Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила безпеки взимку



Мета: узагальнити зання учнів про правила безпеки взимку

Узимку треба йти не поспішаючи, аби не впасти і не травмуватися.

• Якщо травму одержав товариш, ніколи не тікай з місця пригоди, а постарайся допомогти йому, поклич дорослих.

• Не перегрівайся і не переохолоджуйся, не їж снігу та криги, бо це шкідливо для здоров'я.

• Не торкайся язиком та мокрими руками до металу — отримаєш опік.

• Не катайся на санчатах та лижах поблизу автомагістралей, трамвайних та залізничних колій — транспорт може травмувати тебе.

• Під час зимової негоди не вирушай наодинці в далеку подорож — заблукаєш.

• На лід річок та озер ступай обережно, на ковзанах катайся тільки тоді, коли переконаєшся, що товщина льоду дозволяє це робити.

Поради Королеви Безпеки:

• Перший крижаний покрив на водоймах не можна використовувати для ігор та розваг. Молода крига на початку свого утворення не міцна, тонка і ваги людини не витримує.

• Дочекайся, доки на річці стане міцний лід, а тоді вже розважайся.

Який він, міцний та неміцний лід?

Якщо товщина льоду 12 см, він прозорий, з синюватим чи зеленуватим відтінком, лід вважається міцним. Сміливо ставай на нього!

Якщо при відлизі лід вкривається водою, замітається снігом, а потім замерзає, стає білим чи жовтуватим, він не міцний. Ходити, ковзатись на ньому небезпечно.

З наближенням весни крига стає крихкою (хоча товщина ще й зберігається). Все! Зимові розваги закінчились. Ні кроку на лід!

• Перш ніж ступити на лід, упевнись, чи міцний він.

• Кататися можна тільки в спеціально відведених для цього місцях, які контролюються дорослими. (Відкриття катка на водоймі дозволяється при товщині льоду не менше 25 см).

• Будь обережним там, де з'явилась теча, де в водойму впадають струмки.

• Недопустимо ходити по льоду: в нічний час, в незнайомих місцях.

• При переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5 м. Важкі вантажі перевозять санками.

Підсумки:

  1. Як треба ходити взимку?
  2. Який лід неміцний?
  3. Де не можна кататися на санчатах?

Бесіда

Алкоголізм – це звичка чи хвороба

Історичні факти

Викрадач розуму – так іменують алкоголь із давніх часів. Про п'янкі властивості спиртних напоїв люди дізналися не менше ніж за 8000 років до н.е. Поява керамічного посуду дала можливість виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і дикого винограду.

Чистий спирт почали одержувати в VІ-VІІ століттях араби і назвали його "аль коголь", що означає "одурманюючий". Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Переробка вина для одержання спирту різко збільшила пияцтво. Не виключено, що саме через це Мухаммед, засновник ісламу (мусульманської релігії), заборонив вживання спиртних напоїв. Ця заборона ввійшла згодом у звід мусульманських законів – коран (VІІ ст.). 3 того часу протягом 12 сторіч у мусульманських країнах алкоголь не вживали, а порушників цього закону (п'яниць) жорстоко карали.

У середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом змішування вина з іншими цукристими рідинами, що бродять. Відповідно до легенди вперше цю операцію здійснив італійський чернець, алхімік Валентиус.

З тих часів міцні алкогольні напої поширилися по всіх країнах світу, насамперед, за рахунок промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини (картоплі, відходів цукрового виробництва і т.п.).

У Древній Русі пили дуже мало. Лише на окремі свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10'. Чарка пускалася по колу, кожен робив декілька ковтків. У буденні дні жодні спиртні напої не вживались, пияцтво вважалося найбільшою ганьбою і гріхом.

Але з ХVІ сторіччя почалося масове завезення з інших країн горілки і вина. При Івані ІУ і Борисі Годунові засновувались «цареві шинки», що давали значні надходження грошей у казну. Проте й тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так, у 1652 році вийшов наказ "продавати горілку тільки по одній чарці на чоловіка". Заборонялося подавати вино "питехам" (тобто питущим), а також усім іншим під час постів, у середу, п'ятницю і неділю. Однак через фінансові міркування незабаром до наказу була внесена поправка, що відмінила обмеження і фактично сприяла пияцтву.

Сьогодні можна стверджувати, що в нашій країні, як це не прикро, склалася своєрідна "питійна процедура", без якої не відбувається жодна

більш-менш знаменна подія. Народилася дитина – хрестини. Померла людина – поминки. Святкують народження – п'ють за здоров'я, проводжають людину з життя – за упокій. Приводом для випивки може стати як релігійне свято, так і найменша побутова подія, наприклад купівля особистих речей, які необхідно "обмити". Завдяки таким "традиціям" на даний момент значно зріс рівень вживання алкогольних напоїв, і, як наслідок, збільшилася кількість людей, хворих на алкоголізм.

До розряду міцних спиртних напоїв належить і продукція кустарного, домашнього виробництва (самогон, грузинська чача, домашні вина). Як правило, алкоголь кустарного виробництва містить багато шкідливих домішок, головним чином – сивушних масел.

Більше того, помилково замість етилового спирту, або свідомо нехтуючи небезпекою, люди п'ють і різноманітні сурогати. Наприклад, такі рідини, як метиловий спирт і етиленгліколь1 здатні викликати сп'яніння, а через 10-12 годин після їх вживання з'являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хистка хода, слабкість (або короткочасне збудження), затьмарення або, навіть, повна втрата свідомості. Від мозкових розладів (через 1-2 доби) або ушкодження нирок (через 1-2 тижні) може настати смерть. Навіть невеликі кількості цього спирту вражають зоровий нерв і сітківку ока, викликаючи сліпоту, а 100 г – смертельна доза.

Отже, алкоголь і його сурогати досить небезпечні, а наслідки їх вживання згубні, особливо для організму, що розвивається.

УВАГА! АЛКОГОЛЬНА АТАКА

(Вплив алкоголю на організм)

Дія алкоголю на організм руйнуюча. Він накидається на органи травлення і кровообігу, на головний мозок та нервову систему. У процесі прийняття алкоголю кровоносні судини людини розширюються, відчувається приплив тепла, а через деякий час починається уповільнення мови, порушення координації рухів, подвоєння в очах, тремтіння рук, порушення свідомості і, як наслідок, втрата контролю над своїми вчинками.

Алкоголь не лише затьмарює розум, але й убиває: тисячі людей щорічно помирають виключно через алкогольне отруєння. Помиляється той, хто вважає, що для смерті людини потрібна досить велика кількість алкоголю, цілком достатньо дози, яку не витримає серце, або з якою не справиться печінка!

Ступінь сп'яніння залежить від ваги людини, кількості алкоголю та швидкості його вживання, його міцності, та стану здоров'я конкретного організму на даний момент.

Увага: для сп’яніння підлітку треба набагато менше алкоголю, ніж для дорослої людини.

Дехто думає, що існує значна різниця між дією міцних спиртних напоїв (горілки, коньяку) та слабких (пива, вина). Наївна помилка: 330 мл пива (тобто одна холодненька "гарненька" баночка), 150 г вина (тобто келих) і 50 г горілки (чарка) містять однакову кількість алкоголю.

Пияцтво завжди супроводжується похміллям, симптоми якого – головний біль, пригніченість, нудота, невгамовна спрага, загальна слабкість. Дехто помилково вважає, що позбутися наслідків дії алкоголю можна, прийнявши додаткову дозу спиртного для поліпшення стану. Але це не так. Вживанням алкоголю в стані похмілля можна позбутися лише поганого самопочуття, проте людина буде п'яна доти, доки весь алкоголь не виведеться з організму.

Часто люди не замислюються над наслідками впливу алкоголю на організм. Перечитай їх і зроби висновки.

Швидкі наслідки впливу алкоголю на організм:

· Уповільнення реакції на зовнішні подразники.

· Послаблення координації.

· Зниження здатності ясно мислити.

· Погіршення пам'яті.

· Блювота.

· Подвоєння в очах.

· Затьмарення свідомості.

· Відсутність самоконтролю.

· Втрата свідомості.

· Кома.

· Смерть.

Відстрочені наслідки впливу алкоголю на організм:

· Провали в пам'яті.

· Погіршення травлення.

· Серцеві захворювання.

· Захворювання алкоголізмом.

· Цироз печінки.

· Пошкодження головного мозку.

· Пошкодження нервової системи.

· Підвищення ризику нещасних випадків (наприклад, при керуванні автомобілем у нетверезому стані).

· Скорочення тривалості життя.

ПРИЧИНИ ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ

(Перші кроки до залежності)

Якщо люди знають, що алкоголь небезпечний, чому ж вони тоді починають його вживати?

Серед причин можна виділити: економічні, психологічні, соціальні. Підраховано, що кожен підліток за роки до досягнення повноліття переглядає по телевізору в середньому 75 тисяч сцен, у яких фігурує випивка. У дуже позитивному контексті показує алкоголь і реклама.

Пиво, наприклад, у рекламі виглядає істинно «чоловічим» напоєм: сильні, засмаглі хлопці потягують пиво після спільної важкої роботи. Як здорово!

А вино асоціюється з чимось романтичним: ніжна музика, м'яке світло, чоловік і жінка закохано дивляться один на одного, він наповнює її келих благородною рідиною. Теж привабливо!

Складається враження, що телевізійні рекламні герої не мислять життя без склянки спиртного!

Ми часто наслідуємо героїв, яких нам нав'язують засоби масової інформації

Підлітки прагнуть якнайшвидше стати дорослими, а вживання алкоголю, асоціюючись з можливостями дорослих, створює ілюзію незалежності і вседозволеності.

Та не тільки кіно, телевізор, чи реклама сприяють випивці.

Найбільшою мірою на процес становлення та виховання особистості впливає сім'я. Якщо в сім'ї є місце алкоголю, це значно підвищує ризик виникнення у дітей шкідливих звичок.

Традиційно вважається, що алкоголь нібито надає відчуття впевненості, допомагає розслабитися. На вечірках, щоб подолати комплекси, молоді люди спочатку випивають пару склянок, а тоді спілкуються, вважаючи себе привабливішими, сильнішими, кмітливішими. При цьому втрачається здатність адекватно сприймати реакцію оточуючих. Вони не помічають, що п'яна поведінка викликає обурення і огиду.

Юля завагітніла після останньої вечірки, де вона так багато випила, що втратила над собою контроль. Жінка п'яніє значно швидше від чоловіка, навіть, якщо випиває менше. До того ж, алкоголь впливає на жінку сильніше, діє довше. Коли люди напиваються, вони нерідко втрачають контроль над собою і здійснюють вчинки, на які у тверезому стані ніколи б не наважилися. Так трапилось і з Юлею: вона не заперечувала, коли малознайомий молодий чоловік запропонував її підвезти. І, навіть, не змогла протистояти його бажанню зайнятися сексом. Як наслідок – небажана вагітність. Тепер дівчині доведеться приймати важливе рішення: залишити дитину або зробити аборт.

Нудьга, бажання позбутися обридлих проблем теж зумовлює вживання алкоголю. Для багатьох підлітків випивка – це свого роду діяльність, спосіб прикрасити монотонне існування, а розповіді про те, як випивка здобувалася, як відбувалася і які були «приколи» після, стають головною темою розмов. Але невже це найцікавіше, що ти можеш розповісти про себе і почути від інших?

Взагалі, зовсім необов'язково пити в компанії для того, щоб привернути до себе увагу та почуватися гарно і комфортно. Якщо зможеш зарекомендувати себе як цікаву, неординарну особистість, то успіх та справжнє захоплення – гарантовані.

ШЛЯХ ДО ЗАЛЕЖНОСТІ

(Подальші кроки)

Наступний перелік прочитай уважно: якщо якісь ознаки з нього притаманні тобі, – ти в групі ризику і можеш потрапити в цілковиту залежність від алкоголю.

Людина вживає алкоголь, коли:

– багато проблем; щоб вистояти в стресових ситуаціях;

– їй подобається пити на самоті більше, ніж веселитись з друзями;

– намагалася кинути пити, або пити менше, і спроби були невдалі;

– починає пити зранку: перед заняттями або перед роботою;

– випивка потрібна для нормального самопочуття;

– проковтує випивку, немов хоче вгамувати спрагу;

– хоче позбавитися наслідків похмілля.

При цьому спостерігаються:

– провали в пам'яті;

– швидке сп'яніння;

– фахові та навчальні навички стають гіршими;

– виникнення агресії;

– втрата самоконтролю;

– неприємності як результат випивки.

Навіть одна із цих ознак значно підвищує ризик виникнення алкогольної залежності. А наявність у твоєму переліку кількох означає пряму дорогу до алкоголізму.

Кожен, хто п'є, може стати алкоголіком.


БЕСІДА

БЕЗПЕКА ПРИ РОБОТІ ЗІ ШКІЛЬНИМ ПРИЛАДДЯМ

Мета: нагадати учням про основні правила роботи зі шкільними інструментами.

Учитель: давйте пригадаємо основні правила для учнів:

1. Роботу розпочинай після дозволу вчителя.

2. Інструмент використовуй за призначенням, не працюй несправним і тупим інструментом.

3. Різальні інструменти повинні зберігатися лише в спеціально обладнаних папках у відведеному в класі місці.

4. Під час робочого процесу не відволікайся на сторонні справи, не розмовляй, будь зосередженим.

5. У процесі роботи дотримуйся порядку на робочому місці, а після роботи акуратно прибери його.

Учитель: а тепер пригадаємо правила роботи зі шкільними інструментами:

1. Ретельно підготувати своє робоче місце до роботи.

2. Уважно вислухавши вчителя і одержавши завдання на урок, перевірити ще раз справність інвентаря, інструментів особистого користування, наявність матеріалів.

Вимоги безпеки під час роботи:

1. Роботу розпочинати лише з дозволу вчителя.

2. Не можна працювати несправним і тупим інструментом,

використовувати інструмент лише за призначенням.

3. Користуватися прийомами роботи з інструментами, як показав учитель.

4. Не носити з собою різальних і колючих інструментів, вони мають бути в школі.

5. Інструменти та обладнання мають зберігатися в призначеному місці.

6. Під час роботи учень повинен тримати своє робоче місце в належному порядку, а після роботи акуратно прибрати його.

. Вимоги безпеки після закінчення роботи:

1. Прибрати своє робоче місце: скласти відповідний інвентар, вимити пензлі.

2. Вимити руки з милом і витерти рушником.

Правила користування ножицями і ножем

1. Ножиці для ручної праці повинні мати заокруглені кінці.

2. Клади ножиці чи ніж так, щоб вони не виступали за край робочого місця.

3. Не працюй тупими ножицями і ножем, а також ножицями зі слабким кріпленням.

4. У процесі різання уважно слідкуй за розміткою.

5. У процесі роботи тримай матеріал пасивною рукою так, щоб пальці були осторонь від гострого леза.

6. Не розмахуй ножицями, ножем, під час різання не ходи, а також не підходь занадто близько до того, хто ними працює.

7. Після роботи ножиці тримай складеними, бажано в чохлі, так само як ніж.

Правила користування шилом

1. Проколюй предмет на спеціальній (дерев’яній або гумовій) підкладці.

2. Не розмахуй рукою, в якій тримаєш шило.

3. Під час роботи з шилом не розмовляй.

4. Не проколюй шилом тверді предмети округлої форми (пересохлі каштани, жолуді, горіхові шкаралупи).

5. У процесі проколювання отвору будь уважним.

6. Користуйся тільки справним інструментом –

ручка повинна бути щільно припасована із

захисним кільцем.

Правила користування голкою

1. Голку тримай тільки з протягнутою ниткою в гольнику або футлярі.

2. Не вколюй голку в свій одяг.

3. Не бери голку в рот.

4. Запасні голки зберігай у футлярі або гольнику.

5. Не використовуй голку замість булавки.

6. Під час зшивання цупких матеріалів (шкіра, штучне хутро, картон) попередньо в місці зшивання зроби отвори шилом.

7. Під час шиття користуйся наперстком.

Правила користування дротом

1. Не бери дріт в рот.

2. Відрізай потрібний відрізок дроту ножицями або кусачками, не відкушуй зубами.

3. Не грайся дротом, не намотуй його на долоню, пальці.

4. Не розмахуй рукою, в якій тримаєш дріт.

5. Працюй з дротом зосереджено, не відволікайся.

6. При з’єднанні дротом цупких матеріалів або округлих форм, спочатку зроби в них отвори шилом.

Підсумки:

  1. Які правила користування дротом?
  2. Які п равила користування голкою?
  3. Які п равила користування шилом?

БЕСІДА

Що потрібно знати про туберкульоз

Мета: нагадати та поглибити зання учнів про туберкульоз

Сухоти, тяжкий спадок минулого; повернулися в сучасний світ у формі суперінфекції, проти якої виявилися малоефективними сучасні ліки й вакцини. Від жодної інфекції не помирає стільки людей, скільки від туберкульозу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі занедужують на туберкульоз 10 мли осіб, з яких З млн помирають.

Туберкульоз як захворювання, що уражає людей, відомий з давніх час?в. Виразні ознаки кісткового туберкульозу було виявлено в кістяку людини, яка жила-ще в кам'яному віці. Аналогічні зміни виявлялися й у муміфікованих трупах єгиптян, які померли за 2-3 тис. років до нашої ери.

Це інфекційне захворювання спричиняє мікобактерія туберкульозу. Джерелами туберкульозної інфекції є хворі на туберкульоз люди, тварини й птахи. Найбільшу небезпеку для оточуючих становлять хворі на туберкульоз легенів з масивним виділенням бактерій, які за добу можуть із мокротинням виділити мільярд і більше мікобактерій і заразити десятеро й більше людей. За незначного виділення бактерій зараження оточуючих значно менше.

Відомо понад п'ятдесят видів тварин і понад вісімдесят видів птахів, які хворіють на туберкульоз. Із тварин для людини найне-безпечнішими є хворі на туберкульоз корови й кози. У цьому випадку людина може заразитися через молоко й молочні продукти, рідше — унаслідок уживання.зараженого м'яса або контакту з хворою твариною.

Туберкульоз передається переважно через повітря: під час кашлю й чихання хворий разом з мокротинням і слиною виділяє мікобактерії.

Відомі контингенти людей, у яких ризик захворювання на туберкульоз вищий, ніж у решти населення. До них належать хворі на хронічні неспецифічні захворювання легенів, повторні пневмонії, цукровий діабет, психічні захворювання, пилові захворювання легенів, виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки, а також особи, що зловживають алкоголем, і наркомани. Підвищують" ризик захворювання на туберкульоз вагітність і пологи, тривале застосування гормонів. До групи ризику входять також мігранти, біженці, особи БОМЖ, вимушені переселенці.

Для розвитку захворювання на туберкульоз важливе значення має кількість туберкульозної інфекції та тривалість контакту з хворим. Частіше хворіють члени родини хворого на туберкульоз, якщо він виділяє з мокротинням велику кількість мікобактерій і погано дотримується санітарно-гігієнічних правил поводження.

Туберкульоз легенів починається зазвичай непомітно, і люди тривалий час уважають себе здоровими. Іноді навіть широке ураження легенів з руйнуванням легеневої тканини випадково

виявляється під час профілактичної флюорографії. З метою виявлення початкових і прихованих форм туберкульозу проводяться профілактичні обстеження: щорічні туберкулінові проби в дітей і флюорографічні огляди підлітків і дорослих.

Найбільш типовими проявами туберкульозу органів дихання є нездужання, підвищена стомлюваність, розлади сну, погіршення апетиту, схуднення, підвищення температури тіла до невисоких цифр увечері, пітливість уночі, кашель, кровохаркання.

Часто туберкульоз протікає під маскою грипу, пневмонії із затяжним перебігом. З появою наведених ознак людина повинна обов'язково звернутися до поліклініки за місцем проживання, де незалежно від наявності страхового поліса буде проведено обстеження на туберкульоз.

Обстеження містить у собі аналіз трьох порцій мокротиння

нанаявність збудника туберкульозу та рентгенологічне обстеження.

Як відбувається зараження

Збудник туберкульозу — паличка Коха — передається повітряно-крапельним шляхом. Один хворий за день «нагороджує» мікобактеріями близько двадцяти здорових людей. Причому особисті контакти з носієм інфекції необов'язкові. Отримати паличку Коха можна й у пристойному ресторані, якщо випити кави з погано вимитої чашки. Або в дорогому магазині — провівши по губах пробником губної помади, яку до вас використала хвора на туберкульоз.

Туберкульоз стійкий до холоду, тепла, вологи та світла. У вуличному пилу, на сторінках книг палички Коха зберігаються живими впродовж трьох місяців. Переносниками туберкульозу можуть бути мухи й таргани, а також м'ясо й молоко хворих тварин.

Профілактика

Вакцинація. У деяких країнах вакцина від туберкульозу є обов'язковою для всіх немовлят. На жаль, вона не дає 100%-го захисту від хвороби.

Харчування. Продукти, багаті на білок (м'ясо, молоко, сир, яйця), тваринні жири (вершкове масло) і вітаміни (овочі та фрукти), за всіх часів використовувалися як для профілактики, так і для. лікування туберкульозу.

Свіже повітря. Найкраще степове або морське — як головна складова профілактики хвороби.

Відмова від тютюнопаління. Курці в чотири рази частіше, ніж ті, хто не палить, помирають від туберкульозу.

Симптоми:

· різка втрата у вазі (5-10 кг і більше);

· слабкість, пітливість (особливо вночі), зниження працездатності, відсутність апетиту;

· можливе підвищення температури тіла — частіше ввечері — до +37.„+37,5°С.

Туберкульоз підступний!

На ранній, стадії захворювання в «новобранців» немає ні скарг, ні кашлю, ні температури.

Лише в разі подальшого розвитку захворювання хворих мучить сильний біль у грудній клітці й кашель, а на пізніх стадіях — кровохаркання.

Діагностика туберкульозу:

* реакція Манту — проба з туберкуліном (мертвими паличками Коха);

* мазок мокротиння — виявляє туберкульоз на ранній стадії хвороби;

«рентгенівське обстеження — виявляє туберкульоз на пізніх стадіях, коли почався розпад легенів;

* посів мокротиння — єдине дослідження, що показує, до яких ліків чутливий різновид палички Коха.

Як лікують туберкульоз

Головний метод лікування — хіміотерапія. Лікування тривале — триває від шести місяців до двох років. Проводиться одночасно чотирма-п'ятьма видами протитуберкульозних препаратів. Головні принципи лікування хвороби — контроль і безперервність. Якщо вживати ліки нерегулярно, лікуватися неповним набором препаратів або завчасно перервати лікування, матимете високий шанс набути лікарсько-стійкої форми туберкульозу. Від неї остаточно виліковують лише 65% хворих.

Їх не зломила хвороба

Алла Дємідова перенесла туберкульоз у дитинстві.

Валерій Золотухін страждав на туберкульоз кісток і до 8-го класу ходив на милицях..

Інга Артамонова — перенесений туберкульоз не перешкодив їй стати абсолютною чотириразовою чемпіонкою світу з ковзанярського спорту.

Ніні Меньшиковій («Доживемо до понеділка»), дружині Станіслава Ростоцького, лікарі тривалий час не дозволяли мати дитину через перенесений туберкульоз. Акторка не послухалася й народила сина — майбутнього актора й режисера Андрія Ростоцького.

Підсумки:

1. Як туберкульоз передається?

2. Які перші симптоми туберкульозу?

3. Як туберкульоз лікується?


БЕСІДА





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 763 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.025 с)...