Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародні партнерські програми у галузі вищої освіти



Особлива увага приділяється саме системі вищої освіти. Європейська Комісія впроваджує цілий ряд міжнародних програм співпраці у сфері вищої освіти. На сьогоднішній день Україна бере участь у наступних програмах Європейської Комісії:

Програма Темпус

Програма Еразмус Мундус.

Програма Жана Моне.

Освітні програми, які фінансуються з бюджету Європейської Комісії, мають на меті надання підтримки країнам-партнерам у реформуванні систем вищої освіти відповідно до положень Болонського процесу. Програма Темпус (Транс’європейська програма мобільності для навчання в університетах - Tempus – Trans-European Mobility Programme for University Studies), заснована 1990 р. для максимально збалансованої співпраці і вдосконалення систем вищої освіти в країнах – партнерах ЄС, охоплює сьогодні 27 країн на Західних Балканах, у Східній Європі, Центральній Азії, Північній Африці і на Близькому Сході.

Програма Темпус фінансує міжуніверситетську співпрацю у таких сферах, як розробка навчальних програм, управління університетами, взаємодія науковців та громадянського суспільства, партнерство освіти і бізнесу, а також структурні реформи в системі вищої освіти.

Програма Темпус є найбільш тривалою, її реалізація почалася у 1990 р. і відбувається поетапно: Темпус I – 1990-1994; Темпус II – 1994-1998; Темпус II іbis – 1998-2000; Темпус III – 2000-2006. З 2007 р. розпочався новий етап програми – Темпус IV (2007-2013).

Програма Темпус сприяє налагодженню й зміцненню співпраці у сфері вищої освіти між країнами – членами ЄС та країнами-партнерами.

У програмі Темпус IV визначено три основних напрями реформування у сфері вищої освіти:

• модернізація навчальних програм;

• удосконалення процесів управління та врядування в системі вищої освіти;

• зміцнення зв’язків між освітою та суспільством (громадянським суспільством, ринком праці тощо).

Програма Темпус IV надає можливість країнам-партнерам обирати для себе пріоритетні напрями реформування і заохочує всіх зацікавлених виявляти ініціативу, шукати інноваційні підходи, створювати новітні освітні продукти і послуги.

Бюджет конкурсів програми Темпус IV становить загалом близько 53 млн. євро, зокрема на фінансування Східного регіону політики сусідства, куди входить Україна, виділяється 11,4 млн. євро.

Програма Темпус реалізується через проекти, які ініціюються, розробляються і втілюються на основі партнерства. Партнерство реалізується через консорціуми організацій-бенефеціарів, серед яких – вищі навчальні заклади, науково-дослідні інституції, міністерства, незалежні агенції з забезпечення якості освіти, державні, приватні та громадські організації, професійні мережі, асоціації ректорів, викладачів, студентів, працедавців та інші організації, які працюють у сфері вищої освіти країн – членів ЄС і країн-партнерів, серед яких:

• 27 країн – членів ЄС;

• 6 західнобалканських країн;

• 16 країн – сусідів ЄС (включаючи Україну) і Російська Федерація;

• 5 республік Центральної Азії;

• Туреччина, Хорватія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія можуть брати участь у проектах Темпус лише на умовах самофінансування.

Вимоги до партнерств відповідно до спрямування проектів: для національних проектів – мінімум 6 ВНЗ: три університети з трьох різних країн – членів ЄС і три ВНЗ з країни-партнера (наприклад, України);

• для багатонаціональних проектів – мінімум 7 ВНЗ: три університети з трьох різних країн – членів ЄС і по два ВНЗ з двох країн-партнерів.

У межах програми Темпус IV фінансуються два типи проектів:

1) Спільні проекти (Joint Projects), засновані на багатосторонньому партнерстві між вищими навчальними закладами ЄС та країн-партнерів і спрямовані на розвиток, модернізацію і поширення сучасних навчальних програм, оновлення методів викладання та навчально-методичних матеріалів; посилення ролі вищих навчальних закладів у суспільстві; зміцнення зв’язків з ринком праці, включаючи підтримку інноваційної діяльності; створення і розширення професійних мереж, удосконалення систем управління закладами, у т.ч. управління фінансами; розвиток бібліотек, кадрових служб і послуг для студентів тощо.

2) Структурні заходи (Structural Measures), спрямовані на вироблення національної політики, розвиток і реформування окремих вищих навчальних закладів і системи вищої освіти в цілому з метою їх наближення до європейських стандартів. Структурні заходи передбачають: реформування системи управління вищим навчальним закладом, збільшення його автономії; запровадження системи забезпечення якості; запровадження ЕСТS; розвиток системи кваліфікацій; розроблення нормативно-правового забезпечення підтримки реформ у сфері вищої освіти;

Максимальний розмір гранту фінансової підтримки ЄС — від 500 000 до 1 500 000 євро, що становить 90% загального бюджету проекту і мінімум 10% - співфінансування партнерства, тривалість проектів - до трьох років.

Програма Темпус реалізується за принципом «знизу – вгору» (bottom-up approach) з ініціативи вищих навчальних закладів. Конкурс проектів оголошується щорічно — як правило, восени або взимку.

Оголошення про подання заявок на участь у програмі Темпус публікуються в Офіційному журналі ЄС і на Інтернет-сайті Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури http://eacea.ec.europa.eu/tempus/index_en.php.

Заявку на участь у проекті може подавати вищий навчальний заклад країни - члена ЄС, що приєдналася до Хартії Еразмус, або країни-партнера (в т.ч. України); цей навчальний заклад одночасно виступає отримувачем гранту і координатором проекту і несе повну відповідальність за реалізацію проекту.

Електронна форма заявки публікується за 6 тижнів до моменту подання. Заповнена е-форма надсилається електронним листом, а паперова копія - поштою на адресу Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури.

Україна приєдналася до програми Темпус у 1993 р. На той час програма була націлена на вдосконалення управління вищими навчальними закладами, розробку навчальних програм і підвищення кваліфікації викладачів, особливо таких дисциплін, як економіка, сучасні європейські мови, суспільні науки, європейські студії і право.

Починаючи з 2000 р., до проектів Темпус, крім університетів і вищих навчальних закладів, долучаються інші партнери – підприємства, неурядові організації, органи влади. Так, учасниками проектів Темпус в Україні стали Секретаріат Кабінету Міністрів України, міністерства освіти і науки, охорони довкілля, аграрної політики, обласні державні адміністрації та міські ради, спілки промисловців, аграрні підприємства, порти, слухацькі об’єднання і науково-дослідні інституції.

У рамках програми Темпус з 1993 р. було профінансовано 347 проектів за участю України, у тому числі 101 спільний проект, 31 проект структурних заходів, надано 214 грантів індивідуальної мобільності. За період 2000-2009 рр. Україна отримала 46 млн. євро з бюджету програми.

На сьогоднішній день проекти Темпус запроваджуються майже в усіх областях України, понад 120 вищих навчальних закладів долучилися до реалізації проектів.

У межах програми Темпус IV запроваджуються 23 проекти: 5 – національних, 18 – багатонаціональних, з яких 20 – спільні і 3 – структурні заходи. Проекти спрямовані на розроблення й запровадження навчальних програм у галузях суспільної роботи, інтелектуальної власності, космічних технологій, екологічного менеджменту відповідно до вимог Болонського процесу; на розвиток освіти у сфері туризму, соціального партнерства, управління земельними ресурсами, екології; на створення освітніх центрів сучасних технологій; розвиток педагогічної мережі, співпраці університетів і бізнесу; підвищення якості управління університетами тощо. У березні 2009 р. в Україні відкрився Національний Темпус-офіс, покликаний сприяти Європейській Комісії, вищим навчальним закладам і національним органам влади в реалізації програми Темпус та інших програм, які фінансуються з бюджету ЄС і спрямовані на модернізацію та реформування вищої освіти в Україні.

Національний Темпус-офіс в Україні координує взаємодію між Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міністерством освіти і науки України, Європейським виконавчим агентством з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, відповідальним за впровадження програми Темпус, Генеральним Директоратом Європейської Комісії з питань освіти та культури, вищими навчальними закладами, іншими зацікавленими сторонами, що залучені до реформування сфери вищої освіти в Україні, пропагування та реалізації принципів Болонського процесу, поширення інноваційних підходів в організації навчального процесу в системі вищої освіти. Національний Темпус-офіс в Україні, поряд з іншими заходами, проводить інформаційні дні європейських освітніх програм

Еразмус Мундус – освітня програма ЄС, спрямована на а ктивізацію міжнародної співпраці та підвищення мобільності студентів, викладачів, науковців європейських університетів та вищих навчальних закладів третіх країн на всіх континентах. Програма Еразмус Мундус також ставить за мету сприяння взаєморозумінню між людьми, активізацію міжкультурного діалогу.

Програма Еразмус Мундус була започаткована Європейським Союзом в 2004 р. для країн, які не входять до ЄС. Студенти старших курсів і науковці з різних країн, у тому числі й з України, мають змогу отримувати стипендії від ЄС для продовження навчання або проведення наукових досліджень в країнах ЄС.

Програму Еразмус Мундус названо так на честь видатного голландського вченого XV століття, гуманіста і теолога Еразма Роттердамського (1465 – 1536 рр.), який багато мандрував Європою, навчався і працював у різних університетах і ще тоді, майже півтисячоліття тому, зрозумів переваги мобільності та міжнародної співпраці в освіті і навчанні. Латинське слово «mundus» означає «світ» і відображає глобальну та міжкультурну орієнтацію програми.

Програма Еразмус Мундус є відповіддю на виклики, що постають перед сучасною системою вищої освіти: підготовка громадян Європи до життя в глобалізованому багатокультурному суспільстві, яке ґрунтується на знаннях та освіті, підвищення якості й привабливості вищої освіти в Європі. Програма підтримує реалізацію Болонського процесу, сприяючи визнанню академічних ступенів і розвиткові інтернаціоналізації університетської освіти.

Сучасний другий етап програми Еразмус Мундус II розрахований на 2009-2013 рр. Загальний бюджет програми – 493,69 млн. євро

Усі заходи, передбачені програмою Еразмус Мундус ІІ на період 2009-2013 рр., здійснює Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (EACEA) під керівництвом Генерального директорату Європейської Комісії з питань освіти та культури (DG EAC) і Бюро співпраці EuropeAid (Генеральний директорат Європейської Комісії з питань зовнішньої допомоги (DG AIDCO).

Другий етап програми Еразмус Мундус має три компоненти (напрями):

Компонент 1: Спільні курси і програми Еразмус Мундус:

• спільні, розроблені за участю консорціуму університетів, магістерські (1а) та докторські (1b) програми;

• стипендії для тих студентів, які обирають ці програми;

• стипендії для підготовки та викладання спільних програм і проведення досліджень в рамках навчання.

Участь у цьому компоненті програми можуть брати:

• українські студенти або випускники, які вже здобули вищу освіту (ступінь бакалавра, магістра або їх еквіваленти), аспіранти, докторанти, молоді науковці. Охочим навчатися за програмою Еразмус Мундус потрібно обрати програму зі списку і подати заявку, дотримуючись інструкцій та рекомендацій розробників курсу. Список курсів надається за адресою: http:// eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/index_en.php

• українські науковці і викладачі, на запрошення своїх колег з європейських університетів, теж можуть долучитися до розробки курсів і програм Еразмус Мундус (за чинними умовами, треті країни, включаючи Україну, не можуть виступати ініціаторами або заявниками на створення консорціуму і розробку курсів і програм Еразмус Мундус).

Вимоги до претендентів на стипендію програми Еразмус Мундус поділяються на дві групи:

• загальні вимоги до потенційних учасників: студенти повинні мати високу мотивацію і високий рейтинг у навчанні і вільно володіти іноземними мовами, що підтверджується відповідними сертифікатами; правильно заповнити і своєчасно надіслати аплікаційну форму, надати всі необхідні документи;

• специфічні вимоги розробляються членами консорціуму, який готував обрану претендентом навчальну програму і веде викладання за нею.

Розміри стипендій за Компонентом 1 (за категоріями учасників): для студентів Магістерської програми з ЄС - максимум 13 000 євро на рік, для студентів з країн поза межами ЄС – 24 000 євро на рік. Стипендії для докторантів однакові для всіх країн: від 61 200 до 129 900 євро (залежно від спеціалізації, типу і тривалості досліджень). Гранти на мобільність для науково-викладацького складу - максимум 14 400 євро на 3 місяці. Стипендії покривають видатки на навчання, підручники, лабораторні роботи, проживання, харчування, проїзд, візу, страхування.

У конкурсі на 2010-2011 навчальний рік у межах курсів Еразмус Мундус 28 українських стипендіатів рекомендовано для надання фінансування. До резервного списку увійшли 104 студенти, які мають шанси на отримання стипендій у разі вибуття кандидатів з основного складу. Минулого року перемогли 28 студентів і 8 науковців з України.

Таким чином, протягом 2009-2010 навчального року жителі Донецька, Дніпропетровська, Києва, Львова, Маріуполя, Одеси, Умані навчаються в університетах Австрії, Бельгії, Великої Британії, Данії, Іспанії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Португалії, Франції, Чеської Республіки, Швеції і отримують стипендію Еразмус Мундус.

Загалом, починаючи з 2004 р., гранти на навчання за магістерськими курсами Еразмус Мундус отримали 158 українських студентів і на викладання – 35 науковців з України.

Компонент 2: Партнерство Еразмус Мундус (колишній напрям Еразмус Мундус: Вікно зовнішньої співпраці):

• налагодження партнерства між університетами ЄС і третіх країн з метою обміну студентами (бакалаврський, магістерський, докторський рівні) та науково-педагогічними кадрами;

• стипендії для студентів, викладачів, науковців з європейських вищих навчальних закладів і третіх країн.

За цим компонентом програми з конкретною метою утворюється партнерство між європейськими університетами та вищими навчальними закладами третьої країни або групи країн. Стипендії для студентів і викладачів на оплату подорожування, навчання, проведення досліджень тощо надаються, щоб сприяти досягненню загальної мети партнерства. Передбачено двосторонній обмін, тож в рамках утвореного партнерства в українських університетах можуть викладати зарубіжні викладачі і навчатися студенти-іноземці.

Участь у цьому компоненті програми можуть брати:

• вищі навчальні заклади та науково-дослідні інституції з країн ЄС і третіх країн, але вони не можуть самостійно по-давати заявки на участь від імені цілого консорціуму, партнерства або мережі - заявку подає один з вищих навчальних закладів ЄС, учасник Хартії Еразмус Мундус;

• студенти, аспіранти, докторанти, науковці та викладачі вищих навчальних закладів країн – членів ЄС і третіх країн.

Максимальна кількість учасників Партнерства – 20 вищих навчальних закладів (не менше 5 з 3-х різних країн – членів ЄС). Фінансування покриває видатки на адміністрування проекту - по 10 000 євро на кожного учасника Партнерства (відповідно, максимум 200 000 євро). Додатково фінансуються гранти на мобільність.

З 2004 р. в межах колишньої програми Еразмус Мундус: Вікно зовнішньої співпраці, що інтегрувалася в Компонент 2 – «Партнерство», серед інших країн Україна вже втретє одержує підтримку від проекту під керівництвом Університету Деюсто (Deusto University), Іспанія. У 2009 р. Проект передбачав для України 98 грантів на мобільність для студентів, аспірантів, докторантів, викладачів українських університетів і вищих навчальних закладів - учасників партнерства.

Українськими учасниками консорціуму були і є:

• Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

• Дніпропетровський національний університет

• Харківська національна академія міського господарства

• Львівський національний університет ім. Івана Франка

• Національний університет ім. Тараса Шевченка

• Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського

За результатами конкурсних відборів у 2007 і 2008 рр. було надано 246 грантів на підтримку мобільності для студентів і науковців з України, які мають ступінь бакалавра, магістра, доктора або навчаються в аспірантурі.

У 2009 р. в межах колишньої програми Еразмус Мундус: Вікно зовнішньої співпраці було затверджено фінансування 39 партнерств між вищими навчальними закладами ЄС і третіх країн. На 2009-2010 навчальний рік виділено 7624 індивідуальних грантів на мобільність, з них: 1561 грант для громадян ЄС, 6063 гранти для студентів та викладачів з третіх країн у межах партнерств.

Загалом участь у програмі партнерств беруть 735 вищих навчальних закладів, з них: 349 університетів ЄС і 386 університетів за межами ЄС.

Компонент 3: Проекти з пропагування освіти взагалі та міжнародної співпраці в освіті зокрема

В епоху економіки знань додана вартість та економічне зростання досягаються за рахунок освіти та інновацій.

Відповідно, університети перетворюються на центри, де акумулюються знання і народжуються інновації.

Проекти в рамках зазначеного компоненту спрямовані на підвищення привабливості вищої освіти в ЄС, її пропагування в третіх країнах, посилення міжкультурної співпраці, поширення й поглиблення міжкультурного діалогу.

Участь у цьому компоненті програми можуть брати:

• вищі навчальні заклади та науково-дослідні інституції з країн – членів ЄС і третіх країн;

• інші організації освітньої галузі, орієнтовані на підтримку розвитку сфери вищої освіти.

Мінімальний склад партнерства – мінімум 3 інституції країн ЄС та 2 – з інших країн, які можуть брати участь у програмі Еразмус Мундус.

Розмір гранту на реалізацію обраних проектів варіюється від 100 000 до 350 000 євро і становить 75 % бюджету проекту, відповідно 25 % становить частка співфінансування. З 2007 р. чотири такі проекти запроваджувалися за участю українських партнерів:

«TEA TEAM – Підготовка освітніх радників щодо посилення академічної мобільності», Міжнародний освітньо-консультативний центр.

«ISEKI_MUNDUS – Інтеграція безпеки та знань про навколишнє середовище у світову харчову науку», «ISEKI_MUNDUS 2 – Інтернаціоналізація і сталість мережі ISEKI», Одеська національна академія харчових технологій і Національний університет харчових технологій.

«SDPROMO II – Пропагування європейської освіти зі сталого розвитку», Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут».

Незважаючи на те, що більшість заходів в рамках програми Еразмус Мундус зорієнтовано на вищі навчальні заклади і окремих студентів, дослідників та викладачів, програма є відкритою і для інших організацій, які працюють у сфері вищої освіти, зокрема для державних установ, неприбуткових організацій, професійних асоціацій, торгово-промислових палат, підприємств тощо.

Ці організації можуть брати участь в усіх компонентах програми як партнери чи асоційовані члени. Крім того, вони можуть самостійно подавати заявки і координувати проекти в рамках Компоненту 3.

Програма Жана Моне – це одна з освітніх програм Європейського Союзу, мета якої полягає у підвищенні рівня знань та поінформованості суспільства в ЄС і за його межами про європейську інтеграцію через заохочення викладацької і дослідницької діяльності з цього питання, зокрема у сфері стосунків ЄС з іншими країнами та міжлюдського і міжкультурного діалогу.

Починаючи з 2007 р., програму Жана Моне інтегровано в більш загальну Програму навчання впродовж життя (Lifelong Learning Programme) нарівні з такими освітніми програмами, як Еразмус Мундус.

У рамках програми Жана Моне Європейська Комісія виділяє кошти університетам на започаткування викладання дисциплін, пов’язаних з тематикою європейської інтеграції та розвитку наукової діяльності в зазначеній сфері. Дисципліни загалом стосуються розбудови європейської спільноти, європейського права, європейської економіки, європейської політики, історії європейської інтеграції тощо.

Програму Жана Моне названо на честь Жана Моне (Jean Monnet) – одного з «батьків-засновників» Європейського Союзу (Європейських Спільнот), першого президента Вищого органу Європейської спільноти з вугілля і сталі.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 577 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...