Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості розробки інформаційної технології аналізу, проектування і контролю сферичних кінцевих фрез



В даний час в промисловості широко застосовуються системи автоматизованого проектування (САПР) [1-5]. Для машинобудівної галузі серед них можна виділити пакети програм для автоматизованого проектування (CAD), підготовки виробництва (CAM) і інженерного аналізу (CAE). Однією з основних переваг існуючих систем CAD, як систем геометричного моделювання і комп'ютерної графіки, є можливість проведення параметричного 3D- поверхневого і твердотільного моделювання. У зв'язку з цим, такі системи, в першу чергу, знайшли застосування при проектуванні складних формою виробів авіа- і машинобудування, де отримана 3D модель виробу використовується в CAE системах при проведенні перевірочних розрахунків (прочностного, теплового і так далі), а далі в CAM системах для отримання програм верстатів, що управляють, з ЧПУ. Не дивлячись на широке застосування при проектуванні, аналізі, виготовленні і контролі сложнофасонных поверхонь, їх практично не застосовують при проектуванні ріжучих інструментів. Проектування інструментів в існуючих пакетах програм зводиться, головним чином, до створення креслення і по ньому твердотільної моделі.

В роботі на основі узагальненої теорії визначення геометричних параметрів різального інструменту розроблена інформаційна технологія аналізу, проектування і контролю сферичних фрез, яка служить інформаційним забезпеченням САПР цього інструменту.

Розроблена інформаційна технологія, що розробляється, з врахуванням автоматизації процесу проектування, аналізу і контролю представляє собою замкнуту систему, представлену на рис. 6.20.

Вона складається з трьох взаємозв'язаних між собою підсистем: проектування, аналізу і контролю. Основною підсистемою є підсистема проектування 3D геометричній моделі фрези, яка і служить електронним еталоном для контролю фрез. Початковими даними для проектування є марка оброблюваного матеріалу, режими обробки і потрібний діаметр фрези. База даних містить в собі інформацію про марки оброблюваних матеріалів і відповідні їм що рекомендуються геометричні параметри і марки інструментальних матеріалів.

В процесі розробки нової конструкції фрези і вдосконаленні що існує, задіються всі три підсистеми проектування. Отримані в результаті цього параметри і відповідна їм твердотільна модель можуть бути збережені в базі даних з метою подальшого їх використання, тобто база даних є відкритою і може бути розширена.

Тобто на прикладі сферичних фасонних кінцевих фрез розглянуті загальні підходи розробки інформаційної технології проектування цього інструменту, які можуть бути безпосередньо використані при розробці автоматизованих систем інших різальних інструментів.

Рисунок 6.20 – Структурна схема автоматизованої системи аналізу проектування та контролю сферичних кінцевих фрез

На базі розробленої інформаційної технології аналізу, проектування та контролю сферичних кінцевих фрез розроблений програмний продукт САПР сферичних кінцевих фрез.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...