Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перший рік навчання. Молодша група (4-ий рік життя)



Молодша група (4-ий рік життя)

Освітні завдання:

навчальні: вчити орієнтуванню на схемі тіла, в групових приміщеннях; формувати уявлення про предмети оточуючого як орієнтирів для просторового орієнтування; вчити орієнтуватися у замкненому просторі;

виховні: попереджувати страх простору, виховувати ініціативність, самостійність, розвивати зацікавленість новими об’єктами простору, бажання їх знаходити в просторі та оперувати з ними; виховувати бажання звертатися за допомогою до оточуючих.

корекційно-розвивальні: розвивати навички слухового, дотикового, смакового сприймання, використання залишкового зору; формувати навички дотикового сприймання властивостей предметів; диференціювати голоси близьких дорослих, знайомих тварин і птахів.

1. Розвиток готовності збережених аналізаторів до навчання просторового орієнтування.

1.1. Розвиток дрібної моторики.

Формувати хватальні рухи долонею, пальцями, утримання та маніпулювання предметами, необхідними в побуті (рушник, гребінець, ложка, чашка, тарілка, олівець тощо) та іграшками. Розвивати уміння вкладати, нанизувати, шнурувати, зав’язувати.

Формувати способи активного дотику (діти можуть пересуватися, обмацуючи руками стіни, шафи, ліжка), розрізнення і співставлення деяких ознак предметів за формою, температурою, характером поверхні, матеріалом (папір, тканина).

Формувати вміння розпізнавати підошвами ніг деякі покриття (килим у дитячому куточку, кахельну підлогу в туалеті, паркет і лінолеум у груповій кімнаті); співвідносити конкретні ознаки з деякими приміщеннями („Скажи, де ти знаходишся? Яка ця кімната? Що в ній роблять?”).

1.2. Розвиток слухового сприймання простору.

Розвивати уміння локалізувати напрям за звуком, голосом (нерухоме і пересуваючи джерело в замкненому просторі); грати з озвученим м’ячем, брязкальцями; впізнавати предмети за звуками, які супроводжують дії з ними (предмети побуту, що постійно використовуються дітьми в дитячому садочку і вдома).

Формувати вміння розрізняти за голосом оточуючих людей (мама, вихователь, няня, медсестра та ін..); впізнавати за голосом тварин.

1.3. Розвиток нюхового сприймання.

Підводити дітей до розуміння того, що предмети мають різні запахи. Ознайомити з деякими запахами і навчити їх локалізувати (запах їжі, медичного кабінету)

1.4. Розвиток зорового сприймання простору.

Формувати вміння впізнавати предмети знайомого простору з допомогою залишкового зору, вчити виділяти зорові ознаки предметів, що наповнюють знайомий простір (колір, форма, розмір), сприймати добре знайомі предмети в контрастному кольоровому зображенні.

Примітка. Засвоєння змісту першого розділу передбачає активну сумісну роботу тифлопедагога і вихователя групи впродовж всіх років навчання.

2. Орієнтування на своєму тілі, тілах близьких людей і в мікропросторі.

2.1. Орієнтування на своєму тілі й на близьких людях.

Формувати уявлення про власне тіло дитини, вміння знаходити і показувати частини тіла та обличчя, визначати парні органи.

Розвивати вміння орієнтуватися за напрямком від свого тіла – „на себе” та „від себе”, правильно вживати слова „справа”, „зліва”, розрізняти просторовий напрямок і вміти показати напрямки: спереду-вперед, ззаду-назад, наліво-зліва, направо-справа, вгорі-внизу, навпроти; правильно вживати в мовленні прийменники за, перед.

2.2. Орієнтування у мікропросторі.

Формувати елементарні навички орієнтування за столом під час їжі та навчально-ігрової діяльності, на індивідуальному фланеграфі й на аркуші під час малювання, в книжці під час розгляду ілюстрацій.

3. Формування уявлень про предмети, що наповнюють простір.

Формувати уявлення про предмети, що наповнюють знайомий простір (хату, квартиру, дитячий садок): іграшки, меблі, посуд, одяг; формувати навички обстеження цих предметів; навчати користуватися ними в практичній діяльності й під час просторового орієнтування; співвідносити реальні предмети з їх моделями, кольоровим зображенням.

4. Навчання орієнтування в замкненому та вільному просторі.

Вчити орієнтуванню на основі безпосереднього чуттєвого сприймання (розташування групових приміщень: роздягальні, ігрової кімнати, спальні, туалету, ігрової площадки групи у дворі).

Вчити встановлювати просторову віднесеність предметів (місцеположення предметів: місце ліжка, тумбочки, іграшок тощо).

Навчати за різними ознаками знаходити предмети побуту й найближчого оточення, їх положення в просторі, вказувати напрям пересування цих предметів в просторі.

Формувати навичку все ставити і класти на свої місця та навички безпечного пересування в просторі.

Формувати часові поняття (день-ніч).

5. Розвиток загальної моторики. Формування правильної пози і жестів під час обстеження предметів та орієнтування.

Розвивати уміння ходити і бігати, узгоджуючи рухи рук і ніг, зберігати рівновагу на обмеженій площі опори, вчити ходити парами, в колоні.

Формувати правильну позу в положенні стоячи, сидячи за столом, в кріслі, під час ходьби, під час пересування і дій з іграшками-каталками та іграшками (підготовка до дій з тростиною).

Формувати правильнні жести, що вказують напрям.

6. Спільне орієнтування зі зрячими.

Відпрацьовувати правильне положення незрячої дитини під час ходьби в парі з дорослими і однолітками, орієнтування під час сумісної ігрової діяльності з ними. Навчати дотримання правил поведінки в сім’ї, дитячому садку, в гостинах, моделювання ситуацій з життя суспільства: гра „Сім’я”.

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- орієнтується в схемі тіла;

- орієнтується в групових приміщеннях;

- розрізняє на дотик (долонею, пальцями рук, підошвами ніг) деякі властивості оточуючих предметів;

- впізнає і локалізує голоси знайомих людей, впізнаває деяких домашніх тварин і птахів за їх голосами;

- впізнає за запахом їжу, кабінет лікаря, їдальню;

- впізнає з допомогою залишкового зору обриси знайомих предметів та розрізняти їх за контрастним кольоровим зображенням;

- впізнає предмети, що наповнюють знайомий замкнений простір, знає їх місцеположення;

- орієнтується в ігровій зоні, за столом, на фланелеграфі, аркуші паперу під час малювання;

- ходить і бігає, узгоджуючи рухи рук і ніг, зберігаючи при цьому правильну позу;

- знає і намагається виконувати правила поведінки під час ходьби в парі з дорослим і однолітком;

- вміє моделювати життєву ситуацію в грі „Сім’я”;

- звертається за допомогою до дорослого.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 424 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...