Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила безпечного користування газом



Мета: ознайомити учнів з правилами безпечної експлуатації побутових газових при ладів; розповісти про вплив газу на організм людини. Повторити правила поведінки прі виявленні запаху газу.

У нашій країні, як правило, широко використовуються природний і зріджений гази Майже в кожній квартирі встановлено газові плити, водонагрівачі, опалювальні печі абс котли. Газом користується майже 80% населення, в тому числі й діти шкільного віку.

Щоб газ приносив людям лише радість і тепло, кожний член сім'ї, починаючи з шкіль ного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил.

Загальні відомості про природний газ та його властивості

Природний газ (метан) добувають з надр землі і транспортують споживачам по трубопроводах. Зріджений газ (пропан, бутан) дістають, як правило, на нафтопереробки; заводах, звідки по трубопроводах чи у цистернах він подається на газонаповнювальн станції. До споживачів, у тому числі й до населення, зріджений газ надходить у балонах чи по трубопроводах з групових резервуарних установок.

Зріджені гази в резервуарах і балонах перебувають у рідкому стані під тиском власне пари. При підвищенні температури вони переходять в газоподібний стан.

Природний газ майже вдвічі легший за повітря і під час витоку з приладів газопроводів скупчується у верхніх зонах приміщення.

Зріджені гази в паровій фазі, навпаки, важчі за повітря в 2,0 — 2,7 рази і під чаї витоку з балона, газопроводу чи ємності вони опускаються в нижню зону приміщень скупчуючись на підлозі, у низинних місцях (підвалах, колодязях).

Природний і зріджений гази не мають кольору і запаху. Щоб газам надати запаху, їх одорують, тобто додають домішки (етилмеркантан), внаслідок чого з'являється запах гнилої капусти.

Для нормального горіння газів необхідна певна кількість повітря. Так, для спалювання 1 м3 природного газу потрібно біля 10 м3 повітря, такого ж об'єму зрідженого газу — 28 — 30м3. Отже, в приміщення, де ввімкнуті газові прилади, мусить постійно надходить свіже повітря. Якщо цієї вимоги не дотримувати, газ повністю не згорає, виділяючи окси, вуглецю (II) СО — чадний газ, який викликає отруєння.

Гази, що містяться у трубопроводах і резервуарах, а також при неправильному спалюванні в газоспоживальних приладах, небезпечні. Витік газів внаслідок порушення герметичності трубопроводів, посудин, арматури чи при утворенні в замкнутому об'єм повної концентрації газоповітряної суміші може спричинити вибух, пожежу: вибухонебезпечна концентрація природного газу в повітрі 5 — 15% за об'ємом, для зрідженого — 2 — 9%.

При такій концентрації газу в приміщенні достатньо відкритого вогню, іскри, щоб виник вибух. При більших концентраціях (до 60%) відбуватиметься нормальне горіння

Основні вимоги безпечної експлуатації побутових газових приладів

Газифікацію житлових будинків здійснюють працівники спеціалізованих організацій відповідно до проектів газифікації, які ґрунтуються на вимогах існуючих норм і правил.

Отже, категорично забороняється самовільно встановлювати, переставляти, ремонтувати і замінювати газові прилади.

Під час експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників, приміщення загазовується і виникає вибух. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг чи подув вітру не загасили полум'я. Категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленим пальником.

У процесі роботи газових водонагрівачів (колонок), ємнісних водонагрівачів, опалювальних котлів та печей виділяється значна кількість продуктів згоряння, які повинні обов'язково відводитися у відокремлені димові канали.

Особлива небезпека створюється, якщо в димоходах відсутня тяга. Це призводить до неповного згоряння газу й виділення чадного газу (СО).

Отже, перед тим як запалити пальник, необхідно перевірити наявність тяги. Для цього запалений сірник чи смужку паперу підносять до перервника тяги в газовій колонці. Якщо полум'я сірника чи смужки паперу втягується всередину, — це свідчить про наявність тяги; якщо залишається, нерухомим - тяга відсутня; відхиляється від газового приладу в приміщення — тяга зворотна.

При відсутності тяги чи зворотній тязі, а також під час сильних вітрів та атмосферних опадів користуватися газовими апаратами з відводом продуктів згоряння в димоходи категорично забороняється.

У всіх житлових приміщеннях постійно повинні бути напоготові засоби пожежогасіння (вогнегасники, цупка тканина та ін.).

У підвальних приміщеннях житлових будинків забороняється зберігати і застосовувати легкозаймисті та горючі рідини, вибухонебезпечні речовини й матеріали.

Підвали, горища забороняється освітлювати запаленими сірниками, свічками, факелами та іншими джерелами відкритого вогню. Евакуаційні шляхи і відходи в житлових будинках повинні бути вільні, нічим не загромаджені, щоб на випадок виникнення пожежі їх можна було використати для евакуації.

Всім жителям як багатоповерхових, так і власних житлових будинків потрібно завжди пам'ятати, що недотримання правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання і електропобутових приладів може обернутись великою бідою. Тому, користуючись ними, потрібно бути завжди уважними і обережними.

Електронагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі та інші побутові електроприлади і апаратура повинні включатись в електромережу тільки за допомогою справжніх штепсельних вимикачів і електророзеток заводського виробництва.

Підсумки:

1. Які основні вимоги безпечної експлуатації побутових газових приладів?

2. Що ви знаєте про природний газ?

3. Що обов’язково має бути в кожній оселі?


БЕСІДА





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 627 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...