Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На вулиці. Виховувати любов до рідних місць, знайомити з ними: як змінюється і облаштовується рідне місто, селище



Виховувати любов до рідних місць, знайомити з ними: як змінюється і облаштовується рідне місто, селище, село (новий дитячий садок, школа, парк). Діти повинні знати назву свого міста, села, назву вулиці, на якій розташований дитячий садок. Формувати уявлення про те, що наша країна велика. Найбільше і головне місто - Київ. Знати шлях додому, домашню адресу, маршрут. Учити орієнтуватися в найближчому довкіллі з використанням збережених аналізаторів (слуху, нюху, дотику).

Учити правильно поводити себе на вулиці. Дати знання про те, що різними видами транспорту управляють люди різних професій (шофер, машиніст, льотчик, капітан). Розширювати уявлення про деякі трудові дії водія автобуса (включає двигун, управляє кермом, оголошує зупинки, відкриває і закриває двері автобуса).

Уточнити знання дітей про призначення транспортних засобів (пересування людей і вантажів), навчити називати різні види вантажного і пасажирського транспорту: вантажна машина, самоскид, автобус, тролейбус, трамвай, літак, вертоліт, теплохід, катер, потяг; згрупувати транспортні засоби за призначенням. Збагатити уявлення дітей про будову вантажної машини (двигун, кабіна для водія, кузов, колеса). Учити дітей розрізняти проїжджу частину дороги, тротуар; розуміти значення червоного, жовтого і зеленого сигналів світлофора, їх роль для руху машин і пішоходів.

Спостерігати поведінку дорослих і дітей на вулиці, вправляти дітей в переході через вулицю в дозволених місцях, учити техніці безпечного руху. Використовувати для цього ігрові ситуації на ділянці дитячого садка.

Дитині про неї саму і про суспільство навколо неї.

Домагатися знання дитиною свого прізвища, ім'я, по батькові. Вчити складати свій словесний портрет: волосся, очі, зріст, міміка. Учити оцінювати емоційний стан людини (радість, сум, страх, сором, злість тощо). Вправляти в мімічних і жестових формах спілкування. Учити правильної постави під час ходьби, за столом тощо. Формувати уявлення про можливості дитячого організму, правила поведінки, догляду за тілом, розвивати інтерес до здорового і красивого способу життя, стежити за чистотою тіла, акуратністю зачіски, чистотою одягу і взуття.

Розвивати культурні навички спілкування з дітьми і дорослими. Учити бути дбайливим, уважним, вдячним.

Дати дітям поняття про заміну зорової інформації на слухову при орієнтуванні у великому просторі, коли неможливо побачити об'єкти (дітей, людей, тварин, транспорту), що рухаються, але можна їх почути.

Розвивати полісенсорні, бісенсорні здібності дітей з порушенням зору у вправах типу: "Помацай, понюхай і відгадай предмет", "Знайди звідки йде звук, запах тощо", "Упізнай по голосу, хто зве", "Вгадай друга на дотик", "Де захований годинник?", "Де подзвонили?", "Хто як пахне?", "Чим пахне на кухні, в медичній кімнаті, пральні?" тощо.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- має уявлення про предмети оточуючого, працю дорослих,

- називає професії та відповідні знаряддя праці;

- виділяє предмети всередині класифікаційної групи;

- дотиково обстежує предмети, вміє їх групувати, узагальнювати;

- має навички бісенсорного та полісенсорного сприймання;

- має уявлення про громадські установи;

- знає домашню адресу, маршрут додому;

- диференціює на слух транспортні засоби на вулиці;

- виявляє самостійність, емоційне ставлення до явищ громадського життя;

- виявляє дбайливе ставлення до оточуючих, самого себе,

- з повагою ставиться до старших, до результатів праці дорослих.

Орієнтовне тематичне планування занять





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 184 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...