Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пригадаймо правила дорожнього руху



Ми йдемо до школи

Вчитель. Давайте пригадаємо, яких правил потрібно дотримуватись, коли ми йдемо до школи?

· Ти виходиш на вулицю.

· Дорогу вибирай найбезпечнішу.

· менше переходів – менше небезпеки.

· Іди по правій стороні тротуару. Не виходь на проїжджу частину дорогу.

· На вузькому тротуарі зупинись і пропусти дорослого, що йде назустріч.

· Йдучи повз ворота, будь особливо уважний. З арки може виїхати автомобіль.

ІІІ. Закріплення знань, умінь і навичок учнів.

Вчитель. Ціла армія регулювальників потрібна була б зараз для цього, якби люди не винайшли світлофор. Назва його походить від двох слів: нашого «світло» і грецького «фарос» - той, що несе. Отже, у перекладі на нашу мову світлофор означає: той, що несе світло.

Пригадаймо правила дорожнього руху

1. Правила дорожнього руху

1.1. Організація дорожнього руху. Правила безпеки при переході вулиці

Існує правосторонній, лівосторонній, односторонній і двосторонній дорожній рух. У нашій країні транспорт рухається з правого боку або в одному напрямку. Пішоходи, щоб не створювати аварійної ситуації на дорогах, мають переходити проїзну частину по переходах — підземних, надземних або наземних. При наземному переході необхідно подивитися ліворуч, а дійшовши до середини дороги,—праворуч.

1.2 Типи перехресть. Правила переходу дороги на перехрестях

Перехрестям називається місце перетину вулиць. Воно є регульованим і нерегульованим. На регульованому перехресті рух транспорту упорядковується за допомогою регулювальника або світлофора. Переходити дорогу необхідно тільки на зелене світло світлофора. Якщо перехрестя регулюється регулювальником, то слід підкорятися його сигналам. Пішоходи не повинні затримуватися чи зупинятися на дорозі, переходити перехрестя по діагоналі. За відсутності і світлофора, і регулювальника перехрестя є нерегульованим. Переходити його слід біля знаку «Пішохідний перехід» або по дорожній розмітці «зебра».

1.3 Правила переходу вулиці після висадки з міського транспорту

Після висадки з транспорту автобус і тролейбус обходять позаду, а трамвай попереду.

1.4 Дорожні знаки

Існує кілька груп дорожніх знаків: попереджуючі, пріоритетні, забороняючі, наказові, інформаційно-вказівні та знаки сервісу. За допомогою дорожніх знаків учасники дорожнього руху розуміють одне одного.

1.5 Дорожня розмітка

Для зменшення можливості дорожньо-транспортних пригод на дороги наносять дорожню розмітку, яка уточнює або підкреслює вимоги дорожніх знаків.

Дорожня розмітка може бути горизонтальною (наноситься на проїзній частині або по верху бордюру у вигляді стріл, ліній, написів) або вертикальною (наноситься на дорожніх спорудах, елементах обладнання доріг у вигляді смуг білого і чорного кольору). Вона допомагає водію вибрати правильне положення транспорту на проїзній частині дороги.

1.6 Рух за сигналами регулювальника

Регулювання транспортного руху і пішоходів у необхідних випадках здійснюється регулювальниками. Всі учасники дорожнього руху зобов'язані керуватися сигналами регулювальника, навіть якщо вони суперечать сигналам світлофора, дорожнім знакам і розмітці на дорозі.

1.7 Правила поведінки пасажира в автомобілі.

Пасажир в автомобілі має поводитися так:

— посадку та висадку з легкового автомобіля слід здійснювати не на проїзній частині, а в спеціально відведених місцях або біля бордюру і лише після повної зупинки транспорту; |найголовніше — не зі сторони руху транспорту;

— під час руху автомобіля не можна відволікати водія; чіпати ручки дверей; гратися гострими предметами; висовувати руки і голову у вікна автомобіля;

— треба обов'язково користуватися ременями безпеки.

1.8 Основні види дорожньо-транспортних пригод (ДТП). Поведінка при ДТП.

Найбільш розповсюджені види ДТП — це наїзд на пішохода, зіткнення, перекидання автотранспорту.

Існує декілька правил для тих, хто виявився свідком або учасником ДТП:

— за будь-яких обставин не залишати постраждалого без допомоги;

— негайно сповістити про пригоду в ДАІ (це не обов'язково у разі відсутності жертв, а в учасників — претензій одне до одного);

— намагатися максимально зберегти всі сліди пригоди;

— свідкам наїзду або аварії, після якої водій покинув місце пригоди, запам'ятати та записати номер, марку, колір і прикмети машини та водія, викликати «швидку допомогу», сповістити дорослих та працівників ДАІ.

1.9 Безпека руху велосипедиста

Велосипед є транспортним засобом пересування, і на нього також поширюються правила дорожнього руху.

Правила користування велосипедом:

— кататися на дитячому велосипеді може навіть малюк, але тільки на закритих для руху машин майданчиках, стадіонах та інших безпечних місцях;

— їздити на велосипеді по дорогах дозволяється з 14 років;

— велосипед має бути обладнаний світловідбивачами — спереду білого кольору, з боків — оранжевого, ззаду — червоного;

Велосипедистові забороняється:

— рухатися по проїзній частині, коли поряд є велосипедна доріжка;

— рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках (крім дітей на дитячих велосипедах під наглядом дорослих);

— під час руху триматися за інший транспортний засіб;

— буксирувати велосипед;

— їздити, не тримаючись за кермо та знімати ноги з педалей;

— керувати велосипедом із несправним гальмом і звуковим сигналом, а також без освітлення у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.

Підсумок. Самозахист від ДТП.

Кращим засобом самозахисту від ДТП є виконання правил дорожнього руху. Досягти цього можна, завжди дотримуючись пішохідної дисципліни, а саме:

— не переходити дорогу на червоне світло незалежно від наявності на ній автомобілів;

— не вибігати на проїзну частину з тротуару, можна лише спокійно зійти, попередньо оцінивши ситуацію;

— ходити лише тротуарами, а якщо вони відсутні — по узбіччю, обов'язково повернувшись обличчям до транспорту, що рухається,— тоді не тільки водій бачитиме пішохода, а й пішохід — водія;

— зібравшись переходити вулицю, спочатку подивитися ліворуч, а, дійшовши до середини,— праворуч;

— на дорозі відстань до автомобіля залежить від швидкості, з якою той рухається, отже, навчіться розраховувати, коли до авто далеко, а коли — близько; при цьому пам'ятайте, що навіть при швидкості 60 км/год гальмовий шлях автомобіля буде довшим за 15 метрів.

Пам'ятайте, що причиною ДТП може стати не тільки наїзд автомобіля або мотоцикла, але й велосипеда. Нерідко саме велосипедисти є джерелом напруженості на вулицях, у дворах. Чітко визначте для себе межі території для прогулянок, вулиці переходьте тільки в групі з іншими пішоходами.


БЕСІДА

Як не стати жертвою злочину у разі перебування у квартирі

Мета: навчити, як не стати жертвою злочину у разі перебування у квартирі

Якщо ви вдома самі, нікому чужому або малознайомому не відчиняйте двері, ким би він не представлявся. Говоріть із ним через замкнені двері.

Не губіться, якщо, перебуваючи у квартирі, почуєте, що хтось намагається відчинити замок вхідних дверей, а голосно запитайте: «Хто там?» Якщо незнайомці продовжують відмикати двері, за номером «102» викличте міліцію, точно вказавши адресу, а потім з балкона (з вікна) кличте сусідів і перехожих на допомогу.

Не телефонні дзвінки із запитанням, чи вдома й коли повернуться з роботи батьки, потрібно відповісти, що вони вдома, але зайняті, і запитати, кому й куди передзвонити.

Після настання темряви обов'язково зачиняйте вікна й не виходьте з квартири. Краще, якщо є можливість, зателефонувати сусідам, друзям, у міліцію.

Якщо у вашій квартирі раптово згасло світло, не поспішайте виходити. Спробуйте спочатку вивчити ситуацію через дверне телескопічне вічко, тому що не виключено, що електроенергію у вас відключили спеціально.

У випадку реальних загроз і спроб заволодіти вашими речами краще їх усе-таки віддати. Запам'ятайте особливі прикмети обличчя й тіла грабіжника, його одяг, особливості мовлення, манеру триматися й відразу ж повідомте в міліцію.

Ідучи з дому, не забувайте зачинити балкон, кватирки й вікна, особливо якщо ви живете на першому або останньому поверсі.

Не залишайте у дверях своєї квартири записок — це привертає увагу сторонніх.

Підсумки:

  1. Що робити якщо, перебуваючи у квартирі, почуєте, що хтось намагається відчинити замок вхідних дверей?
  2. Що робити якщо у вашій квартирі раптово згасло світло?
  3. Що робити після настання темряви?


БЕСІДА

ЗАБЛУКАВ…ДОБУДЬ ЇЖУ САМ

Хліб у дорозі не в тягар.

Народна мудрість

У похідних умовах може трапитися всяке - наприклад, ти залишився без їжі. Це може відбутися, якщо ти відстанеш від своєї групи, заблудишся, загубиш рюкзак з провізією чи скінчиться запас продуктів, узятих із собою в похід з дому.

Залишившись без їжі, не зневірюйся, адже на нашій планеті майже немає районів, у яких неможливо знайти що-небудь їстівне.

Приступаючи до пошуків їжі, бери приклад з Робінзона Крузо, який, опинився на незаселеному острові з мінімальним запасом знарядь, зумів забезпечити себе всім необхідним.

Так що візьмемо на озброєння досвід знаменитого моряка і подивимося, як же можна добути собі їжу в місцевості, у якій немає не тільки продовольчих магазинів, але і взагалі людського житла.

Їжу можна добути полюванням, рибальством, збиранням їстівних рослин -і горіхів, ягід, грибів, а також стебел, квітів, бруньок, коренів. Вживати в їжу краще ті рослини, рибу і тварин, їстівність яких не викликає в тебе ніяких сумнівів.

В українських лісах можна харчуватися плодами диких яблунь, слив, груш, глоду, горобини, малини, ожини, смородини.

В вологих і тінистих місцях ростуть чорниця, брусниця, журавлина.

А на сонячній галявинці можна назбирати ягідки запашної суниці.

Крім цих рослин можна вживати в їжу молоді листи кропиви, кульбаб, подорожника, дикий часник, щавель, бруньки берези, липи, внутрішній шар кори молодих дерев.

Ти, на щастя, тепер знаєш, як знайти їжу в лісі. Так допоможи ж невдачливому Ромі Бінзон-Крузову усвідомити свою помилку, відповівши на питання тесту, і нагодувати зголоднілу Катю.

Рома Бінзон-Крузов вирішив почастувати в поході свою однокласницю Катю Пострадальцеву екзотичною стравою з молюсків. Він заздалегідь наловив їх і, коли прийшов час обіду, кинув в окріп. Однак молюски чомусь не розкрилися. Коли Катя з ввічливості вирішила їх спробувати, то зламала собі передній зуб, намагаючись розгризти стулки раковини.

ЩО ПОВИНЕН БУВ ЗРОБИТИ РОМА, ГОТУЮЧИ ЦЮ СТРАВУ?

1) насамперед спробувати здерти раковину, ризикуючи поламати нігті і порізати пальці;

2) не тримати молюсків "про запас", а варити їх як тільки зібрав, - поки вони ще живі;

3) роздрібнити раковину звареного молюска каменем і вибирати з осколків їстівні шматочки;

4) спробувати виманити молюска смаженою сосискою;

5) лоскотати раковину доти, поки молюск від реготу не вивалиться з неї.

Виявившись біля водойми, ти добудеш собі їжу, наловивши риби.

Просту вудку ти можеш виготовити своїми руками. Для вудлища підійде довга (близько 3 метрів) гнучка гілка липи, верби, берези, ліщини.

Замість волосіні можна використовувати нитку, висмикнуту з одягу, намету, а також шнурок, розплетену на нитку мотузку

Гачок можна виготовити з цвяха, консервної банки, шпильки.

Прив'яжи до вудки тягар, камінь і поплавець з деревинки, пташиних пер, чи очерету шматочка кори.

Все, вудка готова. Тепер роздобудь принаду, розрий біля води землю і накопай хробаків.

Для принади підійдуть мотилі, коники, мухи, інші комахи, а також зерна пшениці, ячменя, кульки з хліба.

Якщо роздобув принаду, можеш відправлятися на риболовлю.

Робити це краще раннім ранком чи увечері. Зручніше розташуйся на березі ріки, при цьому твоя тінь не повинна падати на воду.

Пійману рибу можна спекти на вугіллях багаття, зварити в казанку.

Якщо немає можливості приготувати рибу на багатті, можна її їсти й у сирому виді.

Але не всяку рибу можна їсти. Утримаєтеся від вживання в їжу рибу, якщо вона покрита наростами, шипами, на її тілі є дивні опуклості, вона видає неприємний, тухлий запах, а її зябра покриті слизом.

Вовочка запитує свого приятеля Петрикау.

- А ти знаєш, чому риби не розмовляють?

- Ні, - признається Петя.

- А ти сунь голову у воду і спробуй там що-небудь сказати!

Інший спосіб добути собі їжу в умовах дикої природи - це полювання. Полювати без спорядження досить складно і краще як здобич розглядати дрібних звірів і птахів.

Спочатку потрібно ретельно оглянути місцевість і з'ясувати, де більше всього звіриних слідів. Саме в таких місцях і варто розставляти пастки і сільця. Найпростіша пастка, за допомогою якої можна піймати невеликого звірка, являє собою яму біля півметра в глибину, зверху прикриту гілками і листями.

Влаштовувати таку пастку потрібно на місці водопою тварин, біля повалених стовбурів дерев, на звіриних стежинах.

З одного кінця мотузки чи довгого шкіряного ременя можна виготовити петлю для ловлі тварин. Петлю кладуть на стежину, а інший кінець закріплюють на міцній гілці дерева.

М'ясо добутих тварин потрібно їсти тільки свіже.

Його печуть над багаттям на вертелі чи закопавши в землю і розвівши над ним багаття.

Пам’ятай, що прибігати до подібного полювання на тварин потрібно тільки тоді, коли добути їжу іншим способом неможливо.

Адже ловити звірів за допомогою петель, сілець, пасток забороняється, до того ж на полюванні ти можеш постраждати від пазурів і зубів тварин.

Вовочка скаржиться своєму приятелю Петі на підступництво і хитрість лисиць:

- Хитрішого звіра на усьому світі немає. Уявляєш, ходили в похід, вирішили полювати.

Півдня я переслідував лисицю по її слідах, а коли наздогнав, виявилося, що це собака!

У їжу можна використати і те, що їдять у країнах Сходу, а в нас звичайно вважається неїстівним, - коників, ящірок, змій (у них обов'язково потрібно відрубати голови), водяних жуків, безволосих гусениць.

Вид подібних милих істот на перший погляд не викликає апетиту, але в них містяться багато необхідних для людського організму речовини.

Уся добута їжа ретельно очищається від бруду, колючок, миється у чистій воді.

Як бачиш, не розгубившись, у похідних умовах завжди можна знайти, чим підтримати свої сили і навіть приготувати смачний і ситний обід.


Як полегшити наслідки стресу

Швидкий темп сучасного ділового життя потребує постійної зібраності і готовності приймати рішення. Рішення проблем найчастіше відбувається під пресингом відповідальності, в умовах дефіциту часу і ненормованого робочого дня. Якщо говорити мовою медицини, сучасна людина живе в стані хронічного стресу. Намагаючись пристосуватися до вимог часу, наша нервова система з початком стресової реакції активізує свої ресурси із часом справляється з підвищеним навантаженням. Але якщо стресові впливи, у тому числі емоційні, продовжуються, ресурси організму виснажуються, і розвиваються різноманітні патологічні стани (недарма говорять - усі хвороби від нервів!).

Під впливом емоційних стресів розвиваються неврози, що виявляються порушеннями сну, головними болями, підвищеною дратівливістю і знервованістю, частою зміною настрою з переважанням пригніченого стану. Формуються передумови для захворювань шкіри, серцево - судинних, шлункової систем. Головне лікування у такому випадку - усунення стресорного чинника.

Найчастіше у стресові ситуації попадають нетерплячі люди, які ніколи не доводять справу до кінця, не доліковуються, вживають їжу поспіхом. Не навчившись боротися зі стресом, вони ризикують серйозно порушити своє здоров'я: одержати інфаркт, гіпертонію, атеросклероз, цукровий діабет, виразку шлунку, можуть набрати вагу тіла.

Щоб зберегти себе від стресу, головне - не жити і не працювати до виснаження. Плануйте свій день, але не будьте рабом цього плану. Навчайтеся рішуче і без жалю говорити «ні» новим і не дуже важливим справам, обтяжним проханням Якщо на роботі увесь час доводиться грати «другу скрипку», краще відступити. Компенсувати це допоможе екстремальний вид спорту. Знайдіть час для відпочинку: у вихідний вимкніть телефон і лежіть у ліжку хоч цілий день. Або, махнувши на все рукою, їдьте за місто. На роботі щогодини робіть перерву на десять хвилин. Частіше прислухайтеся до свого організму. Коли не хочеться чогось робити, не робіть. Якщо ж вас скривдили, прореагуйте як - небудь: стукніть кулаком по столі, хрясніть дверима, тільки не замикайтеся в собі.

Що ж робити, якщо стресу уникнути все ж таки не вдалося?

· Повільно порахуйте до десяти і зробіть глибоке вдихання; вийдіть із приміщення й усамітніться, змочіть чоло, скроні, руки, не поспішаючи огляньтеся, і повільно випийте стакан води.

· Спокійно дихайте: робіть вдихання, видихання і затримуйте його послідовно на кожне четверте вдихання, потім - на шосте, випийте таблетку аспірину або валідолу.

· Вдома прийміть гарячу ванну тривалістю в декілька хвилин.

· Зробіть зарядку, наприклад, підтягніться (цього не можна робити людям із хворим серцем, тим, хто переїв або вживав спиртні напої).

· Випийте валеріану, відвар трави пустирнику, краплі Зеленіна.

· Якщо губи потріскалися від перебування на сухому морозному повітрі, це може бути викликано хибою вітаміну В2 (рибофлавіну). Коли ж цей симптом супроводжується м'язовою млявістю, що посилилася випаданням волосся і неуважністю, потрібно вводити в раціон побільше риби, молочних і соєвих продуктів; світло – сірий колір язику і сухість шкіри при потрісканих губах говорить про можливий дефіцит заліза. Варто їсти більше цитрусових, які сприяють засвоєнню мінералів і обмежити вживання чорного чаю і кави, що блокують їх засвоєння.

· Сухість у роті виникає, як правило, при стресах і сильному збудженні, проте може сигналізувати і про нестача вітаміну В3 (ніацину). При цьому людина іноді стає дратівливою. У такому випадку включайте в меню більше бобових, горіхів, м'яса та грибів.


БЕСІДА

СПОРТ І ЗДОРОВ’Я

В усьому потрібна міра.

Соломон

Мета: Поглиблювати знання дітей про те, що для людини головне – здоров’я. Розвивати бажання вести активний спосіб життя, дбати про свій фізичний розвиток. Виховувати інтерес до занять спортом, бажання бути завжди здоровим і гарним.

Кожному школяреві відомо, що заняття фізкультурою і спортом дуже сприятливо діють на здоров'я, зміцнюють його, розвивають силу, спритність і багато інших, дуже потрібних людині якостей.

Але чи завжди фізичне навантаження позитивно впливає на здоров’я? Далеко не завжди!

Занадто велике чи занадто часте фізичне навантаження дуже шкідливе для організму людини, тим більше для організму школяра який ще тіль формується.

Надмірне захоплення спортом і фізкультурою не менш шкідливе, ніж повна зневага ними.

Щоб у тебе не виникло проблем, зв'язаних з неправильним розподілом фізичного навантаження, слід ознайомитися з основними правилами занять фізкультурою й окремими видами спорту.

Тебе захоплює фігура Шварценеггера?

Тобі подобаються рельєфні м'язи Ван Дамма?

А ти знаєш, що це результат багаторічних тренувань?

Стати "качком" за кілька днів неможливо!

Допоможи Серьожі Худосоченко прийняти вірне рішення.

Відповівши правильно на питання тесту, ти допоможеш і собі.

На уроці фізкультури хлопчики 11 "А" класу виконували різні вправи з гирями.

Серьожа Худосоченко дуже заздрив своєму однокласнику Михайлу Бугаєнко, що легко піднімав важкі гирі, викликаючи захоплення всіх хлопців.

Серьожі було образливо, що він такий маленький і ніхто не звертає на нього уваги, тому він схопив важку штангу і... розтяг собі м'язи і вивихнув передпліччя.

А ЯК ПОТРІБНО БУЛО ЗРОБИТИ СЕРЬОЖІ,

ЩОБ ЗАВОЮВАТИ ПОВАГУ ОДНОКЛАСНИКІВ?

1) допхати штангу до Михайла й упустити її йому на ногу;

2) продовжувати займатися з гирями середньої ваги доти, поки не розів'ється гарна мускулатура;

3) спробувати підняти вдвічі більше гир, чим Мишко;

4) відмовитися ходити на фізкультуру, мотивуючи це тим, що підняття ваги суперечить його переконанням.

На думку фахівців, займатися спортом необхідно не менш трьох разів у тиждень і неодмінно систематично.

Крім того, щоранку треба обов'язково робити гімнастику. Тривалість її може бути від 25до 40 хвилин.

Ранкову гімнастику ти цілком можеш робити самостійно, а заняття спортом, особливо на початковій стадії, потрібно проводити лише під керівництвом і спостереженням тренера.

Тренер не тільки учить своїх підопічних правилам і тонкощам того чи іншого виду спорту, але і стежить за правильним розподілом навантаження на м'язи спортсмена.

Тільки тренер знає, які вправи й у якій кількості виконувати, щоб вони пішли спортсмену на користь.

Пам’ятай, що недотепне, самостійне заняття яким-небудь видом спорту може привести не тільки до перевантаження твого організму, але і до різних травм, найчастішими з який є забиті місця, розтягання зв'язок, вивихи, болі в м'язах унаслідок перевантаження і т.д..

Вибір виду спорту залежить від твого бажання і рівня фізичної підготовленості і можливостей.

Є види спорту, якими традиційно займаються тільки дівчатка чи тільки юнаки: художня гімнастика чи синхронне плавання - це жіночий вид спорту, бобслей і автомобільні гонки - чоловічі.

Дівчаткам рекомендується займатися видами спорту, що розвивають гнучкість, спритність, швидкість реакції, витривалість. Не рекомендуються види спорту, що вимагають підняття ваги.

Для організму юнаків, що розвивається, дуже корисні такі види спорту, як волейбол і баскетбол, особливо в сполученні з бігом і загартовуванням.

Дуже корисні для підлітка регулярні заняття туризмом, бігом, легкою атлетикою, плаванням, а також вітрильним і кінним спортом.


БЕСІДА

Безпека в побуті

Мета уроку: Формувати уявлення про небезпеки, що можуть виникати навколо. Навчати їx правильно поводитися у різноманітних життєвих ситуаціях. Надавати необхідні знання та формувати вміння запобігати небезпечним ситуаціям. Виховувати обережність, почуття відповідальності.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 434 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...