Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Другий рік навчання. Середня група (5-й рік життя)



Середня група (5-й рік життя)

Освітні завдання:

навчальні: вчити виконувати пальчикову гімнастику та масажні рухи рук; вчити прийомам обстеження предметів і їх зображення; вчити прийомам ліплення, виконання аплікації з різних матеріалів, конструювання з паперу, викладання мозаїки у лінію та по колу; виділяти сенсорні еталони дотикових ознак предметів, проводити довгі й короткі вертикальні й похилі рельєфні лінії.

виховні: виховувати спостережливість, уважність, позитивне ставлення до практичної діяльності, зацікавленість результатами власної діяльності; розвивати силу та вмілість рук, самоконтроль та саморегуляції рухів рук.

корекційно-розвивальні: формувати уявлення про будову і можливості рук; розвивати практичні обстежувальні дії двома та однією рукою; розвивати навички дотикового обстеження та диференціювання тактильних відчуттів; формувати навички дотикового порівняння та класифікації предметів; вчити викладати геометричні фігури, елементи мозаїки у заданій послідовності, добирати необхідні частини конструктора; формувати практичні навички виконання прийомів ліплення, аплікації, рельєфного малювання; розвивати тактильну чутливість під час диференціювання різних фактур предметів та матеріалів; формувати елементарні прийоми читання рельєфних зображень.

Пальчикова гімнастика та масаж рук

Вчити виконувати пальчикову гімнастику та масажні рухи рук із віршованим супроводом, стискання й розжимання кулачків, вправи для долонь, для подушечок пальців, напруження-розслаблення пальчиків. Коригувати рухи кожного пальця окремо й відносно один одного, тренувати точність рухових реакцій. Закріпити назви пальчиків.

Розвиток дотику, тактильних уявлень

Вчити прийомів обстеження предметів і їх зображень, спеціальним обстежувальним рухам (погладжування, розминання, постукування, стискання); вчити дотримуватися певної послідовності при обстеженні тварин (голова, тулуб, хвіст, ноги або лапи), рослин (овочі, квіти тощо), геометричних фігур, предметів домашнього ужитку. Розвивати тактильне сприймання предметів та об’єктів (іграшки, муляжі, рослини, тварини). Вчити розрізняти властивості поверхні предметів (гладка - шорстка, м'яка - тверда тепла - холодна і тому подібне).

Вчити виконувати ігри з водою різної температури, дрібними камінчиками, сухим піском (теплим і холодним); обстежувати предмети з різноманітною поверхнею.

Розвиток моторної координації рухів рук

Продовжувати вчити ліпити з глини, пластиліну, тіста. Вчити виконувати аплікацію з різних матеріалів (папір різної фактури, природні матеріали, тканина), аплікаційне ліплення (заповнення рельєфного малюнка пластиліном). Навчити прийомам розминання глини, ліплення паличок при розкочуванні глини між долонями рук і пальцями, ліплення кілечок і кульок, складання орнаментів з паличок, кілечок і кульок; ліплення предметів з ковбасок (огірок, морква, яйце) і кульок (плоди овочів, фруктів та ін.), ліплення окремих предметів і складання композицій з них.

Вчити прийомам конструювання з паперу, намотувати нитки у клубок, складати конструктор за зразком та власним задумом, сортувати дрібні предмети за формою, розміром, фактурою.

Розвивати навички орієнтування на робочому полі мозаїки, розрізнення видів фішок; заповнення фішками робочого поля, викладання горизонтальних і вертикальних ліній, кіл, орнаментів, окремих предметів і композицій з них (за зразком і по пам'яті).

Розвивати навички роботи з паличками: розкладання паличок (по одній, дві, три і так далі) поперемінно правою і лівою руками, перекладання паличок з однієї коробки в іншу, складання з паличок за зразком і по пам'яті контурів геометричних фігур.

Розвиток практичних дій з предметами.

Вчити виділяти сенсорні еталони дотикових ознак предметів (форму, розмір, матеріал).

Формувати вміння викладати контури предметів із дрібної мозаїки за зразком. Удосконалювати навички нанизування намиста, ґудзиків, плетіння кіс із шнурків, ниток, віночків із квітів, різні види шнурувань, сортування круп, робота з мозаїкою, конструкторами, ігри з масажними м’ячами та предметами різної фактури.

Розвиток знаряддєвих дій з пензликом, ножицями, трафаретами, лопаткою, ложкою та ін.

Розвиток графомоторних рухів.

Розвивати навички дотикового сприймання рельєфних зображень. Формувати уявлення про способи виконання рельєфного зображення. Формувати вміння виконувати прості рельєфні зображення за допомогою пластилінового оконтурювання, заповнення пластилінового поля насінням, намистинками, ґудзиками та ін.

Формувати вміння проводити довгі й короткі вертикальні й похилі лінії зверху – вниз, знизу – нагору, горизонтальні лінії ліворуч, праворуч, з'єднуючи між собою малюнки, крапки. („Зобрази, як крапельки падають із хмари в калюжу, бджілка летить із квітки на квітку, машина їде в гараж” і т.п.).

Коригувати розмахи рухів руки при малюванні („Намалюй, як кораблик пливе по хвилях”).

Результати освітньої та корекційно-розвивальної роботи: дитина:

- виконує прості вправи для пальчиків разом з дорослим та самостійно;

- дотиково обстежує, впізнає та називає предмети найближчого оточення;

- дотримуватися визначеної послідовності при обстеженні тварин, рослин, геометричних фігур;

- ліпить з глини, пластиліну, тіста, використовуючи спеціальні прийоми;

- виконує аплікацію з різних матеріалів та аплікаційне ліплення;

- викладає з мозаїки за зразком та задумом, складає конструктор, конструює з паперу;

- виділяє сенсорні еталони дотикових ознак предметів (форму, розмір, матеріал);

- має сформовані знаряддєві дії;

- виконує нанизування намистин, шнурування;

- дотиково сприймає рельєфні зображення та виконує прості зображення, проводить довгі й короткі вертикальні й похилі лінії.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 463 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...