Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні Рекомендації. Бутенко В. А. – тифлопедагог вищої категорії, директор центру ранньої допомоги сім’ям „сходинки подолання” (розділ V)



ДИДАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОГО

СУПРОВОДУ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

З ВАЖКИМИ ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ


Укладачі:

Бутенко В. А. – тифлопедагог вищої категорії, директор центру ранньої допомоги сім’ям „Сходинки подолання” (Розділ V).

Гудим І. М. – к. пед. н., завідувач лабораторії тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України (Розділи І, ІІ).

Нафікова Л. А. – к. пед. н., старший науковий співробітник лабораторії тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України (Розділ ІV).

Кондратенко С. В. – молодший науковий співробітник лабораторії тифлопедагогіки Інституту спеціальної педагогіки НАПН України (Розділ ІІІ).


ЗМІСТ

Вступ …………………………………………………………………

І. Особливості психофізичного розвитку дитини раннього віку з важкими порушеннями зору ………………………………………………

ІІ. Організація раннього супроводу незрячої дитини …………...

ІІІ. Ігрова діяльність незрячої дитини раннього віку ……………

ІV. Корекційно-розвивальні ігри на розвиток соціально-комунікативної сфери у дітей з важкими порушеннями зору від народження до трьох років………………………………………….……

V. Вправи для розвитку дрібної моторики………………………

V.1. Пальчикова гімнастика …………………………………………

V.2. Вправи з практичного життя для розвитку загальної і тонкої моторики дітям 3 року життя ………………………………………………

V.3. Вправи з практичного життя для розвитку загальної і тонкої моторики дітям 3 року життя……………………………………………

Словник……………………………………………………………

Використана література ……………………………………………


Вступ

У ранньому віці (період від одного до трьох років) фізичний, психічний, соціальний розвиток дитини як з нормальним, так і з порушенням психофізичного розвитку відбувається значно інтенсивніше, ніж у будь-який інший період життя людини. Психічний розвиток у ранньому віці закладає основи для подальшої навчальної та соціально-комунікативної діяльності. Саме тому рання реабілітаційна допомога незрячій дитині набуває визначального значення для її подальшого розвитку. Практичну реалізацію ранньої реабілітації незрячих дітей переважно здійснюють їх батьки та тифлопедагоги дошкільних навчальних закладів і навчально-реабілітаційних центрів, для яких й адресовані подані методичні рекомендації.

З перших днів життя незряча дитина потребує забезпечення достатніх можливостей для пізнання світу, оскільки її природні можливості значно звужені порушенням зору. Допомога батьків та педагогів набуває визначальної ролі, рушійної сили інтелектуального та психосоціального розвитку малюка в його становленні, адже максимальний розвиток здібностей хворої дитини у ранньому віці з опорою на збережені фізичні та психічні якості є важливою умовою подальшого успішного розвитку та входження в соціальне життя.

У запропонованих методичних рекомендаціях, які є додатком до програми педагогічного супроводу, висвітлено особливості психофізичного розвитку незрячого малюка раннього віку, подано практичні рекомендації з організації ігрового розвиваючого середовища, підібрано ігрові вправи для сенсорного, соціально-комунікативного розвитку, для стимуляції тактильної чутливості та дрібної моторики дитини.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...