у зв’язку з державною чи громадською діяльністю потерпілого, а на ґрунті особистих спонукань (ревнощі, помсти тощо), то такі дії належить кваліфікувати як злочин проти життя та здоров’я особи.

За особливостями конструкції цей злочин з формальним складом, тобто вважається закінченим з моменту замаху на вбивство (усічений склад).

Суб’єктивна сторона характеризується умисною формою вини і тільки у вигляді прямого умислу.

Мотив може бути як:

- вороже ставлення до конституційного ладу;

- політична помста будь-кому із потерпілих, перелічених в статті, за те, що вони ретельно здійснюють державну чи громадську діяльність;

- прагнення припинити державну чи громадську діяльність певної особи;

- помста за таку діяльність;

- прагнення змінити напрям діяльності органу, який очолював або в якому працював потерпілий.

Мета – хоча вона прямо і не вказана в статті в якості ознаки злочину, але вона обов’язково пов’язана з мотивом і має прояв у вигляді:

- припинити державну або громадську діяльність потерпілого;

- помститися потерпілому за здійснення такої діяльності.

Якщо винний, бажаючи вбити потерпілого у зв’язку з його державною чи громадською діяльністю, помилився (помилка в особі потерпілого) і позбавив життя іншу особу, його дії належить кваліфікувати за ст.15 і ст.112 та за відповідною частиною ст.115 КК.

Деякі особливості кваліфікації має посягання на життя вчинене на замовлення.

1. В окремих випадках не слід виключати можливість посягання на життя безпосереднім виконавцем (найманим вбивцею) з корисливих спонукань:

- якщо безпосередній виконавець не усвідомлював, що вбиває державного діяча, то його дії належить кваліфікувати за п.6, 11 ст.115, а замовника за ч.3 чи ч.4 ст.27 і ст.112 КК;

- якщо безпосередній виконавець усвідомлював, що вбиває державного діяча, то його дії належить кваліфікувати за ст.112КК, а замовника за ч. 3 чи ч. 4 ст.27 і ст.112 КК.

Додаткової кваліфікації за п. 11 ст.115 КК не потребується, оскільки посягання на життя державного чи громадського діяча охоплює будь-які об’єктивні ознаки умисного вбивства за обставин, які обтяжують покарання, крім вбивства з корисливих мотивів, тобто потребує додаткової кваліфікації за п. 6 ст.115 КК у разі наявності корисливих спонукань.

2. У випадку, коли винний вчинив посягання на життя державного чи громадського діяча і одночасно вбивство інших людей шляхом вибуху чи іншим загально-небезпечним способом, то його дії належить кваліфікувати за сукупністю злочинів, передбачених ст.112 і 113 або п. 1, п. 5 ч. 2 ст.115 КК.

3. Якщо ж такі дії вчинюються громадянином України на завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників, відповідальність настає за сукупністю злочинів, передбачених ч. 1 ст.111 та ст.112 КК.

Суб’єкт - фізична осудна особа, яка досягла 14-ти річного віку.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 548 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.064 с)...