Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Орієнтовна тематика занять



Дитячий садок - Закріплювати уявлення дітей про дитячий садок, його призначення; нагадати правила поведінки і спілкування з дітьми і дорослими. - Вправляти в зверненні до оточення з вітаннями, питаннями, проханнями. - Дати дітям мовленнєві зразки.
Згадуючи літо - Учити дітей складати послідовну розповідь (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Вправляти в складанні загадок про літо за зразком тифлопедагога і самостійно.
Овочі та фрукти - Закріплювати уявлення дітей про овочі і фрукти (про основні ознаки, місце зростання, способи зберігання і приготування). - Вправляти в обстеженні і впізнаванні овочів та фруктів за допомогою усіх аналізаторів. - Учити описувати характерні ознаки овочів і фруктів (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Зустріч зими - Закріплювати уявлення дітей про взаємопов’язаність сезонних явищ із способом життя людей, з тим, який одяг вони носять. - Вправляти в групуванні предметів одягу, взуття, головних уборів відповідно до пір року. - Учити обґрунтовувати свій вибір пояснювати свої дії (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Екскурсія по дитячому садочку - Закріплювати навички дітей орієнтування в приміщеннях дитячого садка за допомогою збережених аналізаторів. - Учити дітей описувати свій маршрут (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Закріплювати уміння розрізняти звуки (музичний зал, фізкультурний зал, кухня, пральня, група, спальня). - Вправляти в описі звукової картини навколишнього простору: за запитаннями тифлопедагога; самостійно. - Закріплювати навички орієнтування в приміщеннях дитячого садка за допомогою нюху. - Закріплювати уміння впізнавати приміщення дитячого садка за характерними запахами. - Учити розуміти і пояснювати взаємопов’язаність запахів з певними предметами або приміщеннями (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Органи чуття (очі, вуха, ніс) - Продовжувати знайомити дітей з органами чуття. - Закріплювати уявлення про роль органу слуху в житті людини. - Учити дітей орієнтуватися в просторі за допомогою слуху. - Вправляти в описі своїх слухових вражень (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Закріплювати уявлення дітей про те, що вуха – важливий орган людини, продемонструвати його можливості. - Учити розуміти, як виникають звуки. - Закріплювати уміння впізнавати і диференціювати звуки. - Продовжувати знайомити дітей з роллю органів чуття в житті людини. - Дати уявлення про функції носа, про значення цього органу для людини, про те, що таке "нюх". - Закріпити уявлення дітей про те яку інформацію з оточуючого довкілля можна отримати за допомогою нюху. - Учити описувати нюхові характеристики предметів. - Закріплювати уявлення дітей про значення носа в житті людини. - Вправляти в пізнаванні за запахом різних продуктів.
Які ми - Закріплювати уявлення дітей про індивідуальний вигляд людини: овал обличчя, форма і величина носа, форма брів, довжина волосся. - Закріплювати уміння розрізняти емоційний стан людей (радість, смуток, гнів, здивування) по їх міміці і жестам. - Вправляти у визначенні настрої людини по його голосу, жестам, міміці.
Телефон - Познайомити дітей з історією появи телефонного зв’язку. - Закріплювати уявлення про телефони різних видів (дисковий, кнопковий, мобільний, телефон-автомат) і правила користування ними. - Вправляти в дотриманні правил спілкування по телефону.
Родина - Закріплювати уявлення дітей про сім’ю, про склад сім’ї, про домашні обов’язки кожного члена сім’ї. - Вправляти в складанні розповіді про сім’ю на основі власного досвіду (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Меблі - Закріплювати уявлення дітей про квартиру, меблі, її види і призначення. - Вправляти в угрупуванні меблів за призначенням, за матеріалом. - Учити розподілять предмети на макеті відповідно до інструкції тифлопедагога. - Вправляти в описі своїх дій.
Посуд - Закріплювати уявлення дітей про кухонний, столовий, чайний посуд, його призначення. - Закріплювати уміння групувати предмети посуду відповідно до їх призначення. - Вправляти в порівнянні різних предметів посуду, в описі їх схожості і відмінності. - Вправляти в пізнаванні предметів посуду на рельєфному малюнку, у виділенні частин і цілого. - Закріплювати уявлення дітей про те, що однакові за призначенням предмети можуть бути зроблені з різного матеріалу. - Учити виділяти відмітні ознаки різних матеріалів за допомогою дотику. - Уточнити, які ознаки відрізняють один матеріал від іншого: зовнішній вигляд, фактура, вага тощо. - Вправляти дітей в описі відмітних ознак різних матеріалів (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Збагачувати уявлення дітей про професії (продавець). - Закріплювати уявлення про види посуду (кухонна, їдальня, чайна) її функціональному призначенні, уміння класифікувати посуд. - Закріплювати уміння правильно назвати види посуду.
Побутова техніка - Закріплювати уявлення дітей про побутову техніку (міксер, електричний чайник, мікрохвильова піч, пилосос, електрична праска), про її функціональне призначення і правила користування. - Учити розуміти зв’язок призначення предмета з матеріалом, з якого він зроблений. - Вправляти в пізнаванні предметів побутової техніки: натуральні предмети, їх рельєфні зображення, опис предметів тифлопедагогом.
Одяг - Закріплювати уявлення дітей про види одягу (чоловіча і жіноча, дитяча, по сезону) і її функціональне призначення. - Закріплювати уміння виділяти за допомогою дотику і правильно називати деталі одягу. - Учити описувати тактильні відчуття при дотиковому сприйнятті предметів одягу з різного матеріалу: (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Вправляти у використанні слів, що означають назву і ознаки тканин. - Вправляти у виділенні частин одягу за допомогою дотику. - Закріплювати навички опису предметів одягу (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Закріплювати уміння дітей акуратно розвішувати одяг в шафі, враховуючи види одягу. - Розвивати уміння сприймати дотиком одяг при обстеженні. - Показати дітям елементарні прийоми чищення одягу, які щітки при цьому використовуються, в якому напрямі чистити одяг.
Тканини - Збагачувати уявлення дітей про професії (продавець). - Закріплювати уявлення дітей про відмітні ознаки різних тканин, уміння правильно називати їх. - Вправляти у визначенні якості тканини на дотик. - Вправляти в застосуванні правил спілкування (за зразком тифлопедагога). - Закріплювати уявлення дітей про вовну, її властивості. - Учити визначати ознаки вовни на дотик (м’яка, колюча, ворсиста). - Учити розуміти взаємозв’язок між якістю матеріалу і способом його використання.
Домашня праця - Закріплювати уявлення дітей про домашню працю. - Вправляти в описі трудових дій дорослих (за зразком тифлопедагога). - Вправляти в імітації різних трудових дій.
Взуття - Збагачувати, закріплювати уявлення дітей про різні види взуття. - Закріплювати знання дітей про матеріал, з якого роблять взуття (гума, шкіра, замша). - Вправляти у визначенні якості матеріалу на дотик. - Учити описувати свої тактильні відчуття при дотиковому сприйнятті матеріалу (за зразком тифлопедагога). - Познайомити дітей із засобами для відходу за взуттям (крем для взуття, губка, щітка), їх призначенням. - Формувати уміння доглядати за взуттям: мити, протирати губкою, ставити сушити. - Вправляти у вибиранні засобів догляду за взуттям відповідно до матеріалу, з якого воно зроблена (шкіра, гума, замша).
Продуктовий магазин - Закріплювати уявлення дітей про продукти харчування, їх види (молочні, м’ясні, кондитерські). - Закріплювати уміння класифікувати продукти харчування. - Вправляти в упізнаванні продуктів харчування за допомогою збережених аналізаторів (дотику, нюху, смакової чутливості).
Матеріали - Закріплювати уявлення дітей про призначення різних матеріалів, з яких зроблені предмети вжитку, інструменти і знаряддя праці. - Вправляти у визначенні матеріалу, з якого зроблені предмети, за допомогою дотику.
Дні тижня - Закріплювати знання дітьми послідовності днів тижня, їх назви, розуміння їх протяжності, циклічності. - Закріплювати знання про наступні і попередні дні тижня. - Закріплювати уявлення дітей про календар, уміння користуватися календарем.
Прання - Закріплювати уявлення дітей про прання, етапи прання (замочування, прання, полоскання). - Розвивати зорово-дотикове сприйняття в процесі сортування предметів для прання (білизна, одяг, кольорове і біле). - Дати уявлення про пральний порошок, його властивості (сипкий, білий, ароматизований) і призначення.
Кухня - Закріплювати і розширювати уявлення дітей про професію кухаря. - Закріплювати уявлення дітей про види посуду: кухонна, для їжі. - Вправляти в застосуванні правил спілкування (за зразком тифлопедагога). - Закріплювати уявлення дітей про професію кухаря. - Закріплювати знання дітей про предмети, які потрібні кухареві (посуд, побутова техніка). - Вправляти в описі трудових дій кухаря і предметів його праці (за запитаннями тифлопедагога і самостійно). - Дати дітям уявлення про послідовність дій в процесі приготування печива. - Залучати дітей до приготування печива. - Розвивати нюх, дотик і смакову чутливість. - Вправляти в описі своїх відчуттів (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Перукарня - Закріплювати знання дітей про професію перукаря, її значення, про предмети, необхідні перукареві для його праці. - Закріплювати уявлення дітей про трудові дії перукаря і їх послідовність. - Вправляти в застосуванні правил спілкування. - Закріплювати і розширювати уявлення дітей про професію перукаря, про значення його праці. - Вправляти в пізнаванні необхідних для праці перукаря предметів, у визначенні матеріалу, з якого вони зроблені, за допомогою дотику. - Вправляти в застосуванні править спілкування.
Правила поведінки - Закріплювати уявлення дітей про правила поведінки в громадських місцях. - Вправляти в застосуванні правил поведінки в громадських місцях. - Вправляти дітей в описі правил поведінки в громадських місцях (за запитаннями і зразками тифлопедагога).
Небезпечні предмети - Закріплювати уявлення дітей про небезпечні для життя людини предмети, про їх необхідність і правила поводження з ними. - Учити надавати першу допомогу (промити рану, намазати зеленкою, накласти пластир). - Виховувати обережність в поводженні з предметами, які можуть бути небезпечні (ножиці, молоток, голки, цвяхи).
Універмаг - Закріплювати уявлення дітей про різні магазини, їх види, відділи. - Закріплювати уявлення дітей про правила поведінки в магазині. - Вправляти в зверненні до оточуючих відповідно до правил поведінки в громадських місцях.
Папір - Закріплювати уявлення дітей про види паперу (туалетний, картон, гофрований, звичайний лист з зошита), його властивості (намокає, м’який, щільний, рветься, мнеться, ріжеться) і призначення паперу (для туалету, для аплікації, для малювання, для листа). - Вправляти у виділенні якості різних видів паперу за допомогою дотику (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Лист - Закріплювати уявлення дітей про конверт, його призначення, правила його використання, заклеювання. - Вправляти у виконанні необхідних дій з конвертом. - Вправляти в описі дій, що виконуються з конвертом. - Учити самостійно складати текст листа другу.
Пошта - Розширювати і закріплювати уявлення дітей про пошту, про працю працівників поштового відділення, про значущість цієї праці. - Вправляти в самостійному описі праці працівників пошти. - Вправляти дітей в зверненні до оточуючих відповідно до правил поведінки в громадських місцях.
Бібліотека - Дати дітям уявлення про бібліотеку, про працю бібліотекаря. - Показати деякі відділи бібліотеки, книги, які в них зберігаються. - Вправляти дітей в зверненні до оточуючих відповідно до правил поведінки в громадських місцях. Закріплювати уявлення дітей про професію бібліотекаря, про значення цієї праці для оточення. - Вправляти в застосуванні правил спілкування. - Виховувати інтерес і дбайливе ставлення до книг
Школа - Формувати уявлення дітей про школу, її значущість в житті людини. - Розповісти дітям про працівників школи – учителів, їх роль в житті людини. - Викликати інтерес до школи, бажання вчитися. - Закріплювати навички спілкування з оточуючими відповідно до правил поведінки в громадських місцях. Закріплювати уявлення дітей про школу, про людей, які там працюють. - Закріплювати уявлення про шкільне приладдя (пенал, олівці, ручка, лінійка, гумка зошит, Буквар, про призначення кожного предмета. - Вправляти в описі шкільного приладдя і поясненні їх призначення (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Насіння - Познайомити дітей з різноманітністю зерен (велика, дрібна, біла, бордова). - Познайомити з процесом пророщування сім’я (на прикладі квасолі). - Дати уявлення про те, що необхідно для того, щоб квасоля виросла. - Вправляти в описі дій за доглядом за квасолею. - Учити дітей описувати свої дії, здійснювані за допомогою збережених аналізаторів (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Поліклініка - Уточнити уявлення дітей про те, що таке поліклініка, які лікарі-фахівці ведуть прийом, про особливості огляду в кожному кабінеті. - Правила поведінки в поліклініці. Закріплювати уявлення дітей про професію лікаря (офтальмолога). - Закріплювати знання дітей про предмети, необхідні лікареві-офтальмологові. - Вправляти в складанні розповіді про працю лікаря-офтальмолога (за питаннями тифлопедагога).
Пожежники - Закріплювати знання дітей про професію пожежника, про її значення для навколишніх людей. - Познайомити з предметами, необхідними в праці пожежників. - Виховувати обережність в поводженні з вогнем і розуміння того, що вогонь – це друг і небезпека. - Учити самостійно описувати сюжетні зображення (праця пожежників).
Реклама - Дати дітям уявлення про професію менеджера з реклами, особливостей і значущості його роботи. - Познайомити з правилами складання реклами. - Учити дітей придумувати рекламу. - Закріплювати уміння описувати предмет, виділяючи його найбільш значущі характеристики. - Вправляти в складанні "реклами" на продукти (хліб, молоко, сир тощо) (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Дім, вулиця, місто - Закріплювати знання дітей про правила дорожнього руху, про дорожні знаки, про правила поведінки на вулиці міста. - Дати дітям можливість постежити за транспортом, що рухається. - Вправляти в розрізненні звуків вулиці. - Учити орієнтуватися в районі, в якому знаходиться дитячий садок. - Закріплювати навичку опису розташування окремих будівель навколо садка. - Закріплювати навичку орієнтування на вулиці за допомогою слуху. - Вправляти в пізнаванні шуму тієї, що під’їжджає (що від’їжджає) машини, автобуса. - Закріплювати уміння орієнтуватися на вулиці за спеціальними знаками (автобусна зупинка), світлофор, перехід тощо.
Транспорт - Закріплювати уявлення дітей про види транспорту (вантажний і пасажирський, наземний, повітря, водний, підземний), його призначення. - Учити дізнаватися і порівнювати різні види транспорту: на дидактичних іграшках; на рельєфних малюнках. - Вправляти в розрізненні видів транспорту за допомогою слуху. - Вправляти в описі різних видів транспорту (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).
Книги - Закріплювати уявлення дітей про книгу, про різні види книг, їх призначення: книга-іграшка, книга-розфарбовка, підручник. - Закріплювати уявлення про матеріали, з яких виготовляють книги (картон, товстий і тонкий папір, матовий і блискучий папір). - Вправляти в описі правил поводження з книгою (за запитаннями тифлопедагога і самостійно).




Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...